Μανούσος Μανουσάκης: Ποιος ήταν ο σπουδαίος σκηνοθέτης που άλλαξε το… τηλεοπτικό τοπίο
Θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο, καθώς την Τετάρτη το βράδυ έφυγε από τη ζωή ο καταξιωμένος σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης. Ο σπουδαίος δημιουργός, που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του τόσο στον κινηματογράφο όσο και στην τηλεόραση, απεβίωσε σε ηλικία 74 ετών.
Ο Μανούσος Μανουσάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1950. Σπούδασε σκηνοθεσία στη London Film School στην Αγγλία και επέστρεψε στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Από τότε ξεκίνησε την πορεία του στον χώρο του κινηματογράφου, αφήνοντας το στίγμα του με πρωτοποριακές δουλειές.
Η πρώτη του σημαντική δουλειά, η ταινία Βαρθολομαίος (1973), αποτέλεσε ορόσημο για την καριέρα του. Στην ταινία αυτή ανέλαβε σενάριο, σκηνοθεσία και παραγωγή, ενώ κατάφερε να αποσπάσει ειδική μνεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαν Ρέμο. Ωστόσο, στην Ελλάδα της χούντας, η ταινία απαγορεύτηκε. Παρά την απαγόρευση, προβλήθηκε σε κινηματογράφο της Θεσσαλονίκης, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως οι περισσότεροι ηθοποιοί ήταν κάτοικοι του Χιλιομοδίου Κορινθίας. Στην είσοδο του κινηματογράφου, μάλιστα, υπήρχε αστυνομική επιτήρηση.
Ο σπουδαίος σκηνοθέτης συνέχισε την πορεία του στον κινηματογράφο με ταινίες όπως Άρχοντες (1978) και Η σκιάχτρα (1985), ενώ είχε συμμετάσχει ως ηθοποιός σε παραγωγές όπως Σουβλίστε τους! και Το τραγούδι της επιστροφής.
Στα μέσα της δεκαετίας του 1980, έκανε το ντεμπούτο του στην τηλεόραση ως σκηνοθέτης. Οι πρώτες του σειρές, όπως Καλλικαντζαροδουλειές (1985-1986), Μικρογραφίες (1986-1987) και Τα καλύτερά τους χρόνια (1989), τον καθιέρωσαν στον χώρο.
Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, το όνομά του συνδέθηκε με τις πιο επιτυχημένες δραματικές σειρές της ιδιωτικής τηλεόρασης. Οι ιστορίες του, βασισμένες σε απαγορευμένους έρωτες, κέρδισαν το κοινό και έγιναν ορόσημα της ελληνικής τηλεόρασης. Σειρές όπως Ψίθυροι καρδιάς, Άγγιγμα ψυχής, Μη μου λες αντίο και Η αγάπη ήρθε από μακριά αποτελούν διαχρονικές επιτυχίες που άφησαν εποχή.
Η τελευταία του τηλεοπτική δουλειά ήταν «Το Δίχτυ» που ήδη προβάλλεται από την ΕΡΤ κάθε Παρασκευή στις 22:00.
Πρόκειται για μια κοινωνική-αστυνομική σειρά, που αποτελείται από έξι αυτοτελείς ιστορίες. Μια επίλεκτη ομάδα αστυνομικών της Γενικής Ασφάλειας, αναλαμβάνει την επίλυση σημαντικών και ειδικού ενδιαφέροντος υποθέσεων και αντιμετωπίζουν προβλήματα που απασχολούν τη σημερινή ελληνική κοινωνία.
Οι πρωταγωνιστές, κινούνται πολλές φορές στις παρυφές του «μαύρου» και του «άσπρου», και γίνονται έρμαια των παθών τους, σ’ ένα γαϊτανάκι, όπου θύματα και θύτες έρχονται αντιμέτωποι με καταστάσεις που τους υπερβαίνουν.
«Βαρδιάνος στα Σπόρκα» (2021)
Ο «Βαρδιάνος στα Σπόρκα» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, στην ομώνυμη μεταφορά του διηγήματος ως μίνι σειρά στην ΕΡΤ, η οποία προβλήθηκε στον Οκτώβριο του 2021 στην ΕΡΤ1.
«Κάθε εποχή δημιουργεί μεγάλα έργα στην λογοτεχνία, την μουσική, στο θέατρο, στην μουσική, σε όλες τις Τέχνες. Δεν ζούμε μια δημιουργικά «φτωχή» εποχή. Νέοι άνθρωποι δημιουργούν εξαίσια έργα συνεχώς. Κάποια από αυτά είναι αριστουργηματικά. Επιλέξαμε όμως κλασσικού συγγραφείς διότι για να έρθουμε στο σήμερα πρέπει να γνωρίζουμε το χθές» είχε πει στην ΕΡΤ
«Ποίος ήτον ο φονεύς του αδελφού μου» του Γεωργίου Βιζυηνού (2021)
Το συγκλονιστικό αυτοβιογραφικό διήγημα του Γεωργίου Βιζυηνού, «Ποίος ήτον ο φονεύς του αδελφού μου», μετέφερε τστη μικρή οθόνη ο Μανούσος Μανουσάκης μέσα από τη νέα μίνι σειρά μυθοπλασίας, με εξαιρετικούς συντελεστές και ηθοποιούς.
Πρόκειται για το δεύτερο από τα τρία αριστουργήματα κορυφαίων Ελλήνων συγγραφέων που θα «ζωντανέψουν» στην οθόνη, σε σκηνοθεσία Μανούσου Μανουσάκη, δίνοντας τη δυνατότητα στους τηλεθεατές της δημόσιας τηλεόρασης να νιώσουν τη μαγεία της και τη δύναμη της λογοτεχνίας μας.
Τα γυρίσματα της σειράς «Ποίος ήτον ο φονεύς του αδελφού μου» πραγματοποιήθηκαν σε τοποθεσίες που μεταφέρουν την ατμόσφαιρα εποχής του διηγήματος, όπως το Αρχοντικό των Μπενιζέλων και το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» στην Πλάκα, καθώς και, εκτός Αθήνας, στην Ξάνθη και στον Παλαιό Παντελεήμονα.
Στον κινηματογράφο, ο Μανούσος Μανουσάκης υπέγραψε σκηνοθετικά ταινίες όπως Παραλάβατε διορισμόν (1996), Κόκκινος δράκος (1998) και το ιστορικό Ουζερί Τσιτσάνης (2015), με το οποίο κέρδισε τις εντυπώσεις.