Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος: Στον εισαγγελέα ο «Άλλος Άνθρωπος»


Την Τρίτη ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος καλείται να δώσει εξηγήσεις ως ύποπτος για απάτη, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και ξέπλυμα άνω των 600.000 ευρώ.

Της ΑΝΝΑΣ ΚΑΝΔΥΛΗ – ΠΗΓΗ: Realnews

Ως ύποπτος τέλεσης των αξιόποινων πράξεων της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, της απάτης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα καλείται να δώσει εξηγήσεις την Τρίτη 2 Ιουλίου ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος. Πέντε μήνες αφότου έγιναν γνωστά τα ευρήματα της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ο ιδρυτής της κοινωνικής κουζίνας «Αλλος Ανθρωπος» καλείται τώρα να δώσει τη δική του εκδοχή. Βάσει του πορίσματος της Αρχής, μεγάλο μέρος των χρημάτων που λάμβανε από δωρεές ο Κ. Πολυχρονόπουλος κατέληγε σε λογαριασμούς στοιχηματικών εταιρειών.

Στην υπόθεση εμπλέκονται και δύο ακόμη πρόσωπα, που επίσης έχουν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις. Πρόκειται για τη μητέρα του και τον γαμπρό του, από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των οποίων πέρασαν διάφορα ποσά προερχόμενα από δωρεές. Τα χρήματα αυτά φέρεται να κατέληγαν στον Κ. Πολυχρονόπουλο. Το συνολικό ποσό που απεκόμισε, όπως του αποδίδεται, ξεπερνά τα 600.000 ευρώ, χρήματα που πέρασαν, εν πολλοίς, μέσα από τους τέσσερις τραπεζικούς λογαριασμούς, τους οποίους διέθεταν τα συγγενικά του πρόσωπα. Οι τελευταίοι φέρονται ότι στο πλαίσιο της εγκληματικής οργάνωσης λειτουργούσαν ως συνεργοί στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Η δικογραφία

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πόρισμα της Αρχής, το οποίο περιλαμβάνεται στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί, ο Κ. Πολυχρονόπουλος, ο γαμπρός του και η μητέρα του «τουλάχιστον από τον μήνα Ιανουάριο του έτους 2020 έως και τον Δεκέμβριο του έτους 2023, έπεισαν μεγάλο αριθμό προσώπων να δωρίσουν ποσά παριστάνοντας ψευδώς ότι αυτά θα δαπανηθούν αποκλειστικά για κοινωνικό, μη κερδοσκοπικό σκοπό, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των ποσών αυτών, άνω των 600.000 ευρώ, το απεκόμισαν παρανόμως οι ίδιοι, κυρίως μέσω περαιτέρω μεταφοράς του σε λογαριασμούς που τηρούνται σε εταιρείες παροχής τυχερών παιγνίων, αλλά και μέσω αναλήψεων μετρητών διαπράττοντας τα αδικήματα της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης ή ένταξης σε αυτή και της απάτης».

Επιπροσθέτως, αναφέρεται πως «προκύπτουν βάσιμες υπόνοιες ότι οι συγκεκριμένοι τέλεσαν πλέον των ως άνω περιγραφόμενων βασικών αδικημάτων και την αξιόποινη πράξη της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, καθώς εν γνώσει τους απέκρυψαν και μετέτρεψαν περιουσία που προερχόταν από εγκληματική δραστηριότητα και χρησιμοποίησαν τον χρηματοπιστωτικό τομέα, καθώς και στοιχηματικές εταιρείες, με την τοποθέτηση σε αυτούς και διακίνηση μέσω αυτών των παράνομων εσόδων, με σκοπό να προσδοθεί νομιμοφάνεια σε αυτά».

Ο ιδρυτής της κοινωνικής κουζίνας, από την πρώτη στιγμή που είδαν το φως της δημοσιότητας τα παραπάνω, αρνείται ότι έχει τελέσει οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη και ισχυρίζεται πως όλα τα χρήματα από τις δωρεές διατέθηκαν στην κοινωνική κουζίνα για τη σίτιση άπορων συνανθρώπων μας. Όσον αφορά τους λογαριασμούς των συγγενικών του προσώπων, υποστηρίζει ότι χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου να κατατίθενται τα προσφερόμενα ποσά, γιατί ο ίδιος δεν διέθετε λογαριασμούς.

Επιπλέον, για τους λογαριασμούς στις στοιχηματικές εταιρείες ισχυρίζεται ότι τους χρησιμοποιούσε επειδή αυτοί δεν έχουν πιστωτικό όριο, όπως οι τραπεζικοί, και πως όλα τα χρήματα που αναλήφθηκαν από τους συγκεκριμένους δαπανήθηκαν για τους σκοπούς του «Άλλου Ανθρώπου».

Μάλιστα θα χρησιμοποιήσει ως ένα από τα βασικά υπερασπιστικά του «όπλα» και τα στοιχεία που δόθηκαν από στοιχηματικές εταιρείες και δείχνουν ότι ο τελευταίος λογαριασμός που είχε σε μία από αυτές έκλεισε στις 8 Ιουνίου του 2022, με αίτημα του ιδίου.

Στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί συμπεριλαμβάνονται και όλες οι τραπεζικές κινήσεις των συγγενικών του προσώπων, με πληροφορίες να αναφέρουν πως από τους λογαριασμούς του γαμπρού του την περίοδο 2020-2023 φέρεται να πέρασαν 250.000 ευρώ, ποσό που προκαλεί εντύπωση με δεδομένο ότι ο ίδιος εμφανίζεται ως βοσκός και με χαμηλά εισοδήματα.

Προκαταρκτική εξέταση

Σε δήλωσή του στη Realnews, ο Νίκος Αλεξανδρής, συνήγορος υπεράσπισης του Κ. Πολυχρονόπουλου, επισημαίνει ότι από τα στοιχεία που έχουν έως τώρα συγκεντρωθεί προκύπτει πως τα χρήματα των δωρεών διατέθηκαν για τους σκοπούς της κοινωνικής κουζίνας και δεν κατέληξαν σε τυχερά παιχνίδια.

«Έπειτα από πέντε μήνες εξαντλητικών ερευνών, είναι εντυπωσιακό πως ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος δεν καλείται ως κατηγορούμενος, αντιθέτως καλείται μόνο για παροχή εξηγήσεων στο πλαίσιο διενεργούμενης προκαταρκτικής εξετάσεως. Και ασφαλώς δεν υπάρχει στην κλήση αυτή η οποιαδήποτε αναφορά σε τυχερά παιχνίδια. Είναι πέραν πάσης αμφιβολίας πως ο δήθεν εθισμός του σε “τζόγο” καταρρίπτεται και μάλιστα από επίσημα στοιχεία, αφού δεν διατηρεί παικτική κάρτα ή δεν συμμετέχει σε στοιχηματικές δραστηριότητες τουλάχιστον την τελευταία τριετία. Καταπίπτουν, επίσης, ως χάρτινος πύργος οι υπερβολές περί δήθεν διακίνησης εκατομμυρίων στους λογαριασμούς του και η καθημερινή του παρουσία σε καταστήματα τυχερών παιχνιδιών. Αντιθέτως, εκείνο που προκύπτει είναι πως η διακίνηση των χρημάτων είναι σύμφωνη με τους σκοπούς του «Αλλου Ανθρώπου». Ας αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει το έργο της, μακριά από “ανθρωποφαγίες”, “δολοφονίες χαρακτήρων” και “λαϊκά δικαστήρια”», δηλώνει ο Ν. Αλεξανδρής.

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα της Realnews

διαβάστε περισσότερα



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!