Καιρός: Στους 39 θα «σκαρφαλώσει» ο υδράργυρος αύριο, Τετάρτη – Μελτέμι και υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν τον κίνδυνο πυρκαγιάς


Στο… «κόκκινο» θα παραμείνει και αύριο, Τετάρτη (19/6), ο υδράργυρος, αφού η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει κατά τόπους και τους 39 βαθμούς Κελσίου, ενώ σύμφωνα με την ΕΜΥ, ο καιρός επιφυλάσσει και θυελλώδεις ανέμους που θα φτάσουν τα 8 μποφόρ.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, για αύριο, ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις κατά τόπους στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε στα ορεινά της Μακεδονίας, της Ηπείρου και της Θεσσαλίας είναι πιθανόν να σημειωθούν όμβροι. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 και πιθανόν πρόσκαιρα 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή περαιτέρω άνοδο. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 36 με 37 και τοπικά τους 38 βαθμούς, στη νησιωτική χώρα τους 31 με 33 και τοπικά στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 34 με 35 βαθμούς Κελσίου.

Τάσος Ανριακός: Περιμένουμε άνοδο της θερμοκρασίας

Ο μετεωρολόγος του ANT1, Τάσος Αρνιακός, είπε πως, «το μελτέμι τις επόμενες μέρες τοπικά θα φτάσει στα 7 με 8 μποφόρ. Παράλληλα, περιμένουμε άνοδο της θερμοκρασίας στους 38 – 39 βαθμούς τις επόμενες ημέρες, ενώ από την Παρασκευή και κυρίως το Σάββατο που το μελτέμι θα πέσει στα 6-7 μποφόρ, θα αγγίξουμε και τους 40 βαθμούς Κελσίου. Ο συνδυασμός της ζέστης, του δυνατού μελτεμιού, αλλά και της ξηρασίας από έναν ουσιαστικά ανύπαρκτο βροχομετρικά χειμώνα, δίνουν αυτό το εκρηκτικό μείγμα τις επόμενες ημέρες. Χρειάζεται προσοχή, επαγρύπνηση και όχι εφησυχασμό».

Νικολέτα Ζιακοπούλου: Μελτέμι και υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν τον κίνδυνο πυρκαγιάς

Οι ισχυροί βοριάδες, οι υψηλές θερμοκρασίες και η ξηρασία λόγω της ανομβρίας αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο πυρκαγιάς, σύμφωνα με τη μετεωρολόγο της ΕΡΤ Νικολέτα Ζιακοπούλου. Αυτές οι συνθήκες θα διατηρηθούν έως και το Σάββατο. Την Κυριακή οι άνεμοι θα εξασθενήσουν, ενώ το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος στο σύνολό του θα περάσει με καλοκαιρία.

Τι είναι το φαινόμενο «Hot-Dry-Windy» – «Μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχουμε 6-8 βαθμούς παραπάνω από το κανονικό»

Για το φαινόμενο «Hot-Dry-Windy» μίλησε ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας, στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι, «η Ελλάδα ζει σε καυσωνικές συνθήκες. Μέχρι τέλος Ιουνίου θα είμαστε 6-8 βαθμούς παραπάνω από το κανονικό».

Αργότερα, όπως είπε ο ίδιος, «ήδη η αίσθηση της θερμοκρασίας είναι ανεβασμένη, έχει δηλαδή ανέβει η θερμοκρασία από χθες και όλη την εβδομάδα θα έχουμε ανεβασμένες τιμές. Θα είμαστε στα όρια του καύσωνα στη Δυτική Ελλάδα με 40 βαθμούς, 38 στην Αθήνα και 39 σε αρκετές περιοχές. Άρα, λοιπόν έχουμε ένα θερμό καιρό. Εν τω μεταξύ τα μελτέμια, ο γνωστός βόρειος άνεμος ο οποίος πνέει στο Αιγαίο κάθε καλοκαίρι, έχει ήδη ξεκινήσει και πνέει και η εντάσεις του τις επόμενες ώρες θα φτάσουν τα 7 με 8 μποφόρ. Άρα, έχουμε ζέστη και έναν καιρό ανεμώδη θα λέγαμε σε συνάρτηση με την ξηρότητα που υπάρχει στην ατμόσφαιρα αλλά και την έλλειψη υγρασίας στα εδάφη λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας».

«Έχουμε ένα επικίνδυνο κοκτέιλ»

«Άρα, λοιπόν ο υδροφόρος ορίζοντας δεν έχει αρκετό νερό. Υπάρχει μεγάλη ξηρασία στα εδάφη. Επομένως, έχουμε ένα κοκτέιλ επικίνδυνο. Δυσμενείς μετεωρολογικές συνθήκες για εξάπλωση δασικών πυρκαγιών. Αυτός είναι και ο «Hot-Dry-Windy», ο ζεστός, ξηρός και ανεμώδης καιρός. Άρα, λοιπόν πρέπει να προσέχουμε μέχρι το τέλος της βδομάδας γιατί οι υψηλές θερμοκρασίες παρουσιάζουν μια εμμονή θα έλεγα αυτό το μήνα. Ήδη είχαμε ένα καύσωνα με θερμοκρασίες οι οποίες έφθασαν σε επίπεδα ρεκόρ για αρκετές δεκαετίες (…). Θα έχουμε καυσωνικές συνθήκες στη Δυτική Ελλάδα, στη Μεσσηνία, στην Ηλεία, την Αιτωλοακαρνανία, στην Ήπειρο, σε περιοχές κυρίως της Δυτικής Στερεάς. Σε αυτές λοιπόν τις περιοχές δεν αποκλείεται να έχουμε και εκεί προβλήματα αλλά βέβαια μπορεί και δυσμενείς συνθήκες. Νομίζω δηλαδή ότι η χώρα πρέπει αυτή τη βδομάδα τουλάχιστον να μπει σε μια κατάσταση εγρήγορσης και συναγερμού, γιατί θα είναι αρκετά δύσκολα τα πράγματα (…). Φαίνεται λοιπόν, ότι οι θερμοκρασίες μέχρι το τέλος του μήνα θα διατηρηθούν 6 με 8 βαθμούς πάνω από το φυσιολογικό, το κανονικό για την εποχή», πρόσθεσε ο κ. Τσατραφύλλιας.

«Κάθε μήνας παρουσιάζει και ένα ρεκόρ με υψηλότερες θερμοκρασίες όλων των εποχών»

Όπως και σημείωσε στο τέλος ο κ. Τσατραφύλλιας «Άρα, λοιπόν αντιλαμβάνεστε ότι θα είναι πολύ θερμότερος αυτός ο μήνας ήδη από τον Ιούνιο του 2023 μέχρι και τον περασμένο Μάιο και μέσα θα είναι οπωσδήποτε και αυτός ο Ιούνιος. Απλά δεν έχουμε κλείσει ταμείο ακόμα. Κάθε μήνας λοιπόν, παρουσιάζει και ένα ρεκόρ με υψηλότερες θερμοκρασίες όλων των εποχών. Επομένως, νομίζω ότι η κλιματική αποσταθεροποίηση είναι εδώ. Δεν χρειάζεται να είσαι ούτε μετεωρολόγος, ούτε να ασχολείσαι με το κλίμα».

Η πρόγνωση της ΕΜΥ

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΤΕΤΑΡΤΗ 19-06-2024

ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις κατά τόπους στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε στα ορεινά της Μακεδονίας, της Ηπείρου και της Θεσσαλίας είναι πιθανόν να σημειωθούν όμβροι.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 και πιθανόν πρόσκαιρα 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή περαιτέρω άνοδο. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 36 με 37 και τοπικά τους 38 βαθμούς, στη νησιωτική χώρα τους 31 με 33 και τοπικά στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 34 με 35 βαθμούς Κελσίου.


ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά της Μακεδονίας.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί έως 5 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 17 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν κατά τόπους νεφώσεις και είναι πιθανό στα ορεινά της Ηπείρου να εκδηλωθούν όμβροι.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Ιόνιο πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 17 έως 37 και τοπικά 38 βαθμούς και στα νησιά του Ιονίου έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά 6 τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 19 έως 36 και τοπικά έως 37 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Αίθριος.

Ανεμοι: Βόρειοι 6 με 7 και πιθανόν στις Κυκλάδες τοπικά έως 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 22 έως 33 και στη νότια Κρήτη έως 34 με 35 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 και τοπικά έως 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 22 έως 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.

Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 19 έως 38 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά 6 τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 22 έως 36 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά του νομού η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες νότιοι νοτιοανατολικοί έως 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 20 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 20-06-2024

Γενικά αίθριος καιρός.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στο Ιόνιο 4 με 5 μποφόρ, στο Αιγαίο 6 με 7 και τοπικά στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη αλλαγή και θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 36 με 38 και κατά τόπους τους 39 βαθμούς Κελσίου, στις νησιωτικές περιοχές τους 31 με 35 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21-06-2024

Γενικά αίθριος καιρός.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στο Ιόνιο 4 με 5 μποφόρ, στο Αιγαίο 6 με 7 και τοπικά στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 37 με 38 και κατά τόπους τους 39 βαθμούς Κελσίου, στις νησιωτικές περιοχές τους 32 με 35 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 22-06-2024

Γενικά αίθριος καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βόρεια ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στο Ιόνιο 4 με 5 και στο Αιγαίο 6 με 7 μποφόρ με εξασθενηση από τις μεσημβρινές ώρες

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο κυρίως στα δυτικά.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 23-06-2024

Γενικά αίθριος καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις από τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά με πιθανότητα για τοπικές βροχές ή όμβρους.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στο Ιόνιο 3 με 5 και στο Αιγαίο εως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

διαβάστε περισσότερα



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!