Η ΕΡΤ τιμά την 39η Επέτειο του Πολυτεχνείου
Ειδικές εκπομπές και αφιερώματα για την εξέγερση
Ειδικές εκπομπές και αφιερώματα για την εξέγερση
Ειδικές εκπομπές και αφιερώματα για την εξέγερση
Ειδικές εκπομπές και αφιερώματα για την εξέγερση
Αφιερωμένο στην 39η Επέτειο του Πολυτεχνείου θα είναι το Σάββατο στην ΕΡΤ με ειδικές εκπομπές, ιστορικά ντοκιμαντέρ και εκπομπές αρχείου.
Στις 16.00 θα προβληθεί το επεισόδιο της εκπομπής «Δρόμοι» με τον Άρη Σκιαδόπουλο και καλεσμένο το Γιώργο Βερνίκο, πρωτεργάτη της Ελληνοευρωπαϊκής Κίνησης Νέων στην περίοδο της δικτατορίας, που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στον πρώτο μεγάλο φοιτητικό ξεσηκωμό της Νομικής, προάγγελο του Πολυτεχνείου.
Αμέσως μετά, στις 17:00, ο Μανώλης Κοττάκης φιλοξενεί στην εκπομπή «Η άλλη όψη» το Βασίλη Ράπανο. Από «βομβιστής» την περίοδο της δικτατορίας, στο τιμόνι της Εθνικής Τράπεζας και παρ’ ολίγον υπουργός Οικονομικών, ο Βασίλης Ράπανος θυμάται την πλούσια αντιδικτατορική του δράση, τη φυλάκισή του στην Αίγινα, ενώ μιλά και για την κρίσιμη οικονομική και κοινωνική κατάσταση της χώρας σήμερα.
Στις 18:10 «Η μηχανή του χρόνου» με το Χρίστο Βασιλόπουλο ανοίγει τον φάκελο «Ο φασισμός και τα ρουσφέτια της επταετίας» για τη διαφθορά, την οικογενειοκρατία και τις παρεμβάσεις στη νομοθεσία προς όφελος των πραξικοπηματιών. Στην εκπομπή μιλούν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Περιστερίου κ. Χρυσόστομος, ο νομικός Αριστείδης Οικονομίδης, ο βουλευτής Μίμης Ανδρουλάκης, ο οικονομολόγος και συγγραφέας Ευάγγελος Χεκίμογλου, οι δημοσιογράφοι Μαρία Παπουτσάκη, Γιώργος Καραλής και Νικηφόρος Αντωνόπουλος, ο δρ Οικονομικών και Κοινωνικών επιστημών Μελέτης Μελετόπουλος, ο δημοσιογράφος και Διευθυντής Αθηναϊκών Εφημερίδων Τίτος Αθανασιάδης και ο αντιστασιακός Αρχιπλοίαρχος ε.α. του ΠΝ Αντώνης Κακαράς.
Την ίδια ημέρα η ΕΤ1 θα μεταδώσει στις 14.40 το επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Αναζητώντας τη χαμένη εικόνα», με τίτλο «Μέρες Πολυτεχνείου», σε σκηνοθεσία Λάκη Παπαστάθη. Ο γνωστός σκηνοθέτης παρουσιάζει με το δικό του ξεχωριστό τρόπο μέσα από αρχειακό κινηματογραφημένο υλικό, το δραματικό τετραήμερο της εξέγερσης.
Το ίδιο ντοκιμαντέρ θα περιληφθεί στο αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ για την επέτειο του Πολυτεχνείου και θα είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα www.ert-archives.gr
Αμέσως μετά, στις 15.10 θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Σταύρου Στρατηγάκου «Θυμάμαι…», σε δημοσιογραφική επιμέλεια του Ηλία Γκρη. Δύο τραγικοί γονείς, ο Γιάννης Κομνηνός και η Ανθή Μυρογιάννη, αποκαλύπτουν την προσωπική και οικογενειακή τους τραγωδία, αφού έχασαν τα παιδιά τους στα δραματικά γεγονότα του Πολυτεχνείου.
Ακολουθεί στις 15:45 η επανάληψη του επεισοδίου της εκπομπής «Θεματική βραδιά», με τίτλο «Πολυτεχνείο – Βασανιστήρια». Σε μια συζήτηση με συντονιστή το Στέλιο Κούλογλου, άνθρωποι που έζησαν από πρώτο χέρι τα βασανιστήρια επί δικτατορίας αφηγούνται συγκλονιστικές εμπειρίες. Στη συζήτηση συμμετέχουν ο Σάκης Χαραλαμπόπουλος, τότε μέλος των ΕΣΑ, ο αντιστασιακός Διονύσης Μαυρογένης και η Ομότιμη Καθηγήτρια Ψυχολογίας του ΑΠΘ Μίκα Χαρίτου – Φατούρου. Στο πλαίσιο της εκπομπής παρουσιάζονται αποσπάσματα από το ντοκιμαντέρ «Από το Γκουαντάναμο στο Αμπού Γκράιμπ» του «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα».
Το αφιέρωμα της ΕΤ1 ολοκληρώνεται στις 17:15 με το 11ο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Πανόραμα μιας επταετίας: Χούντα είναι θα περάσει» του Φώτου Λαμπρινού, το οποίο καταγράφει τα γεγονότα της περιόδου από τον Ιούλιο μέχρι και τον Δεκέμβριο του 1973. Ο Παπαδόπουλος ορκίζεται επισήμως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Στις 8 Οκτωβρίου ορκίζεται η κυβέρνηση Μαρκεζίνη, ενώ την ίδια στιγμή στην Κύπρο οι απόπειρες κατά του Μακαρίου, ανοίγουν δυσοίωνες προοπτικές. Η κατάληψη του Πολυτεχνείου εξελίσσεται σε σοβαρή εξέγερση που λειτουργεί ως καταλύτης για την οριστική φθορά του καθεστώτος.
Επίσης, στο πλαίσιο του αφιερώματος της ΕΡΤ, μεταδίδονται ήδη καθημερινά εμβόλιμα στο πρόγραμμα της ΝΕΤ και της ΕΤ1, μονόλεπτα ιστορικά ένθετα υπό τον γενικό τίτλο «Αυτόπτης μάρτυρας» με φωτογραφικό υλικό από το Αρχείο της ΕΡΤ. Πρόκειται για συρραφή 30 πλήρως τεκμηριωμένων φωτογραφιών από τη συλλογή Αριστοτέλη Σαρρηκώστα, που ανήκει στην ΕΡΤ- από τα γεγονότα της φοιτητικής εξέγερσης και της κατάληψης του Πολυτεχνείου. Η παραγωγή των ενθέτων έγινε από το Τμήμα Προβολής της Γενικής Διεύθυνσης Τηλεόρασης της ΕΡΤ.