Μαγείρεμα στο σπίτι ή φαγητό απ’έξω

Το δίλημμα και η λύση από τη διαιτολόγο Αθηνά Χριστοδουλάκη


Στα τέλη της δεκαετίας του 50, η διάσημη πλέον έρευνα των 7 χωρών είχε τότε δείξει, ότι το διατροφικό μοντέλο των κατοίκων της Κρήτης ήταν το καλύτερο και από τις 7 αυτές χώρες (Γιουγκοσλαβία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ιταλία, Ολλανδία και Φινλανδία) καθώς οι κρητικοί είχαν την χαμηλότερη θνητότητα από νοσήματα όπως η παχυσαρκία, ο καρκίνος και τα καρδιαγγειακά. Το διατροφικό αυτό μοντέλο ήταν πλούσιο σε ψάρια, σε φυτικές ίνες από φρούτα λαχανικά όσπρια και τρόφιμα ανεπεξέργαστα, ενώ αντιθέτως ήταν φτωχό σε κρέας και σε έτοιμα τυποποιημένα τρόφιμα. Άλλο ένα κύριο χαρακτηριστικό της διατροφής αυτής ήταν ότι η κύρια πηγή λίπους ήταν το ελαιόλαδο. Με λίγα λόγια το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής, αποτελεί ένα πολύ καλό μέσο προστασίας από τις κυριότερες ασθένειες του σύγχρονου τρόπου ζωής.

Από τότε μέχρι σήμερα βέβαια, η διατροφή στην Ελλάδα έχει αλλάξει πάρα πολύ. Όλο και περισσότερο Ακολουθούμε μια διατροφή που μοιάζει περισσότερο με αυτήν της δύσης, βαδίζοντας στα χνάρια της αμερικάνικης διατροφής, η οποία περιλαμβάνει πολύ κρέας, και ειδικά κόκκινο, αρκετά ζωικά λιπαρά, λίγα φρούτα και λαχανικά και πολύ έτοιμο φαγητό, ενώ αρχίζουμε να ξεχνάμε τον τρόπο που τρέφονταν οι γονείς και οι παππούδες μας.

 

Δυστυχώς οι ρυθμοί της καθημερινότητάς μας, περιορίζουν τον χρόνο που μπορούμε να αφιερώσουμε στην κουζίνα μας, με αποτέλεσμα να καταφεύγουμε στο γρήγορο έτοιμο φαγητό. Τα έτοιμα φαγητά, εκτός από το ότι αποτελούνται από αμφίβολου ποιότητας υλικά, είναι και πολύ ανθυγιεινά καθώς περιέχουν υψηλές ποσότητες ζωικών λιπαρών, trans λιπαρών, αλατιού και μπαχαρικών. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η εκτόξευση του σωματικού βάρους στα ύψη αλλά και η αύξηση της εμφάνισης σοβαρών ασθενειών όπως χοληστερολαιμίες (αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα), σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση, καρδιαγγειακά νοσήματα αλλά και διάφορα γαστρεντερικα προβλήματα όπως γαστροοισοφαγικη παλινδρόμηση, δυσκοιλιότητα, στομαχικά προβλήματα και έλκη. Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι κάποια από αυτά τα προβλήματα π.χ. διαβήτης και χοληστερολαιμίες, κάνουν την εμφάνιση τους ακόμα και σε παιδιά και εφήβους, κάτι που δείχνει το πόσο πολύ και πόσο γρήγορα επηρεάζει η κακή διατροφή την υγεία τόσο τη δική μας, όσο και των παιδιών μας,

 

Αυτό που έχουμε ξεχάσει είναι ότι εκτός από το γρήγορο έτοιμο φαγητό, υπάρχει και η επιλογή του γρήγορου σπιτικού φαγητού. Ένας πολύ μεγάλος αριθμός φαγητών μπορεί να ετοιμαστεί μέσα σε ένα μισάωρο, χρόνος που ισοδυναμεί με αυτόν που χρειάζεται για να παραγγείλουμε κάτι απ’ έξω και να περιμένουμε να μας έρθει. Η σωστή διατροφή είναι θέμα καλής οργάνωσης του νοικοκυριού μας αλλά και του χρόνου μας. Στην καθημερινότητα μας σπαταλάμε τουλάχιστον 2 μισάωρα τη μέρα για χαζά και ανούσια πράγματα. Γιατί να μην αφιερώσουμε ένα από αυτά για να ετοιμάσουμε κάτι όμορφο για εμάς και τους δικούς μας? Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγα καλά υλικά και πολλή αγάπη. Όλοι μας έχουμε αναμνήσεις από το πόσο όμορφα μύριζε το σπίτι μας όταν η μητέρα μας η κάποιος άλλος δικός μας είχε μαγειρέψει με αγάπη ένα σπιτικό φαγητό και όλοι μας έχουμε να λέμε για το σούπερ γλυκό της μαμάς μας, η το υπέροχο παστίτσιο της γιαγιάς μας. Όλοι μας ξέρουμε το πόσο νοστιμότερο είναι ακόμα και το απλούστερο φαγητό το οποίο όμως έχει μαγειρευτεί με αγάπη από κάποιον δικό μας. Γιατί λοιπόν να μη δώσουμε αυτή τη χαρά στα παιδιά ή τον/την σύντροφό μας; Γιατί να μη δώσουμε αυτήν τη χαρά και την ικανοποίηση στον εαυτό μας;

healthy-oatmeal-fast-food-homemade-490x336-300x205

Μικρά μυστικά

 

1.Οργανώνουμε το Σάββατο ή κάποια άλλη μέρα της εβδομάδας το μενού για ολόκληρη την εβδομάδα και φροντίζουμε να προμηθευτούμε τα υλικά που χρειαζόμαστε

 

2.Μαγειρεύουμε μια μέρα που έχουμε περισσότερο χρόνο, δυο τρία φαγητά που είναι πιο χρονοβόρα και τα συντηρούμε είτε στην ψύξη είτε στην κατάψυξη

 

3.Αφήνουμε τα εύκολα φαγητά του μισάωρου για μέρες χρονικά πιεσμένες

 

4.Ζητάμε την βοήθεια των δικών μας (παιδιά, συζύγου) για την προετοιμασία κάποιων φαγητών. Έτσι περνάμε και χρόνο με τους δικούς μας σε μια ευχάριστη και δημιουργική διαδικασία.

 

5.Χρησιμοποιούμε την χύτρα ταχύτητας για να επισπεύσουμε τον χρόνο μαγειρέματος.

 

Ας μην ξεχνάμε ότι το σώμα μας είναι αυτό που μας κουβαλάει όλη μέρα και μας επιτρέπει να φέρνουμε εις πέρας τις διάφορες υποχρεώσεις μας. Γι’ αυτό λοιπόν οφείλουμε να το φροντίζουμε και να το προστατεύουμε προμηθεύοντάς το με καλής ποιότητας τροφή, για να μπορεί κ εκείνο να αντεπεξέρχεται στην σκληρή καθημερινότητα. Σαφές είναι επίσης ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη αλήθεια από το ότι “το προλαμβάνειν είναι καλύτερο από το θεραπευειν”.

preview-300x151

Παραδείγματα γρήγορων φαγητών

  • Μακαρόνια με σάλτσα (20-25 λεπτά)
  • Κριθαράκι κοκκινιστό (20-25 λεπτά)
  • Ψητό κοτόπουλο με βραστό ρύζι (20 λεπτά)
  • Ψάρι ψητό π.χ. γλώσσες (5-10 λεπτά) με βραστές πατάτες (20-25 λεπτά)
  • Αρακάς ή φασολάκια κοκκινιστά (30-40 λεπτά)
  • Τονοσαλάτα με παξιμάδι ή βραστό καλαμπόκι (10 λεπτά)
  • Ομελέτα με λαχανικά σε αντικολλητικό τηγάνι (10-15 λεπτά)
  • Ρύζι με βραστά ανάμικτα λαχανικά (20-25 λεπτά)
  • Ψητό ψαρονέφρι με ψητή αλάδωτη πίτα (10-15 λεπτά)

Με εκτίμηση

Αθηνά Χριστοδουλάκη (κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος)

αθηνα

 



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!