Καιρός: Βίαιη μεταβολή με κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας από την Κυριακή – Πού θα εκδηλωθούν επικίνδυνες καταιγίδες


Μετά το καλοκαιρινό «διάλειμμα» της Παρασκευής και του Σαββάτου ο καιρός θα… θυμίζει ξανά Φθινόπωρο από την Κυριακή και έπειτα.

Ο μετεωρολόγος του OPEN, Κλέαρχος Μαρουσάκης, τονίζει σε ανάρτησή του ότι ο καιρός χαλάει από την Κυριακή και έρχονται επικίνδυνες καταιγίδες.

Ο μετεωρολόγος κάνει λόγο για βίαιη μεταβολή του καιρού που θα συνοδευτεί από κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας, επικίνδυνες καταιγίδες και επικίνδυνους ανέμους.

Αιτία γι’ αυτή τη βίαιη αλλαγή του καιρού αποτελεί η κίνηση ενός ψυχρού μετώπου όπως απεικονίζεται και στον χάρτη μας παρακάτω, από την Κεντρική Ευρώπη προς τη χώρα μας.

Η ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη

«Καλοκαίρι θα θυμίζει ο καιρός μέχρι και την Κυριακή στο σύνολο της χώρας μας με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει κοντά στους 34° με 35°, την ηλιοφάνεια να κυριαρχεί και τους ανέμους γενικά να μην προβληματίζουν.

Μετά όμως από αυτή την καλοκαιρινή ανάπαυλα ακολουθεί βίαιη μεταβολή του καιρού που θα συνοδευτεί από κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας, επικίνδυνες καταιγίδες αλλά και επικίνδυνους ανέμους μεταβολή η οποία χρονικά τοποθετείται κοντά στο μεσημέρι της Κυριακής και από βορρά προς νότο.

Αιτία γι’ αυτή τη βίαιη αλλαγή του καιρού αποτελεί η κίνηση ενός ψυχρού μετώπου όπως απεικονίζεται και στον χάρτη μας παρακάτω, από την κεντρική Ευρώπη προς τη χώρα μας.

Έτσι λοιπόν θα προκληθεί μια βίαιη σύγκρουση αερίων μαζών με διαφορετικά θερμοϋγρομετρικά χαρακτηριστικά με αποτέλεσμα την έντονη διαφορά πίεσης που θα οδηγήσει σε τοπικά θυελλώδεις βορειοδυτικούς ανέμους, αλλά και την έντονη αστάθεια αρχικά στα βόρεια και τη Δευτέρα ανατολικότερα και νοτιότερα.

Χαρακτηριστικό το θερμοκρασιακό διάγραμμα για την περιοχή της Αθήνας όπου ενώ την Κυριακή θα δούμε θερμοκρασίες κοντά στους 34° με 35° βαθμούς, την Δευτέρα ο υδράργυρος δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 26° με 27° βαθμούς κελσίου.

ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΒΙΑΙΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ

  1. Επικίνδυνες καταιγίδες από το μεσημέρι της Κυριακής στα βόρεια (Μακεδονία, Θράκη, βόρειο Αιγαίο, πιθανόν βόρεια Θεσσαλία), οι οποίες μπορεί να συνοδεύονται από επικίνδυνους ανέμους, χαλάζι, επικίνδυνους κεραυνούς.
  2. Θυελλώδεις βορειοδυτικοί άνεμοι από τα βορειοδυτικά προς τα νοτιοανατολικά οι οποίοι σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες αλλά και την ξηρασία εκεί ιδιαίτερα όπου δεν προβλέπονται βροχές, θα αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο πυρκαγιάς.
  3. Επικίνδυνες καταιγίδες τη Δευτέρα προς τα ανατολικά θαλάσσια τμήματα της χώρας μας».

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27-09-2024

  • Γενικά αίθριος καιρός σε όλη χώρα.
  • Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη και θα σχηματισθούν ομίχλες.
  • Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 2 έως 4 μποφόρ και μόνο στο ανατολικό και νότιο Αιγαίο θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και τοπικά στα νοτιοανατολικά πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ.
  • Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στις περισσότερες περιοχές σε επίπεδα υψηλότερα από τα κανονικά για την εποχή κατά 2 με 4 βαθμούς Κελσίου. Θα φτάσει τους 28 με 30 βαθμούς και κατά τόπους, κυρίως στα ανατολικά ηπειρωτικά, τους 31 με 32 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 28-09-2024

  • Αίθριος καιρός σε όλη χώρα.
  • Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη και θα σχηματισθούν ομίχλες.
  • Οι άνεμοι στα ηπειρωτικά θα είναι μεταβλητοί 2 με 4, ενώ στο Ιόνιο θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 και στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και μποφόρ.
  • Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα φτάσει στις περισσότερες περιοχές τους 29 με 31 βαθμούς και κατά τόπους στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 32 με 33 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 29-09-2024

  • Αρχικά σχεδόν αίθριος καιρός σε όλη τη χώρα. Από τις μεσημβρινές ώρες στη Μακεδονία και βαθμιαία τη Θράκη, το βορειοανατολικό Αιγαίο, την ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες και την Εύβοια θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν βροχές, ενώ στη Μακεδονία, τη Θράκη και το βορειοανατολικό Αιγαίο θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες.
  • Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο βορειοδυτικοί 4 με 6 και από το μεσημέρι 7 μποφόρ και στο Αιγαίο δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και από το απόγευμα στα βόρεια 6 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ.
  • Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα δυτικά και τα βόρεια, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 30-09-2024

  • Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου αυξημένες νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα πιθανόν να είναι κατά τόπους ισχυρά αλλά από το απόγευμα θα εξασθενήσουν.
  • Στην ανατολική Θεσσαλία, την Εύβοια, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τοπικές νεφώσεις με σποραδικές βροχές.
  • Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις.
  • Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 και στα πελάγη τοπικά 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το βράδυ στα δυτικά.
  • Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση η οποία στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα θα είναι αισθητή.

 

διαβάστε περισσότερα



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!