Κακοκαιρία Elias – Μαρουσάκης: Θα πέσουν 300-500 τόνοι νερού ανά στρέμμα στη Θεσσαλία
Εκατοντάδες τόνοι νερού αναμένεται να πέσουν από σήμερα έως και την Πέμπτη στη Θεσσαλία, κατά την διάρκεια της κακοκαιρίας Elias, προκαλώντας ανησυχία για νέες πλημμύρες, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη.
Συγκεκριμένα, ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης τόνισε ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην περιοχή της Θεσσαλίας, καθώς φαίνεται ότι για ακόμη μία φορά θα πέσει μεγάλος όγκος νερού, κάνοντας λόγο για 300-500 τόνους ανά στρέμμα, από σήμερα μέχρι και την Πέμπτη.
Γενικότερα, με ένα σημαντικό κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να κυλήσει το μεγαλύτερο τμήμα της εβδομάδας που ανοίγεται μπροστά μας.
Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του OPEN, σήμερα, αύριο και μεθαύριο τα φαινόμενα θα επεκτείνονται σταδιακά κυρίως δυτικά, κεντρικά και νότια. «Αναφερόμαστε σε ισχυρές βροχές και καταιγίδες, συνοδεία ισχυρών ανέμων ενώ ο υδράργυρος θα παρουσιάσει πτώση».
Ήδη, έχει ξεκινήσει να βρέχει προς τα βορειοδυτικά τμήματα. Έτσι, σύμφωνα με τον κ. Μαρουσάκη, προς την κεντρική και βόρεια ηπειρωτική χώρα θα συναντήσουμε βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες, ενώ καλύτερος θα είναι ο καιρός προς τα ανατολικά και νότια, όπου θα έχουμε και διαστήματα με ηλιοφάνεια.
Όσον αφορά την Αττική, περίπου το απόγευμα, αναμένονται μπόρες και τοπικές καταιγίδες, κυρίως στα δυτικά και βόρεια τμήματα, με τον υδράργυρο να φτάνει τους 32 βαθμούς.
Meteo: Πού αναμένονται μεγάλα ύψη βροχής το προσεχές 48ωρο
Βροχές και σποραδικές καταιγίδες εκδηλώνονται στη Δυτική Μακεδονία τις πρωινές ώρες της Δευτέρας (25/09). Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr/EAA, κατά τη διάρκεια της ημέρας τα φαινόμενα θα επεκταθούν κυρίως στη δυτική, κεντρική και νότια χώρα και από το απόγευμα θα ενταθούν σημαντικά, συνοδευόμενα κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις. Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο, δεχόμενες τους μεγαλύτερους όγκους νερού, θα είναι η Θεσσαλία (κυρίως νομοί Τρικάλων και Καρδίτσας), η Κεντρική Στερεά (νομοί Ευρυτανίας, Φωκίδας και Φθιώτιδας) και η Βόρεια Πελοπόννησος (κυρίως νομοί Αχαΐας και Κορινθίας).
Την Τρίτη (26/09), καθώς η ατμοσφαιρική διαταραχή της ανώτερης ατμόσφαιρας (ψυχρή λίμνη) που ευθύνεται για την κακοκαιρία θα βρίσκεται στο Νότιο Ιόνιο, και σε συνδυασμό με επιφανειακό βαρομετρικό χαμηλό άστατος καιρός θα επικρατήσει και πάλι στη Δυτική, Κεντρική και Νότια Ελλάδα. Σε αυτές τις περιοχές θα εκδηλώνονται κατά περιόδους βροχές και καταιγίδες, φαινόμενα που κατά τόπους θα είναι ισχυρά.
Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης για το διήμερο Δευτέρα (25/09) και Τρίτη (26/09), κατατάσσεται στην Κατηγορία 3 (Σημαντική).
Στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί απεικονίζεται η εκτιμώμενη γεωγραφική κατανομή των αθροιστικών βροχοπτώσεων (σε χιλιοστά) μέχρι και το πέρας της Τρίτης 26/09. Με βαθύτερες αποχρώσεις αποτυπώνονται τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης.
Ειδικότερα για τη Θεσσαλία, όπως φαίνεται στον προγνωστικό χάρτη που εστιάζει στην ευρύτερη περιοχή, τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης (σε χιλιοστά) μέχρι και το πέρας της Τρίτης 26/09, αναμένονται στις περιοχές του Πηλίου και της Όθρυος, καθώς και στα δυτικά τμήματα της περιφέρειας.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, την Τετάρτη (27/09) η κακοκαιρία θα συνεχιστεί με περισσότερα και εντονότερα φαινόμενα (και στη Θεσσαλία), ενώ πλέον αναμένεται να επηρεαστούν σημαντικά η Αττική, η Κρήτη, οι Κυκλάδες, η Εύβοια και οι Σποράδες.
Το meteo.gr/ΕΑΑ μέσα από το πυκνό δίκτυο σταθμών του σε συνδυασμό με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων και μελετώντας τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία των αριθμητικών μοντέλων πρόγνωσης θα ενημερώνει με νεότερες ανακοινώσεις σχετικά με το επερχόμενο κύμα κακοκαιρίας