H Telegraph… ανακάλυψε τα νέα χαρτονομίσματα της Ελλάδας – Πως το σχολίασε άραγε;

Μη σε πιάσουν στο στόμα τους…


Ο Άμπροους Έβανς Πρίτσαρντ, ένας από τους πλέον έγκριτους δημοσιογράφους της Μ.Βρετανίας, ξεκινάει κάπως έτσι το τελευταίο του άρθρο στην Telegraph: «Τα σχέδια για τα νέα χαρτονομισματα της Ελλάδας είναι έτοιμα. Αυτό των 50 δραχμών θα είναι πράσινο και θα φέρει τη φωτογραφία του Κορνήλιου Καστοριάδη – του Μαρξιστή φιλοσόφου, που ήταν ορκισμένος πολέμιος της ιδιωτικοποίησης».

Έχει όμως και συνέχεια: «Ο Νομπελίστας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης θα βρίσκεται στο πορτοκαλί χαρτονόμισμα των 200 δραχμών, ενώ το ανώτερο χαρτονόμισμα θα είναι αυτό των 10.000 δραχμών, έτσι ώστε να αποφευχθεί ο υπερπληθωρισμός και να μην προκληθεί μεγαλύτερο σοκ στην χρεωμένη Ελλάδα.

Όλα αυτά μοιάζουν σε σενάρια κινηματογραφικής και γραφιστικής έμπνευσης που επί του παρόντος ελάχιστη σχέση έχουν με την πραγματικότητα. Τα νομίσματα αυτά κυκλοφορούν στους κύκλους των ευφάνταστων καλλιτεχνών που τα σχεδίασαν, αλλά ουδεμία σχέση έχουν με ραγδαία μετακύλιση της Ελλάδας από το ευρώ στη δραχμή. Κατά τον Πρίτσαρντ, μέσα σε αυτό το αστείο, υπάρχει και μια κάποια δόση αλήθειας από τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση έχει υπογράψει μια προσωρινή «κατάπαυση του πυρός» με τους πιστωτές της που πηγαίνει μέχρι τον Ιούνιο και έχει παραπέρα. «Κάθε πλευρά έχει συμφωνήσει με κυνισμό να εξαπατάει την άλλη, γνωρίζοντας πως αυτή η ενδιάμεση συμφωνία αποφεύγει την αληθινή φύση της κρίσης στην Ελλάδα και δεν μπορεί να γεφυρώσει το τεράστιο πολιτικό χάσμα». Σημειώνει πως αμφότεροι κέρδισαν χρόνο, αλλά όχι αρκετό.

Στην εξίσωση μπαίνει και η Γιάνης Βαρουφάκης που έρχεται αντιμέτωπος με την έλλειψη ρευστού του κράτους και τη μη καταβολή των φόρων, αλλά όπως είπε και ο ίδιος στην εφημερίδα: «Δεν είναι φοροδιαφυγή αυτό, αλλά άνθρωποι που δεν έχουν να πληρώσουν». Την ίδια στιγμή οι ενορίες στην Ελλάδα δεν προλαβαίνουν να δέχονται αιτήματα από ανθρώπους που δεν έχουν πλέον ούτε ένα πιάτο φαγητό – ακόμη και μικρά παιδιά. Ζητούν ακόμη και κεριά, καθώς στα σπίτια του δεν έχουν ηλεκτρικό, μιας από τις βασικές δεσμεύσεις του Αλέξη Τσίπρα κατά την ανάπτυξη του προγράμματός του στη Θεσσαλονίκη.

Να φύγουμε από το ευρώ

Κατά τον Πρίτσαρντ, ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε από τους ψηφοφόρους μια παράξενη εντολή όταν του ζήτησαν να απαιτήσει αρκετά πράγματα, αλλά ταυτόχρονα να μην αποχωρήσει από το ευρώ. Έτσι οι αναλυτές δεν γνωρίζουν τι από τα δύο θα υπερισχύσει και αν ο Τσίπρας, τελικά, θα κάνει την μεγάλη στροφή. «Όταν θα κληθεί να αποφασίσει, φοβάμαι πως ο Τσίπρας θα εγκαταλείψει το πρόγραμμά μας, αντί το ευρώ», είπε συνωμοτικά ένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στον Πρίτσαρντ στο καφενείο της Βουλής, «το ευρώ είναι κάτι παραπάνω από χρήμα για τους Έλληνες, είναι ο ακρογωνιαίος λίθος. Μόνο όταν ενταχθήκαμε στο ευρώ, νιώσαμε Ευρωπαίοι. Πάντα υπήρχε μια αμφιβολία πριν από αυτό. Ωστόσο, δεν μπορείς να πολεμήσεις τη λιτότητα, αν δεν είσαι έτοιμος να αγωνιστείς ευθέως με την Ευρωζώνη. Πρέπει να είσαι έτοιμος για την έξοδο. Θα πάρει πολύ χρόνο στο κόμμα για να δεχθεί αυτή την πικρή πραγματικότητα. Το ευρώ ήταν ένα μεγάλο ιστορικό λάθος και όσο πιο νωρίς το ξεφορτωθούν, τόσο καλύτερο θα είναι για τους Ευρωπαίους πολίτες. Μόνο που αυτή δεν είναι η άποψη του κόμματος».

Η χρεοκοπία

Σύμφωνα με το άρθρο, αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν πως η χρεοκοπία δεν είναι μια απίθανη περίπτωση και κατηγορούν ευθέως την ΕΚΤ που δεν δέχεται τα ελληνικά ομόλογα στερώντας ρευστό από τις τράπεζες. Θεωρούν, δε, πως όλα αυτά γίνονται επειδή στην Ελλάδα αναδείχθηκε μια αριστερή κυβέρνηση, η πρώτη μετά το 1945. Πάντως, υπάρχει ένα δίκοπο μαχαίρι που έχει να κάνει με τις ανησυχίες των επενδυτών που ξέρουν ότι θα χάσουν πολλά αν η Ελλάδα μπει σε δίνη, καθώς θα μιλάμε για μια χρεοκοπία μεγάλων διαστάσεων που μπορεί να τραβήξει πολλούς σαν να ήταν μαγνήτης.

Η Αθήνα, κατά τον Πρίτσαρντ, δεν πιστεύει στις απειλές του Σόιμπλε και θεωρεί πως ενώ στο τελευταίο Eurogroup προσπάθησε να πετάξει ΤΗΝ Ελλάδα εκτός ευρώ, βρήκε μπροστά τους δυνάμεις που του αντιτάχθηκαν – ακόμη και από την Ουάσινγκτον. Θεωρούν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι πως η Μέρκελ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ελάφρυνση της γερμανικής θέσης καθώς στην 50λεπτη τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα εκείνος της είπε πως αν πιεστεί κι άλλο, θα προχωρήσει προς την χρεοκοπία. Η Ελλάδα ελπίζει σε μια σιωπηλή υποστήριξη από τη Γαλλία και την Κομισιόν, κάτι που υπαινίχθηκε και ο Γιάνης Βαρουφάκης σε πρόσφατη ραδιοφωνική συνέντευξή του.

Οι αντιδράσεις

Βέβαια οι αντιδράσεις δεν λείπουν και το άρθρο αναφέρεται ενδελεχώς στην επιστολή του Μίκη Θεοδωράκη που ζητούσε σε υψηλούς τόνους να πούμε «όχι» στη Γερμανία. Το συμπέρασμα είναι ότι ο Τσίπρας βρίσκεται στη ζώνη του πυρός, παρά το γεγονός ότι έχει ένα 87% αποδοχής από το ελληνικό κοινό. «Επί του παρόντος διαχειρίζεται την ατζέντα του με σιδερένια νεύρα, κάτι ιδιαίτερο για τόσο νέο πολιτικό. Επέζησε από τη 10ωρη συζήτηση με την κοινοβουλευτική του ομάδα, αν και η κριτική που δέχθηκε από την αριστερή ομάδα του κόμματός του, προεξάρχοντος του Παναγιώτη Λαφαζάνη, είναι σημαντική. Η μινιμαλιστική ανάγνωση της συμφωνίας στις Βρυξέλλες είναι ότι δεν πρόκειται να πάρει πίσω ιδιωτικοποιήσεις που ολοκληρώθηκαν με διακριτικότητα και όλες τις άλλες θα τις παγώσει. Κάτι που δείχνει πως δεν έχει καμία πρόθεση να λυγίσει στις ερμηνείες, επί της συμφωνίας, του Σόιμπλε».

Ένας βετεράνος διπλωμάτης λέει πως η Τρόικα ήταν τόσο αποφασισμένη να πάρει χρήματα από την Ελλάδα που έκανε ακόμη και τα στραβά μάτια σε συμφωνίες που ήταν καταφανώς «γκρίζες» και είχαν να κάνουν με τα συμφέροντα των ολιχαργών. Ξέρουμε πολύ καλά ποιος βρίσκεται πίσω από το λαθρεμπόριο καυσίμων και γιατί δεν έκανε τίποτα η προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς ο λαθρέμπορος ήταν πολύ κοντά σε αυτήν. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει να ξεπληρώσει τίποτα και δεν είναι μέρος αυτού του συστήματος».

Κατά τον Πρίτσαρντ το στοίχημα ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές έχει αβέβαιη εξέλιξη, ενώ δεν παραλείπει να σημειώσει τον αμερικανικό παράγοντα και κυρίως τον Ομπάμα που ενδιαφέρεται έντονα να λυθεί άμεσα η διαμάχη για να μην αποσταθεροποιηθεί η περιοχή, καθώς η Ελλάδα είναι μέρος του ΝΑΤΟ και τα Βαλκάνια μια περίεργη και κρίσιμη περιοχή».

 

Πηγή: iefimerida.gr



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!