
Ηράκλειο: Ρηγματώσεις 150 μέτρων «άνοιξαν» τη γη στις Βούτες, ζημιές σε τουλάχιστον 15 σπίτια – «Όσο περνάει η ώρα μεγαλώνουν»
Ανάστατο είναι ένα ολόκληρο χωριό του Ηρακλείου, και συγκεκριμένα η περιοχή Βούτες τα τελευταία 24ωρα, καθώς καταγράφεται μία σειρά από εκτεταμένες ρηγματώσεις σε περίπου 15-20 σπίτια και στις αυλές, στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας, καθώς και σε τμήματα των δρόμων, με τους κατοίκους να ανησυχούν εάν θα περάσουν τις επόμενες ημέρες στον τόπο τους.
Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Χαϊνά
Οι ρωγμές διαπιστώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, στις 22 Απριλίου, αρχικά στην εκκλησία του χωριού και στην συνέχεια στις κατοικίες και στους δρόμους, με το μήκος τους να φτάνει αθροιστικά στα 150 μέτρα. Ο πρόεδρος της κοινότητας, κ. Μπάμπης Αλογδιανάκης μόλις ενημερώθηκε, αμέσως σήμανε συναγερμό και επικοινώνησε, εκτός από τον γεωλόγο κ. Σοφίου, και με τον δήμαρχο Ηρακλείου, κ. Αλέξη Καλοκαιρινό, ο οποίος μαζί με τους συνεργάτες του, σήμερα (27/04) πραγματοποίησε αυτοψία στις Βούτες.
«Ανεξήγητο και πολύ παράξενο φαινόμενο»
«Περίπου 15-20 σπίτια στο χωριό μας έχουν υποστεί ζημιές. Εγώ μίλησα κατευθείαν με τον γεωλόγο κ. Σοφίου, ο οποίος έκανε μία πρώτη έρευνα, και μου είπε πως φαίνεται ότι είναι σοβαρό το ζήτημα και απαιτείται βοήθεια από κάποιον εξειδικευμένο, και δεν μπόρεσε να προχωρήσει σε κάποια εκτίμηση. Για αυτόν τον λόγο, προτείναμε να έρθει κλιμάκιο από την Αθήνα, ώστε να γίνει ό,τι χρειάζεται και το χωριό να επανέλθει στην κανονικότητα, γιατί τώρα υπάρχει μεγάλος φόβος και αναστάτωση και είναι λογικό, αφού ξαφνικά είδαμε τις ρωγμές χωρίς να έχει προηγηθεί κάτι. Για την ώρα παραμένει ανεξήγητο το φαινόμενο, είναι πάρα πολύ παράξενο» αναφέρει στο enikos.gr ο κ. Αλογδιανάκης.
Στις Βούτες του Ηρακλείου Κρήτης, μετέβη εσπευσμένα σήμερα το απόγευμα, ο κ. Ευθύμιος Λέκκας, πρόεδρος της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης του Σεισμικού Κινδύνου, για την διενέργεια αυτοψίας, και την εκτίμηση της κατάστασης που έχει προκύψει από τις εκτεταμένες ρηγματώσεις. Σκοπός είναι, η διερεύνηση των αιτίων του φαινομένου, η διαπίστωση της πιθανότητας επέκτασής του σε γειτονικές περιοχές, καθώς και η λήψη άμεσων μέτρων αντιμετώπισης. Παράλληλα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, θα εξεταστεί αν η περιοχή χρήζει κήρυξης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
«Πρέπει να δούμε αν τα σπίτια είναι κατοικήσιμα»
«Θα πρέπει να δούμε και αν τα σπίτια που έχουν τις ρωγμές, είναι κατοικήσιμα. Δεν έχει ξαναγίνει αυτό στο χωριό μας οπότε δεν μπορούμε να γνωρίζουμε, ούτε καν να έχουμε κάποια ιδέα, για το τι ακριβώς συμβαίνει, και αν θα σταματήσει, γιατί τώρα το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη» επισημαίνει ο κ. Αλογδιανάκης και προσθέτει πως «κανένας κάτοικος δεν θέλει να φύγει από το χωριό, αλλά να μάθουμε τι γίνεται και να αποκατασταθούν οι ζημιές».
Παράλληλα, πιθανότατα λόγω των ρηγμάτων, σύμφωνα με τον πρόεδρο της κοινότητας, υπέστη ζημιές και ένας αγωγός της ΔΕΥΑΗ, χωρίς ωστόσο να προκληθούν προβλήματα αναφορικά με την υδροδότηση. «Βρίσκεται πολύ πιο κάτω από τα σημεία που έχουμε τις ρωγμές, αλλά είναι πιθανό να έσπασε λόγω αυτού».
Στο enikos.gr μίλησαν και κάτοικοι του χωριού, οι οποίοι τονίζουν πως φοβούνται κυρίως λόγω της άγνοιας που έχουν για το φαινόμενο, ενώ οι σκέψεις που μοιράζονται μεταξύ τους, αφορούν κυρίως την επόμενη ημέρα, καθώς δεν γνωρίζουν εάν θα έχουν την δυνατότητα να παραμείνουν στα σπίτια τους ή όχι.
«Τις προηγούμενες ημέρες είχαμε μία διαρροή νερού, και νομίζαμε ότι ευθύνεται αυτό, αλλά δεν ξέρουμε. Οι ρωγμές είναι σε μεγάλη έκταση, κυρίως του παλιού οικισμού, και όσο περνάει η ώρα μεγαλώνουν, διευρύνονται. Για παράδειγμα σε ένα τουλάχιστον σπίτι, οι ρωγμές ξεκινάνε από το πάτωμα, συνεχίζουν στους τοίχους και φτάνουν μέχρι την ταράτσα. Είναι λογικό να υπάρχει φόβος, κυρίως ότι θα μας πουν να φύγουμε, και οι περισσότεροι δεν ξέρουμε και δεν έχουμε πού να πάμε» εξηγεί ο κ. Γιώργος.
Αυτοψία πραγματοποίησε νωρίτερα ο δήμαρχος Ηρακλείου
Ο κ. Καλοκαιρινός, συνοδευόμενος από στελέχη του δήμου, αντιδημάρχους, τον πρόεδρο και μέλη του τοπικού συμβουλίου, περιηγήθηκε στα σημεία όπου έχουν εμφανιστεί οι ρηγματώσεις, τόσο σε δρόμους όσο και σε δέκα κατοικίες, σε μήκος περίπου 150 μέτρων, διαπιστώνοντας το σοβαρό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, ανακοινώνοντας ότι θα ζητήσει να κηρυχθεί το χωριό σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης:
«Βρισκόμαστε στις Βούτες για μια πρώτη διαπίστωση ενός φαινομένου το οποίο ανησυχεί τους κατοίκους και μας ανησυχεί όλους. Το φαινόμενο από τις πρώτες διαπιστώσεις βρίσκεται σε εξέλιξη και βεβαίως πρέπει να αντιμετωπίσουμε άμεσα την κατάσταση. Για τον σκοπό αυτό θα επιδιώξουμε να κηρυχθεί το χωριό σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και είμαστε φυσικά σε στενή συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης».
Ο Αλέξης Καλοκαιρινός συνομίλησε με κατοίκους οι οποίοι του εξέφρασαν την ανησυχία τους και τόνισε ότι αυτή η κατάσταση αποτελεί ζήτημα άμεσης προτεραιότητας για τη δημοτική Αρχή. Για το λόγο αυτό επιδιώκει να γίνουν ταχύτατα οι σχετικές μελέτες από εξειδικευμένους μελετητές που θα έρθουν από την Αθήνα, προκειμένου να αποσοβηθεί κάθε κίνδυνος για το χωριό και τους κατοίκους, επισημαίνοντας:
«Η άμεση επιδίωξη είναι να γίνει μια εκτίμηση γεωλογική και γεωτεχνική η οποία θα πρέπει να προχωρήσει αμέσως. Σε αυτό θα βοηθήσει και η κήρυξη σε έκτακτη ανάγκη, δηλαδή όλες οι διαδικασίες να προχωρήσουν πολύ γρήγορα. Θα προχωρήσουμε και σε μία εκτίμηση, άμεση, της κατάστασης ενδεχόμενου κινδύνου στα σπίτια και για τον σκοπό αυτό, κλιμάκιο μηχανικών της Τεχνικής μας Υπηρεσίας αύριο το πρωί θα βρίσκεται εδώ.
Οι ρηγματώσεις αυτές, σύμφωνα με τον κ. Καλοκαιρινό, οφείλονται πιθανότατα σε καθίζηση του εδάφους, ενώ συμπλήρωσε ότι «είναι ένα ζήτημα υψηλής προτεραιότητας το οποίο θα μας απασχολήσει έτσι ώστε να αποσοβηθεί κάθε κίνδυνος για το χωριό και να εκλείψει και η εύλογη ανησυχία η οποία έχει προκληθεί αυτή τη στιγμή σε όλους μας. Θα χρειαστεί εξειδικευμένη μελέτη, γι’ αυτό κρίνεται ότι οι μελετητές θα πρέπει να έχουν την αντίστοιχη εξειδίκευση, οπότε θα πρέπει να έρθουν από την Αθήνα. Και αυτό βεβαίως σημαίνει τη συνδρομή της κεντρικής κυβέρνησης. Εμείς αυτή τη στιγμή απευθυνόμαστε και στο υπουργείο Υποδομών και στο υπουργείο Περιβάλλοντος και στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Είναι η τριάδα των υπουργείων που έχουν τη συναρμοδιότητα για τα ζητήματα αυτά».
Η ανακοίνωση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
Σε συνεννόηση με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Κεφαλογιάννη, δόθηκε εντολή από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκο Παπαευσταθίου και μεταβαίνει σήμερα στις Βούτες του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης ο Πρόεδρος της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης του Σεισμικού Κινδύνου, Καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, για τη διενέργεια αυτοψίας και την εκτίμηση της κατάστασης που έχει προκύψει από τις εκτεταμένες ρηγματώσεις.
Σκοπός είναι, η διερεύνηση των αιτίων του φαινομένου, η διαπίστωση της πιθανότητας επέκτασής του σε γειτονικές περιοχές, καθώς και η λήψη άμεσων μέτρων αντιμετώπισης. Παράλληλα, θα εξεταστεί αν η περιοχή χρήζει κήρυξης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας παρακολουθεί την εξέλιξη του φαινομένου με απόλυτη προσοχή και συντονίζει όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες για την προστασία των κατοίκων και των υποδομών της περιοχής.
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες