Καιρός: Επιμένει η ανομβρία, ανεβαίνει ο υδράργυρος από Δευτέρα – Οι προβλέψεις για πολικό JetStream


Επιμένουν και την προσεχή εβδομάδα ο βοριάς και η ανομβρία, με την θερμοκρασία να επιστρέφει ωστόσο σε κανονικά για την εποχή επίπεδα, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις των μετεωρολόγων για τον καιρό, από αύριο (Δευτέρα, 21/10).

Ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, αναφέρεται στο πολικό JetStream, αλλά και έναν ισχυρό αντικυκλώνα που θα επηρεάσει και την χώρα μας προς τα μέσα της εβδομάδας. Επίσης, σημειώνει ότι το φετινό φθινόπωρο έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με εκείνο του 1993, όταν η ανομβρία διήρκεσε μέχρι το πρώτο 10ήμερο του Νοεμβρίου.

Η ανάρτηση Κολυδά

Αναλυτικά, ο διευθυντής της ΕΜΥ αναφέρει τα εξής:

«ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΑΙ Η ΑΝΟΜΒΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Η παρουσία του πολικού JetStream σε πολύ μεγάλα γεωγραφικά πλάτη με Δ-ΝΔ ρεύμα και η απουσία ισχυρών ανέμων στις μέσες και τις ανώτερες στάθμες της ατμόσφαιρας στην περιοχή μας , “αναγκάζει” ακόμη και το χαμηλό που υπάρχει στις ακτές της Αφρικής να γίνει οπισθoδρομούν. Δηλαδή, αντί να κινηθεί από τα δυτικά προς τα ανατολικά , να γυρίσει προς τα πίσω , κάτι το οποίο είναι σπάνιο .

Προς τα μέσα αυτής της εβδομάδος αναπτύσσεται ισχυρός αντικυκλώνας (πεδίο υψηλών πιέσεων) στην ανατολική Ευρώπη τα Βαλκάνια και την χώρα μας, κατάσταση που αποτρέπει τις βροχές.

Κατά τα άλλα διατηρείται ο βοριάς και η θερμοκρασία επιστρέφει σε κανονικά επίπεδα.

Από πλευράς συνοπτικής κατάστασης το φετινό φθινόπωρο φέρει πολλά χαρακτηριστικά με αυτό του 1993, όπου τότε η ανομβρία κράτησε μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, ενώ μετά άλλαξε η κατάσταση. #JetStream #ανομβρία #blocking».

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Τσατραφύλλιας σημειώνει ότι μέχρι και την 28η Οκτωβρίου δεν αναμένεται τσουχτερό κρύο, αλλά ούτε και 30άρια. Υπογραμμίζει και ο ίδιος ότι η πρόγνωση για βροχές είναι απογοητευτική.

«Ούτε ιδιαίτερο κρύο, ούτε 30άρια μέχρι την παρέλαση!

Η εβδομάδα που ξεκινά θα έχει αρκετή ηλιοφάνεια με τον υδράργυρο να σημειώνει σταδιακή άνοδο και να φτάνει τους 24 με 25 βαθμούς κυρίως στη δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο.

Επιπλέον οι βοριάδες μέσα στο Αιγαίο θα διατηρηθούν στα 7-8 μποφόρ.

Η πρόγνωση για βροχές προς το παρών είναι απαγοητευτική.

Η ατμόσφαιρα θα είναι πολύ καθαρή ,με πολύ καλή ορατότητα και χωρίς ιδιαίτερη υγρασία.

Ευκαιρία για εξωτερικές δουλειές ,άθληση σε εξωτερικούς χώρους και βόλτες στην ύπαιθρο.

Καλή εβδομάδα!».

Για αύριο, Δευτέρα 21/10, περιμένουμε γενικά αίθριο καιρό με νεφώσεις στα δυτικά και τα ανατολικά, από τη Θεσσαλία και νοτιότερα, ενώ υπάρχει η πιθανότητα για τοπικές βροχές, όπως είπε ο μετεωρολόγος Τάσος Αρνιακός, σημειώνοντας ότι η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Στην Αττική αναμένουμε κάποιες νεφώσεις κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια του νομού, ενώ ο υδράργυρος θα δείξει από 13 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Δείτε περισσότερα στο βίντεο:

 

διαβάστε περισσότερα



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!