Είκοσι χρόνια χωρίς τη Μελίνα
Ένα ξεχωριστό αφιέρωμα έχει ετοιμάσει η Ταινιοθήκη της Ελλάδος.
Υπήρξε η πλέον διάσημη και προβεβλημένη προσωπικότητα της Ελλάδας. Πορτρέτα της γυρίστηκαν από τηλεοπτικούς σταθμούς σε ολόκληρο τον κόσμο και περιελάμβαναν συνεντεύξεις της για τον πολιτισμό και κυρίως για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Η Μελίνα Μερκούρη ήταν, αναμφίβολα, μια από τις σημαντικότερες Ελληνίδες του εικοστού αιώνα. Κορυφαία αγωνίστρια της δημοκρατίας στον αγώνα κατά της χούντας των συνταγματαρχών. Αλλά και ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου με διεθνή καριέρα και με ερμηνείες που έχουν καταγραφεί στις σελίδες της έβδομης τέχνης. Ετσι, το κινηματογραφικό αφιέρωμα που πραγματοποιείται από τις 6 έως τις 12 Μαρτίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τον θάνατο της Μελίνας Μερκούρη, αναμένεται με ξεχωριστό ενδιαφέρον.
Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, την Πρεσβεία της Ισπανίας, το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη, το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ, το υπουργείο Τουρισμού – Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, το Εργαστήρι Οπτικοακουστικών Μέσων του ΕΚΠΑ, και την πρεσβεία των ΗΠΑ, παρουσιάζει το αφιέρωμα «Μελίνα 2014», με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τον θάνατο της Μελίνας Μερκούρη στις 6 Μαρτίου 1994.
Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθούν συνολικά δέκα ταινίες, μερικές από τις ταινίες-ορόσημα στη φιλμογραφία της από τη δεκαετία του ’60 , όπως η «Φαίδρα» και το «Ποτέ την Κυριακή», αλλά και κάποιες λιγότερο προβεβλημένες, από τη δεκαετία του ’60 και του ’70, όπως η «Βασίλισσα του Σικάγο», «Η δοκιμή», «Οι νικητές» και τα «Μηχανικά πιάνα». Εκτός από τις προβολές των ταινιών, το αφιέρωμα περιλαμβάνει επίσης δυο συζητήσεις που θα γίνουν στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, όπου οι ομιλητές θα στραφούν στη Μελίνα ως πρέσβειρα του πολιτισμού στον χώρο των ΜΜΕ. Στις συζητήσεις θα μιλήσουν διακεκριμένα πρόσωπα των γραμμάτων, των τεχνών και της πολιτικής.