Λειψυδρία: Απειλεί και την Αττική – Μειώνονται, σημαντικά, τα αποθέματα νερού στον Μόρνο


Η έντονη μείωση των υδάτινων αποθεμάτων στη λίμνη του Μόρνου, η οποία αποτελεί βασική πηγή υδροδότησης για την Αττική, θέτει την περιφέρεια σε κατάσταση συναγερμού. Η στάθμη των νερών έχει πέσει σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας, αποκαλύπτοντας μάλιστα το χωριό Κάλλιο, που είχε καλυφθεί από τα νερά της λίμνης εδώ και δεκαετίες.

Ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ, Κίμων Χατζημπίρος, εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες. «Εάν η στάθμη συνεχίσει να μειώνεται, δεν θα είναι δυνατό να αντλήσουμε νερό. Αυτό θα έχει σοβαρές συνέπειες για τον πληθυσμό της Αθήνας», δήλωσε χαρακτηριστικά στο ΣΚΑΪ.

Οι εικόνες που καταγράφηκαν στις 18 Αυγούστου από τον μηχανολόγο μηχανικό Γιώργο Χάλκο, οι οποίες παρουσιάστηκαν στο ίδιο ρεπορτάζ, είναι αποκαρδιωτικές. «Η στάθμη έχει πέσει πάρα πολύ χαμηλά. Έχουμε ξαναδεί μείωση, αλλά αυτή τη φορά είναι εξαιρετικά ανησυχητική», ανέφερε ο κ. Χάλκος.

Η λίμνη Μόρνου κατασκευάστηκε με σκοπό την υδροδότηση της Αθήνας και αποτέλεσε κομβικό στοιχείο στον σχεδιασμό αντιμετώπισης προηγούμενων κρίσεων λειψυδρίας, όπως αυτή της δεκαετίας του 1990. Τότε, το έργο της λίμνης του Εύηνου είχε βοηθήσει σημαντικά, ενισχύοντας τις προμήθειες νερού. Ωστόσο, η τρέχουσα κατάσταση επαναφέρει το ζήτημα της ύδρευσης στην ατζέντα, καθώς η διαθεσιμότητα νερού περιορίζεται επικίνδυνα.

«Αυτό που επείγει τώρα είναι η εξοικονόμηση νερού παντού, ώστε τα διαθέσιμα αποθέματα να αντέξουν μέχρι να περάσει αυτή η κρίση», υπογράμμισε ο καθηγητής. Θύμισε επίσης τα μέτρα που είχαν ληφθεί στο παρελθόν, όπως η απαγόρευση πλυσίματος αυτοκινήτων και βεραντών, και τόνισε την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στην κατανάλωση νερού για ζωτικές ανάγκες.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η τρέχουσα κρίση είναι ίσως η πιο σοβαρή των τελευταίων δεκαετιών. Οι τελευταίες δύο χρονιές χαρακτηρίζονται από έντονη ξηρασία, με αποτέλεσμα τα αποθέματα στους ταμιευτήρες της Αττικής να μειώνονται επικίνδυνα. Η ΕΥΔΑΠ έχει ήδη ενεργοποιήσει εναλλακτικές πηγές υδροδότησης, ακολουθώντας τον σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης.

Σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες που ανέλυσε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, η καλυμμένη από νερό έκταση της τεχνητής λίμνης μειώθηκε δραματικά μέσα σε ένα έτος. Από τα 16,6 τετραγωνικά χιλιόμετρα που καταγράφηκαν τον Ιούλιο του 2023, η έκταση περιορίστηκε στα 12,8 τετραγωνικά χιλιόμετρα τον Ιούλιο του 2024, αποτυπώνοντας το μέγεθος του προβλήματος.

διαβάστε περισσότερα



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!