Λήμνος: Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για το φονικό πέρασμα της κακοκαιρίας Bora – «Δεν έχουμε ξαναζήσει τέτοιο πράγμα»


Πολλαπλώς «τραυματισμένη» βρίσκει τη Λήμνο η επόμενη μέρα μετά την κακοκαιρία «Bora», αφού μέσα σε λίγες ώρες τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν όλο το νησί από το Σάββατο (30/11), οδήγησαν στον θάνατο δύο ανθρώπους, «βύθισαν» στις λάσπες ολόκληρα χωριά, αλλά και άφησαν χωρίς ρεύμα και νερό δεκάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Του Αργύρη Ηλιάδη 

Το νησί δοκιμάστηκε από την κακοκαιρία επί 3 ολόκληρες ημέρες, με έντονη βροχόπτωση, κεραυνική δραστηριότητα, αλλά και χαλαζόπτωση – όχι μόνο στα ορεινά -, με τους κατοίκους να λαμβάνουν μπαράζ μηνυμάτων από το 112, τόσο για να προφυλαχθούν, όσο και για να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Το πέρασμα της απεδείχθη και φονικό, αφού ένας 57χρονος άνδρας πνίγηκε όταν παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά στην προσπάθειά του να ξεκολλήσει το αυτοκίνητό του από τις λάσπες, ενώ ένας ακόμη άνδρας τραυματίστηκε θανάσιμα καθώς γλίστρησε όσο καθάριζε το σπίτι του από τα νερά της πλημμύρας.

Την ίδια στιγμή, δεκάδες κάτοικοι είδαν τις περιουσίες τους να καταρρέουν σαν… τραπουλόχαρτα, αφού πρώτα χτυπήθηκαν από την βροχή και έπειτα από τον χείμαρρο λάσπης. Σπίτια και επιχειρήσεις είτε ισοπεδώθηκαν είτε υπέστησαν σοβαρές ζημιές, με τους αγανακτισμένους πολίτες να προσπαθούν να απομακρύνουν με τις σκούπες λάσπες και νερά μήπως και μπορέσουν να περισώσουν ό,τι απέμεινε, όταν ηλεκτροδότηση και υδροδότηση είχαν διακοπεί.

Το πρωί της Δευτέρας (02/12), μάλιστα, οι δημοτικές ενότητες Μύρινας, Ατσικής και Νέας Κούταλης κηρύχθηκαν σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, για τη διαχείριση των συνεπειών (πλημμύρες) που προέκυψαν από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων.

Πηγή: Limnos From Above

«”Πότισαν” με λάσπες και νερό τα σπίτια»

Λάσπες και νερά εισχώρησαν σχεδόν σε κάθε σπίτι στο χωριό Κοντιά, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές στα έπιπλα, τις ηλεκτρικές συσκευές κλπ. Όπως τόνισε στο enikos.gr ο πρόεδρος της Κοινότητας, Ψυχούδης Ιωάννης, «τα σπίτια “πότισαν” με λάσπες και νερά. Προσπαθούμε από χθες ήδη να τα απομακρύνουμε για να μπορέσει ο κόσμος να επιστρέψει πίσω. Οι περισσότεροι έχουν γυρίσει, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Βέβαια, ό,τι αφορά σε έπιπλα και οικιακό εξοπλισμό αυτά έχουν σχεδόν καταστραφεί. Το ευτύχημα είναι ότι δεν κατεδαφίστηκε κάποια οικεία, αφού ο χείμαρρος τα χτυπούσε με πολύ δύναμη». 

Σχεδόν όλοι οι δρόμοι, σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν καθαριστεί, αφού οι Υπηρεσίες του Δήμου έχουν απομακρύνει χαλίκια, πέτρες και φερτά υλικά. «Οι δρόμοι σχεδόν παντού έχουν καθαριστεί, εκτός κάποιων αγροτικών που παραμένουν καλυμμένοι με λάσπες και υλικά. Και αυτοί θα καθαριστούν τις επόμενες μέρες. Ηλεκτροδότηση και υδροδότηση έχουν αποκατασταθεί». Επόμενο βήμα είναι να έρθει το αρμόδιο κλιμάκιο για να φωτογραφίσει τα σπίτια και να δει την κατάστασή τους, για να μπορέσουν οι κάτοικοι να επιδιορθώσουν ό,τι έχει μείνει… όρθιο.

«Χτυπηθήκαμε πιο πολύ από κάθε άλλη φορά και πιο πολύ από κάθε άλλη περιοχή. Δεν το περιμέναμε τόσο πολύ, μας έπιασε ξαφνικά. Ελπίζω να μην έχουμε κάτι παρόμοιο τόσο σύντομα, καθώς οι καταστροφές θα είναι πολύ μεγαλύτερες», σημείωσε για να προσθέσει: «Είχαμε και δύο θανάτους, ενός μόνιμου κάτοικου (σ.σ. κτηνοτρόφος) που έχει παιδί και εγγόνι, αλλά και ενός ακόμα που ήταν παντρεμένος εδώ. Μιλάμε για τραγωδία. Προσπάθησαν να σωθούν και να σώσουν τις υπηρεσίες τους και έφυγαν άδικα».  

«Παραμένει δύσκολη η κατάσταση»

Δύσκολη χαρακτήρισε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας και ο Ιωάνης Πρόνιος, κάτοικος του νησιού. «Είναι αρκετά δύσκολα τα πράγματα. Μεγάλες καταστροφές σε σπίτια, ζώα, επιχειρήσεις κλπ. Δεν επλήγη ολόκληρο το νησί, αλλά ειδικά η δυτική πλευρά και το χωριό Κοντιάς, η περιοχή του κάμπου, ο Άγιος Δημήτριος κλπ. Για τον Κοντιά δεν περιμέναμε τόσες καταστροφές αφού είναι ορεινό χωρίο και θεωρήσαμε ότι τα νερά θα κατέβουν πιο κάτω, αλλά από ότι φάνηκε δεν έγινε κάτι τέτοιο», είπε ο κ. Πρόνιος.

Επιπλέον, πολλοί αναγκάστηκαν και να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους βρίσκοντας καταφύγιο σε ξενοδοχεία της Μύρινας. «Αρκετοί συντοπίτες μου πέρασαν βραδιές σε ξενοδοχεία της Μύρινας, καθώς είτε κινδύνευαν από την κακοκαιρία είτε τα σπίτια τους υπέστησαν πολλές ζημιές. Μεγάλο, όμως, ήταν και το κύμα συμπαράστασης αφού πολλοί ιδιοκτήτες καταλυμάτων και διαμερισμάτων τα πρόσφεραν αφιλοκερδώς στους πληγέντες. Αυτοί που εκκένωσαν καθώς μένουν δίπλα στο φράγμα που κινδυνεύει να υπερχειλίσει, παραμένουν στα ξενοδοχεία». 

Ο κ. Πρόνιος, έχοντας και την ιδιότητα του προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Μούρου «Παύλος Κουντουριώτης», βρισκόταν σε εγρήγορση μαζί με άλλα μέλη για τυχόν πολίτες που χρειάζονται βοήθεια. «Ευτυχώς δεν χρειάστηκε να επέμβουμε άμεσα για κάποιον πολίτη που βρίσκεται σε κίνδυνο ή σε αδιέξοδο, αν και δηλώσαμε ότι είμαστε διαθέσιμοι, παρά μόνο για φιλοξενία».

Κακοκαιρία Bora Λήμνος
Πηγή: Limnos From Above

«Τέτοιο πράγμα δεν έχουμε ζήσει ξανά»

Για μια μεγάλη «οικονομική καταστροφή» κάνει λόγο και ο Καραμόσχος Κωνσταντίνος, ιδιοκτήτης Θερμοκηπίου στο Λιβαδοχώρι. Όπως μετέφερε ο ίδιος στο enikos.gr, περίπου 300τ.μ. του θερμοκηπίου καταστράφηκαν, ενώ «χάθηκε» και επιπλέον εξοπλισμός όπως υποστρώματα και λάστιχα. «Το νερό έφτασε έως και τους πίνακες ηλεκτροδότησης, βυθίζοντας στο σκοτάδι την εγκατάσταση, η οποία παραμένει ακόμα χωρίς ηλεκτροδότηση. Η έλλειψη αυτή είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν και άλλες ζημιές. Ευτυχώς, στο κομμάτι που καταστράφηκε δεν υπήρχαν καλλιέργειες», πρόσθεσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον κ. Καραμόσχο, η καταστροφή εκτιμάται ότι ξεπερνά σε αξία τις 10 χιλιάδες ευρώ ενώ το βλέμμα στρέφεται τώρα στην αποκατάσταση των ζημιών και στις καλλιέργειες του Απριλίου. «Πρέπει να διορθώσουμε ό,τι έχει συμβεί για να μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε ξανά και να ανακάμψουμε οικονομικά. Βέβαια, έως τότε θα πάνε πίσω άλλες πληρωμές. Ευελπιστώ να προλάβουμε τον Απρίλιο και να έχουμε τις ντομάτες, μελιτζάνες και άλλα προϊόντα που έχουμε κάθε χρόνο, αλλιώς θα μιλάμε για πολύ μεγαλύτερη καταστροφή. Έχουμε υποστεί ζημιές και στο παρελθόν από κακοκαιρίες, αλλά τέτοιο πράγμα δεν έχουμε ξανά ζήσει», σημείωσε.

«Με φόβιζε η κακοκαιρία που ερχόταν, καθώς γνωρίζαμε για το ρέμα και ότι μπορεί να υπερχειλίσει. Τέτοιο μέγεθος καταστροφής δεν το περιμέναμε, αλλά επί της ουσίας δεν μπορούσαμε να κάνουμε και κάτι για να το προλάβουμε. Τουλάχιστον αυτή τη φορά, ευελπιστώ ότι θα λάβουμε κάποια αποζημίωση, καθώς στο παρελθόν ενώ έγιναν καταγραφές δεν λάβαμε τίποτα. Το Σάββατο βράδυ έγινε η μεγαλύτερη ζημιά». 

διαβάστε περισσότερα



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!