Ο Γιανουκόβιτς ζητά συγνώμη από τον ουκρανικό λαό
Διαβάστε τις σχετικές δηλώσεις του
Ο αποπεμφθείς πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, υποστήριξε ότι «δεν ανετράπη» και υποσχέθηκε συνέχιση «της μάχης για το μέλλον της Ουκρανίας», κατά τη διάρκεια της πρώτης του δημόσιας εμφάνισης, μετά την αποπομπή του, το περασμένο Σάββατο.
Όπως γράφει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Γιανουκόβιτς σημείωσε ότι αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Ουκρανία αφού δέχθηκε απειλές για τη ζωή του, ενώ υπογράμμισε ότι την εξουσία στη χώρα έχουν καταλάβει «εθνικιστές, νεαροί φασίστες που αποτελούν την απόλυτη μειονότητα», στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από τη ρωσική πόλη Ροστόφ επί του Ντον, κοντά στα ουκρανικά σύνορα.
Για την κρίση στην Ουκρανία κατηγόρησε τη Δύση, η οποία «υποστήριξε» τους διαδηλωτές που επιθυμούσαν την ανατροπή του. «Αυτό είναι το αποτέλεσμα της ανεύθυνης πολιτικής της Δύσης, η οποία υποστήριζε τους διαδηλωτές της Μαϊντάν», υπογράμμισε ο Γιανουκόβιτς αναφερόμενος στους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές που είχαν βγει στους δρόμους του Κιέβου τους τελευταίους τρεις μήνες.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ανομία και το χάος ακολούθησαν τη συμφωνία την οποία υπέγραψε την προηγούμενη Παρασκευή με τους ηγέτες της ουκρανικής αντιπολίτευσης, έπειτα από διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι είχε στόχο να τερματίσει την κρίση.
Ο αποπεμφθείς πρόεδρος ζήτησε συγγνώμη από τους Ουκρανούς «για το γεγονός ότι δεν είχα αρκετή δύναμη να διατηρήσω τη σταθερότητα και επειδή επέτρεψα αυτό το χάλι».
Την απάντηση αυτή έδωσε ο Γιανουκόβιτς όταν ρωτήθηκε από έναν δημοσιογράφο αν ντρέπεται. «Θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη από τους βετεράνους, από τον ουκρανικό λαό για όσα συνέβησαν στην Ουκρανία».
Ο ίδιος σημείωσε ότι θα επιστρέψει στη χώρα μόλις υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλειά του. «Θα επιστρέψω στην Ουκρανία μόλις λάβω εγγυήσεις, κυρίως από την πλευρά των διεθνών μεσολαβητών, για την ασφάλειά μου και την ασφάλεια της οικογένειάς μου».
Ο Γιανουκόβιτς εξάλλου διευκρίνισε ότι «δεν διέφυγα» από τη χώρα, αλλά πήγε από το Κίεβο στο Χάρκοβο όταν το αυτοκίνητό του «δέχθηκε πυροβολισμούς από αυτόματα όπλα από όλες τις πλευρές».
Δήλωσε, δε, ότι έχει συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά την άφιξή του στη Ρωσία, όμως δεν τον έχει συναντήσει.
Όσον αφορά την ένταση στην Κριμαία, ο Γιανουκόβιτς επεσήμανε ότι είναι «μια φυσιολογική αντίδραση» στην αρπαγή της εξουσίας και στο «πραξικόπημα των γκάνγκστερ».
«Όλα όσα συμβαίνουν στην Κριμαία είναι μια απολύτως φυσιολογική αντίδραση στο πραξικόπημα των γκάνγκστερ. Στο Κίεβο μια ομάδα εξτρεμιστών άρπαξε την εξουσία», υπογράμμισε, ενώ επεσήμανε ότι η Κριμαία θα πρέπει να παραμείνει μέρος της Ουκρανίας, αλλά να εξακολουθεί να χαίρει της αυτονομίας της.
Πρόσθεσε, τέλος, ότι δεν θα ζητήσει τη στρατιωτική υποστήριξη της Ρωσίας, αλλά και ότι δεν θα πάρει μέρος στις προεδρικές εκλογές του Μαΐου, τις οποίες χαρακτήρισε «παράνομες».