Λευκός καρχαρίας εντοπίστηκε στην Εύβοια – Πότε έγινε η τελευταία επίθεση στην Ελλάδα


Ένας ψαράς στην περιοχή Πόρτο Λάφια της νότιας Εύβοιας βρέθηκε μπροστά σε μία απρόσμενη ανακάλυψη όταν αντίκρισε έναν λευκό καρχαρία παγιδευμένο στα δίχτυα του. Ο καρχαρίας, ο οποίος αναγνωρίστηκε ως νεαρός λευκός καρχαρίας (Carcharodon carcharias), προκάλεσε έκπληξη και ενδιαφέρον τόσο στους ντόπιους όσο και στους ειδικούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το boatfishing.gr, οι ειδικοί επιβεβαίωσαν την ταυτότητα του καρχαρία, βασιζόμενοι στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, όπως το σχήμα του κεφαλιού, τα μάτια και, κυρίως, τα δόντια του. Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι που διαφοροποιούν τον λευκό καρχαρία από άλλα είδη που μοιάζουν εξωτερικά, όπως ο μακό (Isurus oxyrinchus) και η λάμια (Lamna Nasus). Παρά την ομοιότητα στην εμφάνιση, τα δόντια του λευκού καρχαρία είναι μοναδικά και δεν αφήνουν περιθώριο αμφιβολίας για το είδος του.

Η εμφάνιση ενός λευκού καρχαρία στα ελληνικά νερά είναι σπάνιο φαινόμενο και έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων και της τοπικής κοινωνίας, ενώ αναδεικνύει τη βιοποικιλότητα της θαλάσσιας περιοχής της Εύβοιας.

Πηγή: Facebook

«Ο καρχαρίας ζούσε ανέκαθεν στην Μεσόγειο» – Τι λέει ειδικός που μίλησε στην ΕΡΤ

Αστικοί μύθοι και αλήθειες εμπλέκονται για τον υποθαλάσσιο κόσμο, δημιουργώντας εσφαλμένες εντυπώσεις. Η Ρωξάνη Ναασά-Αγά-Σπυριδοπούλου, περιβαλλοντολόγος, υπεύθυνη των προγραμμάτων αλιείας «iSea», ανέλαβε να δώσει όλες τις λεπτομέρειες για αυτά τα κήτη και να καθησυχάσει κάθε ενδιαφερόμενο.

«Ο καρχαρίας ζούσε ανέκαθεν στην Μεσόγειο, αλλά σπάνια κάνει αισθητή την εμφάνιση του. Ο άνθρωπος δεν βρίσκεται στο μενού τους και επιλέγουν πελαγικά είδη», λέει η κ. Σπυριδοπούλου.

Ειδικά την άνοιξη έρχονται στα παράλια για να γεννήσουν. Ωστόσο, το συγκεκριμένο είδος απειλείται με εξαφάνιση και απαγορεύεται η αλίευση και η πώλησή του.

Δυστυχώς το θέμα των ελέγχων δεν αρκεί για την προστασία του και υπάρχει άγνοια ακόμη και μεταξύ των αλιέων για το υφιστάμενο νομικό καθεστώς.

Σύμφωνα με την κ. Σπυριδοπούλου, η τελευταία επίθεση στην Ελλάδα ήταν την δεκαετία του ’50 και δεν κινδυνεύουν οι κολυμβητές. Η ανησυχία του κόσμου μάλλον προέρχεται από πηχυαίους τίτλους που αποσκοπούν στον εντυπωσιασμό. Τα κοινωνικά δίκτυα που επιλέγουν την υπερβολή σχετικά με την παρουσία του καρχαρία και ο Στίβεν Σπίλμπεργκ, με τα γνωστά «Τα Σαγόνια του Καρχαρία» ευθύνονται για την πρόκληση αδικαιολόγητης ταραχής. Η λαϊκή κουλτούρα είναι εξίσου επικίνδυνο με τα πιο μεγάλα καρχαριοειδή.

«35 είδη καρχαριών έχουν καταγραφεί και γύρω στα 30 εμφανίζονται στην Ελλάδα από την αρχαιότητα, κυρίως στην χερσόνησο του Άθω. Ως επί το πλείστον όσα εντοπίζονται στα νερά του Αιγαίου είναι ηλικιακά μικρά και μεγέθους που δεν θα έπρεπε να προκαλούν πανικό».

Αρχέγονα πλάσματα, ηλικίας 60 – 43 εκατ. ετών, που κυριαρχούν στις θάλασσες, το φυσικό τους περιβάλλον, απολύτως αναγκαία για την ισορροπία της ζωής στους ωκεανούς, κινδυνεύουν από την άγνοια του μεγαλύτερου θηρευτή του πλανήτη. Τον άνθρωπο. Δευτερευόντως από τις όρκες.

Το όνομα άλλωστε στα ελληνικά (κάρκαρος- κάρχαρος= κοφτερός) παραπέμπει στον κυρίαρχο των θαλασσών. Φυσικά, καλό είναι όλοι να έχουν υπ’ όψιν την λαϊκή ρήση «ο φόβος φυλάει τα έρμα», καθώς πρόκειται για έναν άκρως καιροσκοπικό τύπο, με περίπλοκες στρατηγικές κυνηγιού. Άλλο να μην δαιμονοποιείται ένα είδος και άλλο ότι δεν είναι επικίνδυνο. Τα δημοσιεύματα, πρόσφατα σχετικά, αφορούν επιθέσεις και θανάτους από καρχαρίες στην Ελλάδα, στον Παγασητικό κόλπο, το Παλιούρι Χαλκιδικής κ.α..

διαβάστε περισσότερα



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!