Νεκρά ψάρια στον Παγασητικό: «Τοπική περιβαλλοντική καταστροφή – Η ταφή τους αποτελεί υγειονομική βόμβα» – Αποκρουστικές εικόνες


Τη δικαστική οδό παίρνει πλέον η υπόθεση με τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό, φαινόμενο το οποίο φαίνεται πως έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, και χαρακτηρίστηκε ως «τοπική περιβαλλοντική καταστροφή» από τον καθηγητή Χημείας Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Κωνσταντίνο Φυτιάνο.

Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ζήτησε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, με προφανείς τις δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον, στη δημόσια υγεία αλλά και την οικονομική ζωή του νομού. Στο κάδρο των ερευνών μπαίνει το θυρόφραγμα της Κάρλας που οδηγεί στην σήραγγα, η οποία αποτελεί και τη μοναδική διέξοδο στον Παγασητικό.

Για το ποιες είναι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τα νεκρά ψάρια που έχουν κατακλύσει τον Παγασητικό κόλπο, μίλησε στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ3, ο καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος του ΑΠΘ Κωνσταντίνος Φυτιάνος.

«Θα το χαρακτήριζα σαν μια τοπική περιβαλλοντική καταστροφή. Υπάρχουν συνέπειες και περιβαλλοντικές και κοινωνικές. Έχουν πληγεί άτομα που ασχολούνται με τον τουρισμό και με την εστίαση. Τα ψόφια ψάρια αρχίζουν και αποσυντίθενται στο νερό, λίγο αργότερα από ότι στη στεριά. Από τη στιγμή που αποσυντίθενται αρχίζουν και αναπτύσσονται μικροοργανισμοί», όπως ανέφερε και πρόσθεσε σχετικά με το αν μπορεί κανείς να κολυμπήσει σε αυτά τα νερά, καθώς και αν συνίσταται η ταφή αυτών των ψαριών.

«Με τίποτα…Εκτός από το κολύμπι και για την αλιεία πρέπει να υπάρχουν σαφείς αποφάσεις, κατόπιν ελέγχων, αν θα μπορέσει να ξεκινήσει και πάλι η αλιεία. Παράλληλα η ταφή των ψαριών αποτελεί μια υγειονομική βόμβα, αυτά αποσυντίθενται και με τα νερά των βροχών καταλήγουν στον υδροφόρο ορίζοντα. Συνιστάται η καύση, τέτοιος καυστήρας υπάρχει στη Λάρισα. Ταφή σε καμία περίπτωση. Αυτό που με στενοχωρεί όμως είναι ότι είπαν δεν δούλευε το αντλιοστάσιο της Πέτρας, για αυτό και δεν μπορούσαν να κλείσουν το θυρόφραγμα. Μέσα σε ένα βράδυ βρέθηκαν όμως και τα χρήματα και είπαν ότι θα το κλείσουν. Δρούμε κάπως στη χώρα μας, πυροσβεστικά», όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Φυτιάνος.

«Θάλασσα» νεκρών ψαριών στον χείμαρρο του Ξηριά – Συγκλονιστικές εικόνες από drone

Τις θλιβερές εικόνες με τα νεκρά ψάρια που έχουν εγκλωβιστεί στον χείμαρρο του Ξηριά, στο δίχτυ που έχει τοποθετηθεί για την προστασία του Παγασητικού κατέγραψε drone.

Όπως φαίνεται από τα εναέρια πλάνα με drone που κατέγραψε το gegonota.news, τα νεκρά ψάρια φθάνουν σε μήκος περίπου 500 μέτρων και το πλέγμα με δυσκολία πλέον τα συγκρατεί. Στο σημείο βρίσκονται μηχανήματα που φορτώνουν τα ψάρια σε μεγάλα φορτηγά, για να τα μεταφέρουν στον χώρο συγκέντρωσης, στο λιμάνι του Βόλου.

Ωστόσο, κάθε φορά που τα «μαχαίρια» απομακρύνουν μια ποσότητα ψαριών από τον χείμαρρο, αποκαλύπτεται το χρώμα του νερού που έχει βαφτεί κόκκινο από το αίμα τους. Έως τις 10:00 είχαν γεμίσει δυο φορτηγά με νεκρά ψάρια.

Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση ζητεί ο Άρειος Πάγος

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη απέστειλε σήμερα στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Βόλου την ακόλουθη παραγγελία ζητώντας διερεύνηση των αιτιών που προκάλεσαν τη μεγάλη οικολογική καταστροφή με τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό.

«Ενόψει της εφιαλτικής εικόνας με τόνους νεκρών ψαριών της λίμνης Κάρλας στον Παγασητικό, και με προφανείς τις δυσμενέστατες επιπτώσεις στο περιβάλλον, στη δημόσια υγεία και στην οικονομική ζωή του νομού, παρακαλούμε να διενεργήσετε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθεί, εκτός των άλλων, αν έπρεπε και για ποιο λόγο ήταν ανοικτό το θυρόφραγμα που οδηγεί στην σήραγγα, η οποία αποτελεί τη μοναδική διέξοδο για τα νερά όλης της πεδιάδας της Λάρισας-Κάρλας στον Παγασητικό, και γενικά πώς ρυθμίζεται ο τρόπος λειτουργίας της σήραγγας αυτής.

Να διερευνηθεί περαιτέρω ποιοι έλαβαν την απόφαση για την άρδευση της ως άνω πεδιάδας, με τον τρόπο που έγινε, και εάν στάθμισαν ή όχι τον κίνδυνο για τον Παγασητικό από τη συνεχή ροή της Κάρλας σ’ αυτόν.

Να ελεγχθεί επίσης αν το θυρόφραγμα έπρεπε να κλείσει σε προγενέστερο χρόνο, μόλις δηλ. εμφανίστηκαν νεκρά ψάρια στον Παγασητικό ή ακόμη και προγενέστερα, ενόψει της χαμηλής στάθμης του νερού στην Κάρλα.

Να διερευνηθεί επί πλέον αν υπάρχει και ποιο είναι το εγκεκριμένο σχέδιο αποστράγγισης νερού από τη λίμνη Κάρλα, καθώς επίσης ποιος έδωσε την εντολή ταφής νεκρών ψαριών στο χείμαρρο Ξηριά (δείτε και την αναφορά στη συνέντευξη τύπου του Περιφερειάρχη και της Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και του προέδρου του Οργανισμού Λιμένος Βόλου την 27-8-2024, συνημμένο σχετικό δημοσίευμα του thessaliatv, σε εργολαβία για τη συλλογή των ψαριών από τη γέφυρα Διμηνίου και πάνω και σε δίχτυ του Λιμεναρχείου στον Ξηριά)» αναφέρεται στο αίτημα της κας Αδειλίνη.

Μήνυση για την ταφή των νεκρών ψαριών στον χείμαρρο Ξηριά κατέθεσε ο Μπέος

Μήνυση κατέθεσε το βράδυ της Τετάρτης (28/8) ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος σε βάρος εργολάβου που φέρεται να είχε δώσει εντολή σε χειριστή μηχανήματος να θάβει τα ψάρια που μαζεύονταν από τον Παγασητικό εντός του Ξηριά, στο ύψος της γέφυρας του Διμηνιού, «κοντά σε κατοικημένη περιοχή με γεωτρήσεις», όπως ανέφερε ο ίδιος. «Αυτό που διαπράττουν είναι έγκλημα κατά του περιβάλλοντος, κατά των ίδιων των οικογενειών τους», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Μπέος.

«Ο συγκεκριμένος άνθρωπος, χειριστής του μηχανήματος, πήγε να βγάλει ένα μεροκάματο. Όμως αυτοί που έδωσαν την εντολή πρέπει να λογοδοτήσουν. Αυτό που γίνεται είναι έγκλημα, απέναντι στο περιβάλλον και την πόλη και θέλω η δικαιοσύνη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αποδώσει άμεσα ευθύνες. Είναι ντροπή μέσα σε μία κατοικημένη περιοχή με αρκετές γεωτρήσεις γύρω από την ευρύτερη περιοχή, που ο κόσμος πίνει νερό, να θάβουνε νεκρά ψάρια και να μην έχουν φιλότιμο. Αυτό που διαπράττουν είναι έγκλημα κατά του περιβάλλοντος και κατά των παιδιών και όλης της πόλης. Δεν ντρέπονται λίγο;» ανέφερε ο Αχιλλέας Μπέος.

Στη συνέχεια στράφηκε κατά του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα, με αφορμή τις δηλώσεις που έκανε ο τελευταίος ζητώντας να τεθεί ο Βόλος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ο Αχιλλέας Μπέος έκανε λόγο για πολιτικούς απατεώνες αναφερόμενος στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας και πρόσθεσε ότι ο Βόλος, η Μαγνησία και η Θεσσαλία είναι μέχρι 30 Σεπτεμβρίου ήδη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και με αίτημα δικό μας παίρνει παράταση μέχρι 31 Δεκεμβρίου.

«Μηνύω το περιστατικό αυτό. Τον συνέλαβε η αστυνομία τον χειριστή, τώρα είναι δουλειά της δικαιοσύνης. Να μάθει ο εισαγγελέας ποιος είναι ο εργολάβος, και ποιος έδωσε την εντολή να γίνει αυτό. Αν ακούσατε το πρωί στη συνέντευξη, επειδή το ήξερα, είπα μη τυχόν και πετάξετε σε κάδους ή θάψετε στην πόλη τα ψάρια. Αυτά πρέπει να καούν στη Λάρισα, σε ειδικό χώρο που κάνει καύσεις. Η κοίτη του Ξηριά δεν είναι χώρος ταφής, για να δείτε πόσο παράνομοι είναι και δεν σέβονται την κοινωνία, την πόλη του Βόλου και το περιβάλλον» ολοκλήρωσε.

«Δεν δώσαμε εμείς εντολή» λέει ο Περιφερειάρχης

Σύμφωνα με το gegonotanews, που επικοινώνησε με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας ο οποίος αρνήθηκε ότι δόθηκε εντολή από τον ίδιο για την ταφή των ψαριών μέσα στον χείμαρρο και άφησε υπαινιγμούς για προβοκάτσια από τον Αχιλλέα Μπέο. Στο ίδιο ρεπορτάζ σημειώνεται ότι η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Άννα Μαρία Παπαδημητρίου, κατόπιν επικοινωνίας με τον κ. Κουρέτα, κάλεσε τον εργολάβο της Περιφέρειας να ενημερώσει για το τι ακριβώς συνέβη. Πάντως, η ίδια επισήμανε για μια ακόμη φορά ότι τα νεκρά ψάρια που μαζεύονται από την θάλασσα και τον Ξηριά, μεταφέρονται στην προβλήτα 1 του λιμανιού στην Μπουρμπουλήθρα, όπου φορτώνονται σε κοντέινερ και οδηγούνται στην εταιρεία ΛΑΒΥΣ της Λάρισας για καύση.

Σημερινές εικόνες από το λιμάνι του Βόλου

Δείτε φωτογραφίες προηγούμενων ημερών στο λιμάνι του Βόλου

διαβάστε περισσότερα



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!