Κηφισός: «Πιθανόν να υπάρχουν και άλλες λίμνες» – Τι λέει σπηλαιολόγος για τη στατικότητά του


Στο ενδεχόμενο ύπαρξης περισσότερων λιμνών από τις 3 που έχουν ήδη βρεθεί κάτω από τον Κηφισό, αναφέρθηκε σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο σπηλαιολόγος και συντονιστής της ομάδας «Γεωμυθική», Δημήτρης Θεοδοσόπουλος.

Συγκεκριμένα, ο κ. Θεοδοσόπουλος, μιλώντας στο OPEN, το πρωί του Σαββάτου (04/01), ανέφερε ότι είναι «πιθανόν να υπάρχουν κι άλλες λίμνες γιατί υπάρχουν ακόμη 2 χιλιόμετρα ανεξερεύνητα στον υπόγειο Κηφισό. Εμείς τον εξερευνούμε τα τελευταία χρόνια συνεχώς. Την εξερεύνηση των υπογείων ρευμάτων την κάνουμε τα τελευταία 10 χρόνια περίπου επισταμένα και ο Κηφισός ήταν το μεγάλο στοίχημα και το πιο δύσκολο εγχείρημα και γι’ αυτό τον εξερευνούμε τμηματικά. Και τώρα στην τελευταία μας εξερεύνηση ανακαλύψαμε και τρίτη λίμνη πέρα από τις άλλες δύο που είχαμε ανακαλύψει παλαιότερα». 

Την ίδια στιγμή, ο κ. Θεοδοσόπουλος αναφέρθηκε και στο θέμα στατικότητας, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «εξαιρετικά σοβαρή». «Η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή γιατί μιλάμε για το μεγαλύτερο ποτάμι του Λεκανοπεδίου, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι (ο Κηφισός) είναι ποτάμι δεν είναι ένας απλός αγωγός αποχέτευσης, γιατί υπάρχει και πολύ σοβαρό θέμα ρύπανσης στο υπόγειο κομμάτι. Είναι λοιπόν δύο τα ζητήματα, το θέμα της ρύπανσης και το θέμα της στατικότητας γιατί υπάρχουν πολλές φθορές».

Σε ερώτηση αν υπάρξει στο άμεσο μέλλον πρόβλημα στατικότητας ο Δημήτρης Θεοδοσόπουλος υπογράμμισε πως «αυτό θα το κρίνουν οι ειδικοί, εμείς επισημαίνουμε το πρόβλημα καθώς ανακαλύψαμε τα σημεία που υπάρχουν προβλήματα και πρέπει να γίνουν αυτοψίες από τους ειδικούς και άμεσα επεμβάσεις για την αποκατάσταση των φθορών».

«Θεωρώ ότι είναι θέμα χρόνου να γίνει κάτι άσχημο»

Ο σπηλαιολόγος και μέλος της ομάδας Γεωμυθική, Γιώργος Καφαντάρης, μίλησε στον ΑΝΤ1 για τις λίμνες: «Το νερό έχει σκάψει τα τσιμέντα, πηγαίνει πλέον κάτω από το τσιμέντο. Πρέπει να αντληθούν τα νερά για να δουν πόσο εκτεταμένη είναι η ζημιά. Όσο περνάει ο καιρός χειρότερα θα γίνεται. Κάποια στιγμή θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα».

«Θεωρώ ότι είναι θέμα χρόνου να γίνει κάτι άσχημο. Θα σας πω την εκτίμησή μου χωρίς να είμαι μηχανικός. Έχουμε δει σχεδόν όλα τα ποτάμια της Αττικής, είναι γνωστή η κατάσταση στον Κηφισό έχει πάρα πολλά προβλήματα. Εξαρχής δεν έπρεπε να γίνει αυτό το έργο. Έχει προβλήματα και στη σχεδίασή του, δεν υπάρχει πρόσβαση από πουθενά. Αν συμβεί κάτι κάτι δεν θα μπορεί να μπει κάποιος για να ψάξει. Ούτε για συντήρηση, ούτε για τίποτα», είπε ο κ. Καφαντάρης στον ALPHA.

Ο κ. Καφαντάρης κατέληξε λέγοντας πως «σε όλα τα υπόγεια ποτάμια της Αττικής υπάρχουν τρύπες, είναι “σουρωτήρια” από σωλήνες που βγάζουν λύματα».

Όπως φαίνεται στα πλάνα που κατέγραψαν, η λίμνη σχηματίστηκε καθώς στο σημείο αυτό καταστράφηκε η κοίτη, που είχε πλάτος 5 εκατοστά. Κάτι που, σύμφωνα με εθελοντή της ομάδας, ήταν πολύ εύκολο να γίνει. Μάλιστα, στα θολά νερά της λίμνης υπάρχουν μέχρι και ψάρια.

Οι προηγούμενες ανακαλύψεις

Η πρώτη από τις λίμνες ανακαλύφθηκε από τα μέλη της ίδιας ομάδας, τον Ιανουάριο του 2021. Βρέθηκε στο ύψος της πεζογέφυρας Περισσού και οδού Βικέλα στα Πατήσια, αμέσως μετά την υπόγεια συμβολή του Κηφισού με τον Ποδονίφτη.

Έξι μήνες αργότερα, τον Ιούλιο του 2023, η ίδια ομάδα ανακάλυψε και δεύτερη λίμνη κάτω από τον Κηφισό στο ύψος της Λεωφόρου Αθηνών αφού μπήκαν από την περιοχή του Ρέντη και αφού περπάτησαν 3,5 χιλιόμετρα κάτω από την Εθνική Οδό.

διαβάστε περισσότερα



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!