Ο “Αριστοφάνης Τώρα” ξεσήκωσε το Λονδίνο

Ξεκινώντας από την Αθήνα, περνώντας από την Κωνσταντινούπολη και την Τιμισοάρα, ο Σταμάτης Κραουνάκης και η θεατρική ομάδα Σπείρα Σπείρα και ο “Aristophanes Now” κατέληξαν στο Λονδίνο ενθουσιάζοντας το “δύσκολο” βρετανικό κοινό.


Ξεκινώντας από την Αθήνα, περνώντας από την Κωνσταντινούπολη και την Τιμισοάρα, ο Σταμάτης Κραουνάκης και η θεατρική ομάδα Σπείρα Σπείρα και ο “Aristophanes Now” κατέληξαν στο Λονδίνο ενθουσιάζοντας το “δύσκολο” βρετανικό κοινό.

Παρουσίασαν στη θεατρική Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου μια μοναδική μουσική παράσταση βασισμένη και εμπνευσμένη από τις 11 κωμωδίες του Αριστοφάνη, αποδεικνύοντας από τη μια ότι ο πατέρας της κωμωδίας εξακολουθεί να είναι επίκαιρος μετά από χιλιάδες χρόνια και από την άλλη ότι η δυνατή μουσική του Κραουνάκη εύκολα μπορεί να ξεπεράσει το σύνορα της Ελλάδος και να εντυπωσιάσει ακόμη και τους πιο “χορτασμένους”.
Ο Σταμάτης Κραουνάκης επεσήμανε ότι “αυτές οι τρεις παραστάσεις ήταν το επιστέγασμα ενός κόπου ζωής σε μια στιγμή που η Ελλάδα έχει πολύ μεγάλη ανάγκη η τέχνη και ο πολιτισμός της να δώσουν το παρών, όπως αυτά τα αποσπάσματα από τις 11 κωμωδίες που παίζουμε κατέγραψαν την πτώση μιας μεγάλης εποχής. Ήταν ανάγκη να ξανακοιτάξουμε το ελληνικό πάθος μέσα από το τρίπτυχο πόλη, δημοκρατία, διαφθορά με μουσική και γλέντι, ιερότητα και Διόνυσο”.

 

Αίσθηση προκάλεσαν τα επιμελώς λιτά κοστούμια και σκηνικά που ανήκουν στον Takis, καλλιτεχνικό διευθυντή της εταιρείας Artluxe, απόφοιτο της RADA, με 80 παραγωγές στην Αγγλία. O Takis τα τελευταία τρία χρόνια είναι υποψήφιος για βραβείο σκηνογραφίας. Συνεργάζεται με τον Σταμάτη Κραουνάκη εδώ και μια δεκαετία. Μαζί έχουν κάνει 12 παραγωγές.

“Προσπαθήσαμε ώστε τα κοστούμια να παντρέψουν το ελληνικό παραδοσιακό ένδυμα με το ευρωπαϊκό. Είναι όλα λευκά και λιτά γιατί το χρώμα της παράστασης είναι η μουσική. Στόχος μας ήταν να αναδείξουμε τις υπέροχες μελωδίες του Σταμάτη Κραουνάκη και της θεατρικής ομάδας Σπείρα – Σπείρα. Οι προβολές στα σκηνικά έγιναν σε συνεργασία με την διάσημη αγγλική εταιρεία MESMER που έκανε το βραβευμένο ‘Δακτυλίδι του Βάγκνερ’ στη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου”, είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος ο Τakis.

 

Οι τρεις παραστάσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος “Πολιτισμός 2007-2013” υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Ελλάδος στο Λονδίνο με τη συνεργασία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και την πολύτιμη συνεισφορά της συμβούλου μορφωτικού υποθέσεων και εκπρόσωπο του ελληνικού Ιδρύματος πολιτισμού στη Μεγάλη Βρετανία Δρ. Βικτωρία Σολομωνίδου.

Όπως είπε χαρακτηριστικά η Δρ. Σολομωνίδου “η παράσταση ‘Aristophanes now’ στηρίζεται από την ευρωπαϊκή επιτροπή ακριβώς γιατί φέρνει ένα σημαντικό μήνυμα σύγχρονο μέσα από την διδασκαλία του πατέρα της κωμωδίας. Το βρετανικό κοινό την αγκάλιασε όχι τυχαία καθώς αγαπάει την αρχαία Ελλάδα και της δημιουργίες της. Η μοναδική παράσταση τους Σταμάτη Κραουνάκη και της Σπείρας-Σπείρας όχι απλά ενθουσίασε αλλά κατέπληξε. Αυτό φάνηκε και από τις κριτικές στον Βρετανικό τύπο, που δύσκολα κάνει για ξένες παραστάσεις. Το ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού δεν θα μπορούσε παρά να στηρίξει αυτή την προσπάθεια”. 



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!