Μόνιμα ερεθισμένη: Διαταραχή ή απόλαυση;
Τι πρόβλημα και αυτό ρε κορίτσια;
Ένας ερεθισμός στα γεννητικά τους όργανα της γυναίκας, που δεν συνδυάζεται με την παρουσίαεπιθυμίας για σεξουαλική επαφή και κρατά ώρες, μέρες ή και εβδομάδες, είναι η διαταραχή του διαρκούς ερεθισμού των γεννητικών οργάνων (persistent genital arousal disorder). Πρόκειται για μία διαταραχή που οφείλεται σε όσα πιστεύει και αισθάνεται μία γυναίκα προς το σεξ και την σεξουαλικότητά της. Αναφορικά σε οργανικούς παράγοντες που μπορεί να δημιουργήσουν αυτή την κατάσταση, είναι η υπερβολική κατανάλωση σόγιας, εξωγενής φαρμακευτική αγωγή ή κύστη στο ιερό οστό. Όσο για τα συμπτώματα, πιο συγκεκριμένα, μία γυναίκα με αυτό το πρόβλημα παρουσιάζει:
- ερεθισμένα και ευαίσθητα στο άγγιγμα γεννητικά όργανα και/ή στήθος που διαρκεί ώρα και δεν υποχωρεί από μόνο του,
- διέγερση η οποία δεν υποχωρεί μετά από οργασμό,
- η σωματική διέγερση δεν συνδέεται με προσωπική και θεμιτή σεξουαλική επιθυμία ή διέγερση της γυναίκας αλλά υπάρχει ακούσια,
- για να εμφανιστεί ο ερεθισμός των γεννητικών οργάνων μπορεί να υπάρχει σεξουαλικό ερέθισμα, ή ερέθισμα που δεν είναι σεξουαλικού περιεχομένου, ή ακόμη και κανένα ερέθισμα,
- η διαρκής αυτή επιθυμία χαρακτηρίζεται ως αθέμιτη, παρεμβατική, ιδιαιτέρως κουραστική και την στεναχωρεί.
Έχει μεγάλη σημασία ο βαθμός στον οποίο μία γυναίκα αντιλαμβάνεται τον ερεθισμό αυτόν ωςκουραστικό και παρεμβατικό και γενικότερα ως μία ενοχλητική σωματική λειτουργία από την οποία θέλει να απαλλαγεί. Διότι, υπάρχουν αρκετές γυναίκες που αν και βιώνουν κάποια από τα παραπάνωσυμπτώματα, δείχνουν να απολαμβάνουν την διαρκή αυτή διέγερση και δεν αναζητούν κάποια βοήθεια. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να διαφοροποιηθεί αυτή η κατάσταση από τη νυμφομανία. Νυμφομανία (sex-mania) παρουσιάζει μία γυναίκα η οποία είναι υπερσεξουαλική, με διαρκή και συνειδητή επιθυμία για σεξουαλική επαφή, που δεν έχει τον έλεγχο των σεξουαλικών φαντασιώσεων, αναγκών και συμπεριφορών της, με αποτέλεσμα να δημιουργεί πρόβλημα στις σχέσεις της (σεξουαλικές και μη). Ενώ στην περίπτωση της διαταραχής που αναφέρω, είναι κύριο χαρακτηριστικό το ότι η διαρκής διέγερση δεν είναι επιθυμητή και ευχάριστη.
Εκείνη που βασανίζεται από την διαρκής διέγερση, όπως δείχνουν οι έρευνες, ακολουθεί ένα συγκεκριμένο μοτίβο σκέψης, συναισθημάτων και συμπεριφορών. Κυρίως φαίνεται να σκέφτονται “ Το σεξ/ο αυνανισμός είναι αμαρτία”, “Μόνο οι άνδρες ενδιαφέρονται για το σεξ”, “Όσο μεγαλώνει η ηλικία μίας γυναίκας πρέπει να μειώνονται η σεξουαλική της επιθυμία και να μην κάνει σεξ”. Αμέσως θα νιώσει ντροπή λοιπόν που εκείνη δεν μπορεί να υπακούσει σε όσα σκέφτεται και πιστεύει και θα θεωρήσει πως κάνει αμαρτία, άρα τελικά ο αυνανισμός ή ακόμη και η επιθυμία της να αυνανιστεί την κάνουν να είναι ανήθικη στο μυαλό της. Οι αρνητικές και επικριτικές σκέψεις ακόμη και κατά την διάρκεια του σεξ εμφανίζονται στην σημαντική πλειοψηφία των γυναικών αυτών. Οι σκέψεις που κάνουν την σεξουαλική πράξη να παρομοιάζεται με σεξουαλική κακοποίηση ή και βιασμό, η απουσία ερωτικών σκέψεων για τον σύντροφό τους και η απόλυτη αποσύνδεση από την ερωτική πράξη κατά την διάρκειά της, φαίνεται να έχουν ως πυρήνα την πεποίθηση πως το σεξ είναι μία ανδρική υπόθεση και η γυναίκα καλείται να είναι παθητική και να μην συμμετέχει σε αυτό το αμάρτημα.
Οι ειδικοί ρίχνουν βάρος και στην επαφή που έχουν οι γυναίκες με τα σωματικά τους συμπτώματα. Έχουν εντοπίσει ότι είναι αυξημένη η παρακολούθηση και παρατήρηση των σωματικών αντιδράσεων από εκείνες. Είναι ιδιαιτέρως προσεκτικές όσο αφορά ακόμη και σε μικρές αλλαγές στο σώμα τους. Συνδυαστικά λοιπόν με τις αρνητικές και επικριτικές τους απόψεις για το σεξ, η παρατήρηση της διαρκούς διέγερσης τους, φαίνεται να της κάνει να αισθάνονται ενοχή, στεναχώρια, ντροπή και ανησυχία.
Το άγχος που βιώνει μία γυναίκα με συντηρητικές και αρνητικές πεποιθήσεις προς το σεξ, κατά την διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, έχει αποδειχτεί πως, παραδόξως, επιφέρει εντονότερη και μεγαλύτερη διέγερση στα γεννητικά της όργανα. Με αυτόν τον τρόπο, όταν κατά την διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, που θεωρείται για εκείνη αμάρτημα, παρακολουθώντας τα σωματικά της συμπτώματα, εντοπίσει και την διέγερσή της, νιώθει ακόμη μεγαλύτερο άγχος αφού ντρέπεται και ανησυχεί. Το αποτέλεσμα είναι λοιπόν, όσο έρχεται αντίθετη με τις αυστηρές και συντηρητικές τις απόψεις περί σεξ, την ώρα που είναι σε σεξουαλική πράξη, η διέγερσή της να είναι εμφανής και μάλιστα με έντονο τρόπο και εκείνη να βυθίζεται ακόμη πιο βαθιά στην ντροπή και την ανησυχία που, αυτομάτως, αυξάνουν επιπροσθέτως την σεξουαλική διέγερση που βιώνει.
Τόσο λοιπόν αυτές οι ιδιαιτέρως αρνητικά φορτισμένες σκέψεις και πεποιθήσεις προς το σεξ, όσο και η διαρκής και λεπτομερής παρακολούθηση των σωματικών συμπτωμάτων, τις καταδικάζουν να βιώνουν τον παράδοξο και φαύλο αυτόν κύκλο.
Οι ειδικοί φαίνεται να μην έχουν καταλήξει ακόμη στην θεραπεία που θα βοηθούσε αυτές τις γυναίκες. Παρόλ’αυτά, η Γνωσιακή-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία μοιάζει να είναι η πιο βοηθητική αφού θα επικεντρωθεί στην φαύλο αυτόν κύκλο μεταξύ σκέψεων και σωματικών συμπτωμάτων, που διαιωνίζουν την διαταραχή και την ταλαιπωρία των γυναικών αυτών. Είναι τελικά απαραίτητο να αναγνωρίσουν και να κατανοήσουν πως οι σκέψεις τους που θέλουν να βλέπουν το σεξ ως αμαρτία, επηρεάζουν τα σωματικά τους συμπτώματα και επιδεινώνουν την ήδη διαρκή διέγερση των γεννητικών τους οργάνων.