H selfie που ένωσε Νότια και Βόρεια Κορέα

Δύο αθλήτριες στέλνουν μήνυμα στις πατρίδες τους με μία αναπάντεχη συμφιλίωση στου Ολυμπιακούς του Ρίο

Δύο αθλήτριες στέλνουν μήνυμα στις πατρίδες τους με μία αναπάντεχη συμφιλίωση στου Ολυμπιακούς του Ρίο


Πολλοί κάνουν λόγο για την πιο εμβληματική φωτογραφία των Ολυμπιακών Αγώνων, αφού η selfie μιας αθλήτριας από τη Νότια Κορέα που ποζάρει δίπλα σε αθλήτρια της Βορείου Κορέας, στέλνει ένα εκκωφαντικό μήνυμα ενότητας.

Η Λι Ιουν-Ζου της Νοτίου Κορέας και η Χονγκ Ουν-Γιονγκ της Βόρειας, αγκαλιάστηκαν κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας τους και λίγο πριν διαγωνιστούν στην ενόργανη γυμναστική έβγαλαν μαζί μία φωτογραφία.

Ενώ ο διπλωματικός και εξοπλιστικός πόλεμος εξακολουθεί να μαίνεται στις πατρίδες τους, η φωτογραφία των δύο κοριτσιών αποτυπώνει έμπρακτα το ιδεώδες των Ολυμπιακών Αγώνων και κάνει το γύρο του κόσμου ως μία από τις πιο ιστορικές φωτογραφίες στα χρόνια της διοργάνωσης.

«Γι’ αυτό κάνουμε Ολυμπιακούς» έγραψε στο Tweeter ο πολιτικός αναλυτής Ίαν Μπρέμμερ, με τη φράση του αυτή να γίνεται retweet πάνω από 18.000 φορές.

Ωστόσο, πολλοί ήταν εκείνοι που αναρωτήθηκαν για τυχόν κυρώσεις που μπορεί να επιφέρει στην αθλήτρια της Βορείου Κορέας η «σύμπραξη» με τον εχθρό. Ωστόσο, όπως εξηγεί στο BBC ο βορειοκορεάτης αναλυτής και φίλαθλος της ενόργανης γυμναστικής Michael Madden, κάτι τέτοιο είναι απίθανο να συμβεί.

Μάλιστα, η Βόρεια Κορέα έχει αναπτύξει από τη δεκαετία του 1980 ένα είδος «αθλητικής διπλωματίας» στην εθνική της πολιτική. Είναι ένας -σαφώς μη πολιτικοποιημένος- τρόπος για την πολιτικά απομονωμένη Βόρεια Κορέα να αλληλεπιδράσει με τον έξω κόσμο και να επωφεληθεί από τις διαπολιτισμικές επαφές και ανταλλαγές.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του BBC, ορισμένοι κυνικοί και υποκριτικοί παρατηρητές χαρακτηρίζουν αυτή την κίνηση «προπαγάνδα», όταν στην πραγματικότητα, η Βόρεια Κορέα αξιοποιεί απλώς μία από τις ελάχιστες διόδους που διαθέτει για τη διπλωματία δημοσίων υποθέσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ασιατική χώρα είχε διαπραγματευθεί στο παρελθόν με τη Σεούλ προκειμένου να στείλουν μια κοινή κορεατική ομάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000, του 2004 και του 2008, ωστόσο αυτό δεν επετεύχθη ποτέ.

«Το να ισχυρίζεται κανείς ότι η επίμαχη selfie θα οδηγήσει τη βορειοκορεάτισσα αθλήτρια στο εκτελεστικό απόσπασμα ή ότι θα περάσει δύσκολα επιστρέφοντας στην πατρίδα της, παραβλέπει το γεγονός ότι η ίδια είχε φωτογραφηθεί ξανά το 2014 να αγκαλιάζει σε διεθνή διοργάνωση την αμερικανίδα σταρ της ενόργανης, Σιμόν Μπάιλς», καταλήγει το βρετανικό δημοσίευμα.

image

Ωστόσο, συμπληρώνει ο συντάκτης, «η συμμετοχή της Χονγκ Ουν-Γιονγκ στη φετινή Ολυμπιάδα του Ρίο, αποδεικνύει ότι η τότε φωτογραφία της με τον “ορκισμένο εχθρό” της πατρίδας της, τις ΗΠΑ, δεν επέφερε καμία κύρωση, ούτε τον αποκλεισμό της από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και άλλες διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις».



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!