Καταγγελία σοκ στο Ηράκλειο: Στο νοσοκομείο δύο εργαζόμενες, υποχρεώθηκαν να καθαρίσουν χώρο με ποντίκια χωρίς τα απαραίτητα
Στο νοσοκομείο κατέληξαν δύο συμβασιούχες εργαζόμενες στην καθαριότητα στο Ηράκλειο Κρήτης, όταν υποχρεώθηκαν να καθαρίσουν χώρο με ποντίκια και σοβαρά προβλήματα που έχριζαν απεντόμωσης, χωρίς καν τα απαραίτητα απορρυπαντικά και εργαλεία, όπως καταγγέλλουν.
Την καταγγελία – σοκ κάνει το Σωματείο Εργαζομένων Καθαριστριών του Δήμου Ηρακλείου, αναφέροντας ότι οι συγκεκριμένες εργαζόμενες δέχτηκαν απειλές εκβιασμούς και προσβλητικές συμπεριφορές του διευθυντή δημόσιας εκπαιδευτικής δομής που, όπως τονίζεται, εύκολα χαρακτηρίζεται ως εργασιακό mobbing.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας patris.gr, οι συμπεριφορές και οι πιέσεις με τις οποίες βρέθηκαν αντιμέτωπες οι εργαζόμενες ήταν τόσο αφόρητες και πιεστικές που τις οδήγησε σε ψυχολογική κατάρρευση.
Η παραπάνω καταγγελία κοινοποιήθηκε στον Δήμο Ηρακλείου και έχει ήδη προωθηθεί στο υπουργείο Παιδείας, ενώ το Σωματείο τονίζει ότι στέκεται δίπλα στις δυο εργαζόμενες, που προσπαθούν τίμια και με κόπο να βγάλουν το ψωμί τους και αντιμετωπίζουν καταστάσεις που θυμίζουν εργασιακό μεσαίωνα και όχι την Ελλάδα του 2024.
Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από το κείμενο της καταγγελίας του Σωματείου, οι δύο εργαζόμενες καθαρίστριες βρέθηκαν στο εφημερεύων νοσοκομείο με οξεία κνίδωση από αλλεργική αντίδραση πιθανόν λόγω έκθεσης σε μεγάλο βαθμό σε περιττώματα και ίχνη τρωκτικών που υπήρχαν στο χώρο.
Το Σωματείο αναφέρει ότι ο χώρος της εκπαιδευτικής δομής, απαιτεί τον υγειονομικό έλεγχο και ξεκαθαρίζει ότι είναι αδιανόητο να ζητάνε από δυο συμβασιούχες εργαζόμενες στην καθαριότητα να κάνουν τον χώρο αυτό επισκέψιμο, για μαθητές και εκπαιδευτικούς όταν η ύπαρξη τρωκτικών και η έλλειψη μυοκτονίας και απεντόμωσης και γενικά συντήρησης, είναι εμφανή σε όλους τους χώρους.
Μάλιστα αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ζητήθηκε από τις εργαζόμενες να καθαρίσουν χωρίς καν τα απαραίτητα απορρυπαντικά και εργαλεία, τα οποία ενώ τα ζήτησαν, δεν τους παρασχέθηκαν.
Αυτό όπως τονίζει το Σωματείο, συνιστά έκθεση εργαζομένου σε κίνδυνο και θα μπορούσε να έχει νομικές συνέπειες ενώ οι απαιτήσεις που είχε από τις καθαρίστριες ήταν απαράδεκτες και εκτός των καθηκόντων τους, όπως να τους κάνουν καφέ και να πλένουν φλυτζάνια.
Στην ίδια καταγγελία το Σωματείο αναφέρει ότι ο επικεφαλής της δομής τους ασκούσε ψυχολογική βία και τις ανάγκασε, χωρίς τα απαραίτητά εργαλεία και μέσα προστασίας να καθαρίσουν με τα χέρια τους αχανείς εξωτερικούς χώρους με δέντρα και φυτά που δεν είναι μέσα στην αρμοδιότητα τους, αφού είναι καθαρίστριες εσωτερικού χώρου.