Η Καλαμάτα γιορτάζει 20 χρόνια χορού
20 Χρόνια Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας
Οταν τα φώτα άναψαν για την πρώτη παράσταση χορού του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας, η θέα της πόλης απλώθηκε μπροστά στα μάτια των θεατών ως ένα ατμοσφαιρικό, πρωτότυπο σκηνικό.
Τα είκοσι χρόνια που πέρασαν από τότε ήταν μια συναρπαστική πορεία, πάντα υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Βίκυς Μαραγκοπούλου, που άφησε πίσω της μόνο ευχάριστες αναμνήσεις σ’ ένα παράλληλο ταξίδι της τέχνης του σύγχρονου χορού με τη συνεχώς μεταβαλλόμενη καθημερινότητά μας.
Μεγαλώσαμε και ωριμάσαμε, συντελεστές και θεατές του Φεστιβάλ που φέτος για τα εικοστά του γενέθλια παρουσιάζει ένα από τα ωραιότερα προγράμματα στην ιστορία του.
Και μόνο η αρχή του στις 17 Ιουλίου στο Μέγαρο Χορού της Καλαμάτας με τη χορογραφία «Gods and Dogs» του Γίρζι Κίλιαν από το Nederlands Dans Theater 2, ένα έργο που βραβεύτηκε ως η πιο εντυπωσιακή χορευτική παραγωγή του 2009 στην Ολλανδία, τα λέει όλα. Εξορία, το θέμα Ενα από τα θέματα του φετινού φεστιβαλικού προγράμματος είναι ο εκπατρισμός, γεωγραφικός αλλά και υπαρξιακός, καθώς και η σχέση του ανθρώπου με τη φύση.
Μεταξύ των έργων που συμπεριλήφθηκαν σε αυτό το πλαίσιο είναι το σόλο του Κριστιάν Ριζό (18, 19/7, Στούντιο Μεγάρου Χορού) που ερμηνεύει ο Τούρκος χορευτής Κερέμ Γκελεμπέκ με τίτλο «Sakinan goze cop batar» (τουρκική παροιμία που σημαίνει «το μάτι που θα προστατέψεις είναι αυτό που θα πληγωθεί»), μια εξαιρετικά ευαίσθητη, ποιητική χορευτική σπουδή για τη διαδρομή ενός μετανάστη. Το στοιχείο της συνύπαρξης αναδεικνύεται θαυμάσια στο έργο «Badke» (19, 20/7, Αμφιθέατρο Κάστρου), παράδειγμα συνεργασίας Βέλγων και Παλαιστινίων καλλιτεχνών που αντλεί από τον παραδοσιακό χορό της Παλαιστίνης, την καποέιρα και το χιπ χοπ.
Το εγχείρημα που υπογράφουν τρία σημαντικά ονόματα της βελγικής σκηνής (ο Κουν Ογιουστέινεν, η Χίλντεγαρτ ντε Βέεστ και η Ροζάλμπα Τόρες Γκουερέρο) σε συνεργασία με δέκα Παλαιστίνιους ερμηνευτές αποτυπώνει την ανάγκη του συνανήκειν. Στη συνέχεια παρουσιάζεται το έργο «Evaporated Landscapes» της Δανής Μέτε Ινγκβαρτσεν, ένας κόσμος άυλος και άχρονος, ένα σύμπαν καμωμένο από εφήμερα, άπιαστα υλικά, ήχους, φως, φυσαλίδες και αφρό (20/7, Μέγαρο Χορού). Ενδιαφέρουσες οι ελληνικές συμμετοχές: «Πλάνητες» της Πατρίσιας Απέργη (22/7) και η παράσταση χορού για παιδιά «Πετρόσουπα» (24/7) σε μουσική του Στάθη Γυφτάκη και χορογραφία του Δημήτρη Σωτηρίου (παραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών) με την οποία θα ολοκληρωθεί το φετινό Φεστιβάλ. Οι ανοιχτές, παράλληλες εκδηλώσεις του 20ού Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας αφορούν περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά την ίδια την πόλη της Καλαμάτας, αναδεικνύοντας τη δουλειά όλων όσοι με οποιονδήποτε τρόπο θα πάρουν μέρος στα εργαστήρια «What If» και «On the road», ενώ παράλληλα ξεναγούν κατοίκους και επισκέπτες σε «Χορούς Μυθικούς» (Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας) και «Χορούς Σύγχρονους» (προβολές από το αρχείο του Κέντρου Χορού Καλαμάτας και προβολές χορογραφικού υλικού των ομάδων που συμμετέχουν στα εργαστήρια χορογραφίας).
Συγκεκριμένα οι χορογράφοι του «On the road» έχουν απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα στους κατοίκους της Καλαμάτας να συνεισφέρουν στη διαμόρφωση της τελικής παράστασης που θα διεξαχθεί σε διάφορους δημόσιους χώρους της πόλης με κάποια αφήγηση, κάποια φωτογραφία, ένα γράμμα ή ένα ντοκουμέντο, κάποια ιστορία ή ακόμα και κάποια «ειδική γωνιά» της πόλης που θα άξιζε να τη μάθουν όλοι. 17 – 24/7.
Πληροφορίες: τηλ. 27210 83086 & 90886. www.kalamatadancefestival.gr
Πηγή : kathimerini.gr