Καιρός: «Καμπανάκι» για υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς το Σαββατοκύριακο – Άνεμοι ως και 8 μποφόρ αύριο


Άνεμοι που θα φτάσουν ακόμα και τα 8 μποφόρ, κυρίως στο Αιγαίο, θα είναι το βασικό χαρακτηριστικό του καιρού για αύριο, Σάββατο (29/6), με τον κίνδυνο πυρκαγιάς ολοένα να αυξάνεται.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, ο καιρός αύριο θα είναι γενικά αίθριος και μόνο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις με πιθανότητα για τοπικούς όμβρους στα βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 4 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ, στα ανατολικά 5 με 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα φτάσει στα βόρεια τους 34 με 36 βαθμούς, στα δυτικά τους 35 με 37, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 33 με 36 βαθμούς και στην ανατολική νησιωτική χώρα τους 29 με 32 και κατά τόπους στα νότια τους 34 με 35 βαθμούς Κελσίου.

Τάσος Αρνιακός: «Ο υδράργυρος θα πάρει πάλι τον ανήφορο»

Ο μετεωρολόγος του ANT1, Τάσος Αρνιακός, είπε κατά την πρόγνωση του ότι, «ο τερματισμός των απογευματινών βροχών και καταιγίδων, αλλά και η ενίσχυση των βοριάδων στο Αιγαίο, αυξάνουν και πάλι τον κίνδυνο πυρκαγιάς. Ο υδράργυρος από την Κυριακή και μετά, θα πάρει πάλι τον ανήφορο».

 

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς το Σαββατοκύριακο – «Τα 90 χλμ/ώρα θα φτάσουν οι ριπές των ανέμων»

«Καμπανάκι» από το Αστεροσκοπείο Αθηνών σχετικά με τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες το Σαββατοκύριακο. Σύμφωνα με τη νέα ενημέρωση, θα είναι πολύ υψηλός ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς σε έξι περιοχές, κυρίως το Σάββατο, λόγω των θυελλωδών ανέμων.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι ριπές των ανέμων στην Ανατολική Στερεά και στην Εύβοια τις μεσημεριανές ώρες του Σαββάτου τοπικά θα φτάσουν τα 90 χλμ/ώρα, ενώ στη Νότια Εύβοια και σε περιοχές που γειτνιάζουν με έντονη τοπογραφία τα 100 χλμ/ώρα, όπως αποτυπώνεται στον χάρτη.

Χάρτης. Οι εκτιμώμενες μέγιστες ριπές των ανέμων (πορτοκαλί αποχρώσεις) και οι διευθύνσεις τους (μαύρα βελάκια) για τις μεσημεριανές ώρες του Σαββάτου 29/06, όπως υπολογίζεται από το υψηλής ανάλυσης αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr.

Επισημαίνεται ότι, λόγω της ενίσχυσης των ανέμων, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες θα επιδεινωθούν σημαντικά στα ανατολικά τμήματα, όπως διακρίνεται στον Χάρτη Επικινδυνότητας Πυρκαγιάς του Σαββάτου.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ για το Σαββατοκύριακο

Σάββατο

Γενικά αίθριος καιρός και μόνο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις με πιθανότητα για τοπικούς όμβρους στα βόρεια ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 4 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ, στα ανατολικά 5 με 7 και στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα φτάσει στα βόρεια τους 34 με 36 βαθμούς, στα δυτικά τους 36 με 37 και κατά τόπους τους 38 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 33 με 36 βαθμούς και στην ανατολική νησιωτική χώρα τους 29 με 32 και κατά τόπους στα νότια και ανατολικά τους 33 με 34 βαθμούς Κελσίου.

Κυριακή

Γενικά αίθριος καιρός σε όλη τη χώρα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά αρχικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 4 και στο Ιόνιο από βόρειες διευθύνσεις με την ίδια ένταση, στρεφόμενοι βαθμιαία σε δυτικούς βορειοδυτικούς όπου στο Ιόνιο θα φτάσουν τοπικά τα 5 μποφόρ. Στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και πρόσκαιρα στα κεντρικά και νότια 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη ματαβολή και θα φτάσει στα βόρεια τους 34 με 36 βαθμούς, στα δυτικά τους 35 με 37 και κατά τόπους τους 38 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 33 με 35 βαθμούς και στην ανατολική νησιωτική χώρα τους 29 με 32 βαθμούς Κελσίου.

διαβάστε περισσότερα



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!