Κι όμως το ΕΣΡ… αλλάζει


Σε αγώνα δρόμου επιδίδεται το νέο ΕΣΡ που προέκυψε τον Σεπτέμβριο του 2023 με πρόεδρο την πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, αντιπρόεδρο τον δημοσιογράφο Γιάννη Πολίτη και μέλη τους Δημοσιογράφους Δημήτρη Σταυρόπουλο, Ευτύχη Παλλήκαρη, Γιώργο Βλαβιανό, Γιάννη Μιχελάκη, τον δικηγόρο και πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένος Ραφήνας, Σπύρο Χρυσοφώτη και τον επίτιμο αντιπρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του κράτους, Στέφανο Δέτση.

Το νέο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, ως ενημέρωσε τις προάλλες τους μιντιακούς ρεπόρτερς, θέλει να γίνει… γρήγορο (αυτό κι αν αποτελεί είδηση…) και, ως είπαν, να βγει από το στενό πλαίσιο της εσωστρέφειας της προηγούμενης διοίκησης, να «θεραπεύσει» τις παθογένειες της ανεξάρτητης διοικητικής αρχής, να τακτοποιήσει εκκρεμότητες 5ετίας (!) και να γίνει μέρος ενός πολιτικού διαλόγου θεσμικής κατεύθυνσης.

Για να δούμε…

Πλέον, ως πρώτη προτεραιότητα, ενεργοποιείται η επιτροπής καταγγελιών που θα συνεδριάζει κάθε Τετάρτη με την Ολομέλεια να συγκαλείται κάθε Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή.

Πολιτική πολυφωνία

Σημαντικό ζήτημα για το νέο ΕΣΡ αποτελεί η κατάρτιση ανανεωμένης οδηγίας για τη σήμανση των προγραμμάτων της ελεύθερης τηλεόρασης για την προστασία της παιδικής και νεανικής ηλικίας. Υπάρχουν καταγγελίες ιδιωτών για χαλαρότητα στα τηλεοπτικά κανάλια τα οποία κατά τη μετάδοση επαναλήψεων σειρών, εκπομπών ή και ταινιών την περίοδο των εορτών ή του καλοκαιριού προβάλλουν «επίμαχα» προγράμματα σε ώρες παιδικής τηλεθέασης.

Το νέο ΕΣΡ απασχολεί και το θέμα της πολιτικής πολυφωνίας. Ήτοι, η τήρηση των κανόνων που αφορά στη δίκαιη και αντιπροσωπευτική προβολή των κομμάτων βάσει του ποσοστού που απέσπασαν κατά τις τελευταίες εθνικές εκλογές. Μπούσουλας για τη νέα οδηγία είναι οι αποφάσεις του ΣτΕ μετά από προσφυγές των τηλεοπτικών καναλιών επί προηγούμενων αποφάσεων του ΕΣΡ.

Οι άδειες

Το ΕΣΡ καλώς εχόντων θα αναλάβει να φέρει σε πέρας με αυτή τη σύνθεση την αδειοδότηση τόσο των ραδιοφωνικών σταθμών όσο και των περιφερειακών καναλιών που λειτουργούν με προσωρινή άδεια από το 2018. Ωστόσο ζήτημα παραμένει η επικαιροποίηση των στοιχείων περί μετοχικής σύνθεσης των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών καθώς στο σχετικό esr.gr περιλαμβάνονται μη επικαιροποιημένα και παλαιά στοιχεία κυρίως των επιχειρήσεων της περιφέρειας.

Αφορούν τα σάιτς το ΕΣΡ;

Αναφορικά με την εμβέλεια της δικαιοδοσίας του ΕΣΡ στο περιεχόμενο των sites ο Γιάννης Μιχελάκης παραδέχθηκε ότι «δεν υπάρχουν πόροι και προσωπικό» μάλιστα τόνισε ότι «η πρόεδρος παίρνει για το σπίτι της σημαντικό όγκο δουλειάς τα Σαββατοκύριακα για να διεκπεραιώσει». Παράλληλα αποκάλυψε ότι τόσο ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος (zougla.gr) όσο και ο Στέφανος Χίος (makeleio.gr) που έχουν τιμωρηθεί για ανάρμοστο περιεχόμενο στις πλατφόρμες τους, έχουν προσφύγει στο ΣτΕ με το ερώτημα αν είναι αρμόδιο το ΕΣΡ να έχει έλεγχο και σε διαδικτυακές πλατφόρμες. Και σειρά έχει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να αποφασίσει επ’ αυτού, ως εκ τούτου το ΕΣΡ αναμένει.

Αυτιάς και Χιώτη

Στο ΕΣΡ έχει σχηματιστεί φάκελος για τα μένει να κριθεί «ομοφοβικά» σχόλια των Γιώργου Αυτιά και Βασίλη Χιώτη από το βήμα του τηλεοπτικού και του ραδιοφωνικού ΣΚΑΪ αντίστοιχα, αναφορικά με τον Στέφανο Κασσελάκη…

Πηγή: dailymedia.com.gr

διαβάστε περισσότερα



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!