#KatheMeraTexnopoli έως την άνοιξη του 2017
Dinner in the sky, στα 35 μέτρα, με την Αθήνα κυριολεκτικά στο πιάτο.
Κάτω από τον επιθετικά όμορφο ήλιο της Αθήνας, μέσα στις δοκιμές των μουσικών για το Jazz Festival που ξεκινάει απόψε και θα διαρκέσει ώς την Κυριακή, και τις προετοιμασίες του Jazz Meet Market και των φωτογραφικών εκθέσεων που θα πλαισιώνουν το φεστιβάλ, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης μάς υποδέχθηκε στο Γκάζι, προκειμένου να μας ανακοινώσει το νέο «κύμα» εκδηλώσεων της Τεχνόπολης για το 2016 και το 2017.
Επιβεβαιώνοντας τη βασική αρχή της διοίκησής του, ο κ. Καμίνης παρουσίασε την ανανέωση της εξωστρέφειας με την οποία μπολιάζει την Αθήνα. Με βασικό σύνθημα το #KatheMeraTexnopoli, ο δήμαρχος Αθηναίων ανακοίνωσε τη σύμπραξη της Τεχνόπολης με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση για τη μεγάλη, αναβιωτική έκθεση «GR80s, Η Ελλάδα του Ογδόντα στην Τεχνόπολη». Ενα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός που θα εγκαινιαστεί στις αρχές του 2017, υπό την επιστημονική επιμέλεια των πανεπιστημιακών Παναγή Παναγιωτόπουλου και Βασίλη Βαμβακά, επιμελητών του Λεξικού «Η Ελλάδα στη δεκαετία του ’80».
Ο Γιώργος Καμίνης έκανε λόγο και για τους εορτασμούς των 160 χρόνων του εργοστασίου Φωταερίου, το οποίο, όπως τόνισε, συγκεντρώνει περί τους 900.000 επισκέπτες τον χρόνο. Μίλησε για τη συνεισφορά του Δήμου Αθηναίων προς την έρευνα, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία μέσω του INNOVATHENS, μιας κυψέλης που παράγει ερευνητικό έργο από νέους, ενώ τον χώρο έχουν επισκεφθεί ήδη 104.000 άτομα και ωφελούμενους. Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Καμίνης τόνισε την περαιτέρω ανάπτυξη του «Επιχειρηματικού Επιταχυντή», των ταχύρρυθμων σεμιναρίων και εξατομικευμένος συμβουλευτικής, δηλώνοντας, γι’ άλλη μια φορά, ότι ο Δήμος Αθηναίων στηρίζει την ιδιωτική πρωτοβουλία.
«Η Τεχνόπολη είναι μια ανάσα για κατοίκους και επισκέπτες», ανέφερε ο δήμαρχος Αθηναίων, «ένας χώρος που σου ανοίγει την καρδιά και συμβάλλει στην πολιτιστική ζωή της σύγχρονης Αθήνας», ενώ έκλεισε δηλώνοντας ότι ερχόμενο καλοκαίρι «θα περάσουμε πολλά πολιτιστικά απογεύματα στο Γκάζι».
Τον λόγο, στη συνέχεια, πήρε ο Κώστας Μπιτζάνης, διευθύνων σύμβουλος της Τεχνόπολης, ο οποίος αναφέρθηκε στο πρότυπο, εντελώς δικό του μοντέλο αυτοχρηματοδότησης που έχει αναπτύξει το πολιτιστικό κέντρο του Γκαζιού. Αναφέρθηκε στα μεγάλα φεστιβάλ-θεσμούς που διοργανώνονται στην Τεχνόπολη και που η ίδια η δημοτική αρχή έχει θεσπίσει, όπως βεβαίως είναι το Jazz Festival, αλλά και το ιδιαίτερα επιτυχημένο Science Festival, το οποίο συγκεντρώνει περισσότερους από 35.000 επισκέπτες.
Ο κ. Μπιτζάνης αναφέρθηκε, επίσης, στο Brake the Chain, μία πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης της Τεχνόπολης κατά του trafficking, που φέτος θα είναι αφιερωμένο, όπως είναι ασφαλώς ευνόητο, στην παράνομη διακίνηση προσφύγων και μεταναστών. Στο Βιομηχανικό Μουσείο της Τεχνόπολης, από τις 28 Ιουνίου έως τις 7 Ιουλίου 2016, θα λάβει χώρα η έκθεση «Γκάζι, ακούς;», με προφορικές μαρτυρίες κατοίκων του Γκαζιού, σε συνεργασία με το Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού αλλά και του φθινοπώρου, η Τεχνόπολη γίνεται κόμβος διασκέδασης, μάθησης και δικτύωσης μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, των πολιτών και των επισκεπτών. Συναυλίες, φεστιβάλ, εργαστήρια εικαστικών και έρευνας, μάθησης και ψυχαγωγίας, γιορτές και μεγάλες εκθέσεις, ημερίδες, «Κυριακές στην Τεχνόπολη», Dinner in the sky στα 35 μέτρα, με την Αθήνα, κυριολεκτικά, στο πιάτο, γιοα όσους βέβαια αντέχουν να τρώνε με τα πόδια στον αέρα (!), δημιουργούν ένα κλίμα και μας προετοιμάζουν για μία διαρκή κινητικότητα στο κέντρο της Αθήνας, της πόλης που έλαχε να σηκώσει το μεγάλο βάρος της πολυμέτωπης και πολυεπίπεδης κρίσης.
Για περισσότερες πληροφορίες: www.technopolis-athens.com