Ναύπακτος: «Η πρώτη σκέψη ήταν να μην πέσουν τα παλικάρια» – Τι λέει στο enikos.gr η κάτοικος που τράβηξε το βίντεο με το Canadair να χτυπά σε πεύκο


Τα χειρότερα γλίτωσε χθες (25/06) ο πιλότος του Canadair CL-215, κατά την διάρκεια της επιχείρησης κατάσβεσης της μεγάλης φωτιάς που ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης, όταν το αεροσκάφος «έξυσε» την κορυφή ενός πεύκου, στην προσπάθειά του να ρίξει νερό από όσο το δυνατόν πιο κοντινή απόσταση στο πύρινο μέτωπο.

Της Κωνσταντίνας Χαϊνά

Ο έμπειρος πιλότος κατάφερε να κρατήσει το Canadair σταθερό και να μην δημιουργηθεί κάποιο ατύχημα, δήλωσε «emergency» κι εν συνεχεία το προσγείωσε ασφαλώς στην 117 Πτέρυγα Μάχης. Συγκεκριμένα, κατά τη διαδικασία βουτιάς και άφεσης νερού, το αεροπλάνο δεν πήρε αμέσως ύψος, με αποτέλεσμα το αριστερό ακροπτερύγιο να βρει σε δέντρο.

Το βίντεο που κατέγραψε κάτοικος της περιοχής, η κα Ελένη Λάμπρου, κόβει την ανάσα, και ξυπνά εφιαλτικές μνήμες από το τραγικό δυστύχημα που είχε σημειωθεί πέρυσι στην Εύβοια, στην περιοχή Πλατανιστού Καρύστου, όπου οι δύο χειριστές έχασαν την ζωή τους, δίνοντας μάχη στο μεγάλο πύρινο μέτωπο. «Η πρώτη σκέψη ήταν να μην πέσουν τα παλικάρια, αλλά σε κλάσματα δευτερολέπτου, ήρθε η ανακούφιση, αφού “ίσιωσε” το αεροπλάνο» αναφέρει χαρακτηριστικά στο enikos.gr.

Όπως περιγράφει στο enikos.gr η κα Λάμπρου, ήταν εκκωφαντικός ο θόρυβος, όταν χτύπησε το αεροπλάνο στο δέντρο, «και στην αρχή ανησυχήσαμε για το πλήρωμά του, αλλά αφού είδαμε ότι συνεχίζει να πετά, έφυγε. Ασφαλώς για αρκετό χρονικό διάστημα, υπήρχε άγχος να μην επαναληφθεί, οπότε οι δυνάμεις που ήταν στο σημείο φώναζαν στον κόσμο να κρατήσουν μεγαλύτερη απόσταση ασφαλείας».

Μάλιστα, επισημαίνει πως δεν την τρόμαξε τόσο η εικόνα, αλλά ο ήχος. «Σε εμένα που το έβλεπα απευθείας, φάνηκε σαν να βρήκε κάπου κάτω, καθώς την ώρα που ίσιωνε ξανά, έβλεπα τα κλαδιά να πέφτουν. Αυτός ήταν και ο λόγος που νομίζαμε ότι βρήκαν οι κάτω πόρτες (των ρίψεων) και όχι το φτερό. Ευτυχώς όλα πήγαν καλά».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, από το χτύπημα του Canadair στο δέντρο, δεν επηρεάστηκαν οι επιφάνειες ελέγχου και για αυτό μπόρεσαν οι χειριστές να συνεχίσουν την πορεία του. Ο πλωτήρας έχει εμφανή σημάδια από την σύγκρουση, χωρίς να επηρεάζεται στην πτήση του, ενώ παράλληλα δεν έχουν επηρεαστεί τα υδραυλικά του συστήματα.

Ωστόσο, το αεροσκάφος έχει καθηλωθεί στην Ανδραβίδα, όπου η επισκευή του θα διαρκέσει κάποιες ημέρες.

 

 

διαβάστε περισσότερα



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!