Jim Varounis: Ακτιβιστής κατά του bullying, ετών 22.

Το ”Be You” είναι εδώ!


Από τις πλέον δυναµικές πρωτοβουλίες στη μάχη κατά του bullying στα ελληνικά σχολεία (ήδη από το 2012) παραμένει το κίνημα «Be You». Ένα πρόγραμμα, που τελεί υπό την αιγίδα του νεαρού και ταλαντούχου Jim Varouni και που απευθύνεται σε μαθητές ηλικίας 5-18 ετών σε όλη την Ελλάδα.

Στην Ελλάδα της κρίσης, όπου η νοοτροπία του bullying μοιάζει σχεδόν εδραιωμένη σε όλες τις εκφάνσεις της πολιτικής και κοινωνικής ζωής, η 6η Μαρτίου (Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού) είναι απλώς μια περαιτέρω θλιβερή υπενθύμιση ότι οι σχολικές αυλές δεν θα μπορούσαν να αποτελούν εξαίρεση. Η αυξανόμενη βία στην κοινωνία, αλλά και στο σπίτι (εξαιτίας της αποστραγγισμένης οικονομικά και ηθικά ελληνικής οικογένειας) δημιουργεί αυξανόμενη βία στο ελληνικό – δημόσιο και ιδιωτικό – σχολείο.

To ενθαρρυντικό είναι ότι υπάρχει πλέον εγρήγορση (καμπάνιες ευαισθητοποίησης, δράσεις κ.ο.κ.), ενώ όλο και περισσότερες έρευνες εστιάζουν στην έκφραση και τους τρόπους διάχυσης του bullying. Από τις πλέον πρόσφατες καμπάνιες αποτελεί αυτή του Be You κινήματος.

Το Be You διαπιστώνει το εξής:

Στο νηπιαγωγείο, η «βία» συναντάται με τη μορφή πρώιμης επιθετικής συμπεριφοράς που αν δεν διαγνωστεί και δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί στη συνέχεια να εξελιχθεί σε εκφοβισμό.

Στο δημοτικό σχολείο, πάλι, ο εκφοβισμός εκφράζεται κυρίως μέσα από τη λεκτική βία, την περιθωριοποίηση και την άσκηση πίεσης και μικροεκβιασμών. Στο γυμνάσιο, τα φαινόμενα εκφοβισμού αφορούν αναπόφευκτα την εμφάνιση, τη σεξουαλική ταυτότητα και το φύλο, ενώ συχνά εκφράζονται με τη σωματική βία και το cyberbullying.

Τέλος, στο λύκειο, η βία και ο εκφοβισμός εκδηλώνονται εντονότερα σε σχέση με τις άλλες βαθμίδες και λαμβάνουν τη μορφή έντονων πειραγμάτων, αλλά και ωμής βίας.

 

 



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!