Le Monde: “Η λιτότητα στην Ελλάδα τελειώνει τον Οκτώβριο”

Σου λέει!


Σου λέει!

Σου λέει!

Σου λέει!

Η λιτότητα στην Ελλάδα τελειώνει τον Οκτώβριο, εκτιμά η Le Monde σε σημερινό της δημοσίευμα με τίτλο με “Η Ευρώπη σκέπτεται να βάλει τέλος στη δικτατορία της λιτότητας”. Λες να ‘ναι τόσο απλό;

Βρωμάει από χιλιόμετρα το δημοσίευμα.

Τελειώνουμε με τη λιτότητα στην Ευρώπη; Μετά την Ισπανία, την Πορτογαλία και πιθανόν την Ελλάδα τον Οκτώβριο, η μια μετά την άλλη, οι χώρες που βρίσκονται σε κρίση καλούνται από την Ευρωζώνη να ελαφρύνουν τα μέτρα λιτότητας” υποστηρίζει η γαλλική εφημερίδα.

Όπως τονίζεται, στο άτυπο Eurogroup στην Κύπρο οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν να δώσουν ένα χρόνο παράταση στην κυβέρνηση της Πορτογαλίας για να επαναφέρει το έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ το 2014 και όχι το 2013: “Η Πορτογαλία έκανε το μάξιμουμ για να σεβαστεί κατά γράμμα το πρόγραμμα λιτότητας που της επέβαλαν οι δανειστές της” επισημαίνει η Le Monde, η οποία παραθέτει δήλωση κύκλων της αγοράς σύμφωνα με τους οποίους “η οικονομική “διόρθωση” επετεύχθη γρηγορότερα απ’ ό,τι περιμέναμε”.

Η γαλλική εφημερίδα αναφέρεται σε μια νέα ευρωπαϊκή πορεία, η οποία σπάει τα δεσμά με την αυστηρή πολιτική της καγκελαρίου Μέρκελ από την αρχή της κρίσης. “Η Γερμανίδα καγκελάριος για πολύ καιρό έβλεπε τη λιτότητα ως τη μόνη διέξοδο στα προβλήματα χρέους της Ευρώπης”. Δηλαδή εκείνη φταίει για όλα και ουδείς άλλος;

Πλέον, όμως, συμπληρώνει η Le Monde, χαλαρώνει λίγο τα “δεσμά” υπό την απειλή της μακροχρόνιας ύφεσης στις χώρες του Νότου: “Άλλωστε, τόσο ο Μάριο Μόντι όσο και ο Φρανσουά Ολάντ από την πρώτη μέρα ανόδου στην εξουσία πίεσαν για ανάπτυξη” καταλήγουν οι Γάλλοι.

Πολύ απλοϊκό το δημοσίευμα αλλά αισιόδοξο.

“Τόσο εύκολα θα βγούμε απ’ τα σκατά;” είναι η δική μου απορία.

Όπως και να ‘χει θα το δούμε σύντομα. Κοντός ψαλμός…ο Οκτώβρης!



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!