Κέρκυρα: Πώς δρούσε το κύκλωμα των εφοριακών που εκβίαζε επιχειρηματίες


Η αστυνομία στην Κέρκυρα κατάφερε να εξαρθρώσει εγκληματική οργάνωση που είχε στο στόχαστρό της τοπικούς επιχειρηματίες, εκβιάζοντάς τους για χρηματικά οφέλη. Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων των Σωμάτων Ασφαλείας.

Η οργάνωση, αποτελούμενη κυρίως από υπαλλήλους της εφορίας και έναν λογιστή, προέβαινε σε παράνομες διευκολύνσεις και παραλείψεις σε φορολογικές διαδικασίες. Με αυτή την τακτική, εξασφάλιζαν παράνομα ποσά μέσω εκβιασμών επιχειρηματιών.

Σύμφωνα με την έρευνα, η δράση της συμμορίας εντοπίζεται σε τουλάχιστον οκτώ περιπτώσεις από τον Μάιο του 2024. Το συνολικό ποσό που προσπάθησαν να αποσπάσουν ανέρχεται σε τουλάχιστον 183.000 ευρώ, με τους κατηγορούμενους να έχουν λάβει ήδη 38.000 ευρώ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο εισαγγελέα και παραπέμφθηκαν στον ανακριτή για να απολογηθούν.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της Αρχής για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, διέταξε τη διερεύνηση των περιουσιακών στοιχείων των εμπλεκομένων και την προσωρινή δέσμευσή τους. Εάν εντοπιστούν ύποπτες κινήσεις, η δέσμευση θα γίνει μόνιμη.

Κατά την αστυνομική επιχείρηση που έγινε την Πέμπτη στην Κέρκυρα, συνελήφθησαν πέντε άτομα – τέσσερις υπάλληλοι της εφορίας και ένας ιδιώτης λογιστής. Στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται κατηγορίες για εγκληματική οργάνωση, δωροληψία, δωροδοκία, παράβαση καθήκοντος και εκβίαση.

Η καταγγελία επιχειρηματία

Η έρευνα ξεκίνησε μετά από καταγγελία επιχειρηματία, ο οποίος ανέφερε ότι δύο υπάλληλοι της εφορίας απαιτούσαν 60.000 ευρώ για να διευθετήσουν υπόθεσή του.

Η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. αποκάλυψε ότι η συμμορία λειτουργούσε οργανωμένα, με συγκεκριμένους ρόλους. Τα μέλη της εκμεταλλεύονταν τις θέσεις τους στην εφορία για να απαιτούν χρήματα, προσφέροντας παράνομες διευκολύνσεις στους φορολογούμενους μέσω ενός λογιστή που ενεργούσε ως μεσάζοντας.

Ο ρόλος των μελών του κυκλώματος

Ο αρχηγός της ομάδας είχε την ευθύνη για τον συντονισμό της δράσης, απειλώντας όποιον επιχειρούσε να αποκαλύψει τη λειτουργία τους. Ο ίδιος εξασφάλιζε και τις απαραίτητες πληροφορίες για την αποφυγή παρακολούθησης των ενεργειών τους.

Οι υπόλοιποι εφοριακοί είτε είχαν την αρμοδιότητα να ελέγχουν τις κινήσεις των άλλων υπαλλήλων είτε διενεργούσαν επιτόπιους ελέγχους επιχειρήσεων.

Ο λογιστής ήταν ο μεσολαβητής μεταξύ εφοριακών και επιχειρηματιών, φροντίζοντας για τις συναλλαγές και διασφαλίζοντας τις καλύτερες δυνατές συμφωνίες για τους πελάτες του.

Κατά τις έρευνες σε σπίτια, οχήματα και προσωπικά αντικείμενα των κατηγορουμένων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 2.480 ευρώ, 1.770 δολάρια, κινητά τηλέφωνα, φορολογικά έγγραφα και μια ατζέντα.

Η συγκεκριμένη υπόθεση θυμίζει εκείνη του κυκλώματος στη ΔΟΥ Χαλκίδας, όπου επίσης είχαν εντοπιστεί υπάλληλοι που απαιτούσαν μεγάλα ποσά για να διευκολύνουν φορολογούμενους.

Χατζηδάκης για το κύκλωμα στην Κέρκυρα: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τη διαφθορά»

«Δεν συμβιβαζόμαστε με τη διαφθορά», δήλωσε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης σχολιάζοντας την υπόθεση της Κέρκυρας, σύμφωνα με την οποία εξαρθρώθηκε, από την υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, κύκλωμα διαφθοράς στο οποίο συμμετείχαν υπάλληλοι της ΔΟΥ και λογιστές.

Ο υπουργός τόνισε ότι «όπως φάνηκε και στη γνωστή, δυσάρεστη υπόθεση της Χαλκίδας πριν από μερικούς μήνες, το Υπουργείο Οικονομικών δεν πρόκειται να χαριστεί σε οποία φαινόμενα διαφθοράς στις υπηρεσίες που εποπτεύει. Η ΑΑΔΕ αντέδρασε πολύ γρήγορα τότε, αντέδρασε αποφασιστικά και τώρα, στην Κέρκυρα.

Ας το καταλάβουν όλοι: οι φορολογούμενοι έχουν την απαίτηση από εμάς να είμαστε δίκαιοι και αποτελεσματικοί. Ακόμα όμως περισσότερο δεν ανέχονται φαινόμενα διαφθοράς. Κάνουμε κάθε μέρα ότι μπορούμε για να ανταποκριθούμε σε αυτήν την εύλογη απαίτηση τους. Δεν συμβιβαζόμαστε με τη διαφθορά!».

Τέλος να σημειωθεί ότι όπως αναφέρουν οι πληροφορίες συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω ο υποδιευθυντής και τρεις υπάλληλοι της ΔΟΥ Κέρκυρας μετά την καταγγελία της ΑΑΔΕ.

Η ανακοίνωση της ΑΑΔΕ για την υπόθεση της Κέρκυρας

Για την υπόθεση της Κέρκυρας η ΑΑΔΕ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Το έχουμε πει και το εννοούμε: δεν έχουμε την παραμικρή ανοχή σε κανένα φαινόμενο διαφθοράς. Επί της αρχής, αλλά και στην πράξη. Γι’ αυτό και, μόλις υπέπεσαν στην αντίληψή μας πληροφορίες για τη δράση κυκλώματος διαφθοράς, ζητήσαμε αμέσως τη συνδρομή της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., ώστε να γίνει ενδελεχής έρευνα και η υπόθεση να πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης.

Να γνωρίζουν όλοι ότι αυτός θα συνεχίσει να είναι ο μόνος δρόμος κάθε φορά που εντοπίζουμε ενδείξεις διαφθοράς.

Ουδείς είναι υπεράνω του όρκου που έχει δώσει να υπηρετεί τον νόμο και το δημόσιο συμφέρον».

Γιώργος Πιτσιλής στον ΑΝΤ1 για το κύκλωμα στην Κέρκυρα: «Μηδενική ανοχή σε οποιοδήποτε φαινόμενο διαφθοράς»

Ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργος Πιτσιλής, εξηγεί, πώς η αρχή θα αντιμετωπίσει το κύκλωμα αυτό, αλλά και ποια μέτρα λαμβάνει για να μειώσει τα περιστατικά διαφθοράς στο μέλλον.

«Η θέση μας σε αυτό έχει υπάρξει πάντοτε διαυγής. Μηδενική ανοχή σε οποιοδήποτε φαινόμενο διαφθοράς. Και ξέρετε, δεν είναι καταστατικό αυτό μόνο στα λόγια, αλλά είναι και στην πράξη. Όταν, λοιπόν, πληροφορηθήκαμε ότι υπάρχει ένα ζήτημα στην Κέρκυρα, υπάρχει ένα κύκλωμα που δρα εκεί, ζητήσαμε από τη διεύθυνση εσωτερικών υποθέσεων της αστυνομίας να διερευνήσει την υπόθεση, να δει αν αυτές οι ενδείξεις όντως ευσταθούν και να δρομολογήσει την υπόθεση στη δικαιοσύνη» σημείωσε αρχικά ο κ. Πιτσιλής.

«Όπως ξέρετε από το ρεπορτάζ, η υπόθεση είναι ήδη στη δικαιοσύνη. Δεν θα ήθελα να κάνω κάποιο παραπάνω σχόλιο πια. Θέλω, όμως, να πω το εξής αν μου επιτρέπετε: Αυτός θα είναι ο δρόμος για όλες τις υποθέσεις. Αυτός θα συνεχίσει να είναι ο δρόμος. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να είναι υπεράνω του όρκου του να υπερασπιστεί το νόμο και το δημόσιο συμφέρον και δεν θα αφήσουμε να αμαυρωθεί η μεγάλη εικόνα των στελεχών της περιοχής που υπηρετούν τον πολίτη καθημερινά» πρόσθεσε.

Σε σχέση με τα μέτρα που έχει λάβει η ΑΑΔΕ για να περιορίσει τη διαφθορά στις εφορείες και στα τελωνεία, ο κ Πιτσιλής τόνισε: «Το πρώτο σκέλος είναι η ψηφιοποίηση και η τυποποίηση των διαδικασιών, σε συνδυασμό με την κεντρικοποίηση των υπηρεσιών μας. Θέλουμε οι πολίτες να εξυπηρετούνται με ομοιόμορφο τρόπο και να μην υπάρχει η προσδοκία εξυπηρέτησης με βάση – αν θέλετε – γνωριμίες ή οικειότητες. Έχω πολλά παραδείγματα να σας πω: πέρυσι τέτοιον καιρό η ενημερότητα έβγαινε στο χέρι με παρακράτηση, τώρα πλέον βγαίνει ψηφιακά. Οι επιστροφές του φόρου έχουν επιταχυνθεί πάρα πολύ και τις παρακολουθούμε πολύ στενά και βεβαίως η κεντρικοποίηση των υπηρεσιών που μπορεί να βάλει αυτή την περίοδο μια παραπάνω ταλαιπωρία, έχει όμως ομογενοποιήσει πάρα πολύ τις διαδικασίες».

Απαντώντας στο πώς ο πολίτης μπορεί να αντιμετωπίσει τέτοια περιστατικά, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ είπε: «Υπάρχει ψηφιακή πλατφόρμα καταγγελιών, που λειτουργεί σχεδόν ένα χρόνο κι επεξεργαζόμαστε στοιχεία από σχεδόν 3.000 καταγγελίες που μας έχουν έρθει για φαινόμενα ακεραιότητας».

διαβάστε περισσότερα



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!