Νίκος Γκέλια: «Δάσκαλος στο δημοτικό μου είπε ότι δεν έχω δικαίωμα να μιλώ για την ελληνική ιστορία γιατί είμαι Αλβανός»


Ο Νίκος Γκέλια εμφανίστηκε στην εκπομπή «After Dark» με τον Θέμη Γεωργαντά, που προβλήθηκε τη νύχτα της Παρασκευής στο κανάλι OPEN.

Στην εκτενή συνέντευξή του, ο ηθοποιός μίλησε ειλικρινά για τις προκλήσεις που αντιμετώπισε αυτός και η οικογένειά του όταν μετανάστευσαν από την Αλβανία στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, ο Νίκος Γκέλια ανέφερε: «Ασχολούμαι με το θέατρο από παιδί, ξεκινώντας από το δημοτικό σχολείο, όπως συμβαίνει με πολλά παιδιά. Έκανα θέατρο στο δημοτικό και πέρασα πολύ όμορφα. Αναγκάστηκα να αλλάξω διάφορα δημοτικά σχολεία, καθώς τότε υπήρχε έντονη προκατάληψη λόγω της καταγωγής μας και συχνά μας έδιωχναν από τα σπίτια. Έχω ζήσει σε πολλές περιοχές της Αθήνας, όπως στον Βύρωνα, την Ηλιούπολη, τη Δάφνη και τελικά κατέληξα στο Ίλιον».

«Εκείνη την εποχή ήταν δύσκολο για την αλβανική κοινότητα να ενταχθεί στην ελληνική κοινωνία. Ήρθα στην Ελλάδα σε ηλικία έξι ετών και ασχολήθηκα με το θέατρο στο δημοτικό και στο γυμνάσιο. Στο λύκειο δεν υπήρχε θεατρική ομάδα, οπότε την ίδρυσα εγώ. Το θέατρο ήταν για μένα τρόπος ζωής».

«Ήρθα στην Ελλάδα με ταξί, ενώ οι γονείς μου είχαν έρθει έναν χρόνο νωρίτερα για να βρουν σπίτι και να βγάλουν τα απαραίτητα έγγραφα. Θυμάμαι την αγωνία στα σύνορα, την ανησυχία να μην με γυρίσουν πίσω. Θυμάμαι το πρώτο μου σουβλάκι, δώρο του ταξιτζή. Θυμάμαι το φέρι μποτ, γιατί τότε δεν υπήρχε η γέφυρα στο Ρίο-Αντίρριο. Και, φυσικά, θυμάμαι την πρώτη συνάντηση με τον πατέρα μου, που δεν είχα δει για έναν ολόκληρο χρόνο» πρόσθεσε ο Νίκος Γκέλια.

Στην ερώτηση αν έχει δεχθεί ρατσισμό, είπε: «Στο δημοτικό δάσκαλος δεν μου έδωσε τον λόγο στο μάθημα της ιστορίας γιατί είμαι Αλβανός. Μου είπε ότι δεν έχω δικαίωμα να μιλώ για την Ελληνική Ιστορία».

διαβάστε περισσότερα



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!