Όλο και περισσότερα ζητάει η Μέρκελ – Φεύγουν ένας – ένας οι ηγέτες – Μαραθώνιο θρίλερ στις Βρυξέλλες

Το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων και το Ταμείο των 50 δισ. αγκάθι για τη συμφωνία
Δεν κάνουν πίσω οι Ευρωπαίοι για το ΔΝΤ


Το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων και το Ταμείο των 50 δισ. αγκάθι για τη συμφωνία
Δεν κάνουν πίσω οι Ευρωπαίοι για το ΔΝΤ
Τέσσερις φορές κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής έχουν συναντηθεί Τσίπρας,Μέρκελ, Ολάντ, Τουσκ
Άκαμπτη στάση από τη Γερμανίδα καγκελάριο – Συμφωνία για χρηματοδότηση “γέφυρα”
Πηγές αναφέρουν ότι η ΕΚΤ θα δώσει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες
Τηλεδιάσκεψη το απόγευμα για τον ELA

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, αποτέλεσμα της προόδου είναι ότι η προοπτική του “Grexit” φαίνεται να έχει πλέον απομακρυνθεί οριστικά, ενώ σταδιακά αρχίζουν και διαμορφώνονται οι συνθήκες που θα επιτρέψουν την οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας, όχι μόνο μεσοπρόθεσμα, αλλά και βραχυπρόθεσμα, δηλαδή για τις επόμενες εβδομάδες.

Σε ό,τι αφορά την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας τις επόμενες εβδομάδες και μέχρι την οριστικοποίηση του νέου προγράμματος, προβλέπεται να τεθούν στη διάθεση της Αθήνας κονδύλια, τα οποία περιέχει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSM), ο οποίος ιδρύθηκε το 2010. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, στον EFSM παραμένουν ανενεργά 60 δις ευρώ, αλλά για να εκταμιευθούν χρήματα χρειάζεται έγκριση από τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ.

Πέραν αυτών των χρημάτων, σύμφωνα πάντα με το ΑΠΕ, υπό συζήτηση είναι η επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών που έχει αποκομίσει η ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα (SMPs), ενώ υπό συζήτηση είναι και το ενδεχόμενο να συνάψει η Ελλάδα βραχυπρόθεσμα διμερή δάνεια με χώρες-μέλη της ευρωζώνης.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ενστάσεις στην παρούσα φάση προβάλλει η Ολλανδία, η οποία θεωρεί ότι δεν μπορεί να ενισχύσει οικονομικά την Ελλάδα, αν δεν αρθούν οι «μονομερείς ενέργειες» στις οποίες προέβη η κυβέρνηση και οι οποίες σύμφωνα με την άποψη της Χάγης βρίσκονται σε αντίθεση με τις κατευθύνσεις του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Σε ό,τι αφορά τις μονομερείς ενέργειες σχετικά με τις επαναπροσλήψεις εργαζομένων στο ελληνικό δημόσιο (ΔΕΚΟ, ΕΡΤ κ.α.), φαίνεται πως υπάρχει βάση συμβιβασμού και προβλέπεται η απόσβεση του αριθμού των επαναπροσληφθέντων, από το συνολικό αριθμό προσλήψεων που θα γίνουν ως το 2020.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων, καλά πληροφορημένες πηγές επισημαίνουν ότι τα περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού κράτους που θα μεταφερθούν σε εταιρεία που αυτό έχει δημιουργήσει στο Λουξεμβούργο, δεν θα πρέπει σωρρευτικά να είναι 50 δις ευρώ. Εν προκειμένω θα αναφέρεται ότι τα 50 δις ευρώ είναι η οροφή.

Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν ότι οι θεσμοί αξιολογούν ως ανέφικτο το στόχο των 50 δισ. ευρώ, σημειώνοντας ότι ο εφικτός στόχος είναι 7 δις ευρώ το πολύ.

Πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, ότι αν υπάρξει συμφωνία είναι εξαιρετικά πιθανό η ΕΚΤ να χορηγήσει στο εγγύς μέλλον εκ νέου ρευστότητα από τον έκτακτο μηχανισμό, ELA, στις τράπεζες. Οι ίδιες πηγές επανέλαβαν ότι για να διατηρήσει η ΕΚΤ τον ELA πρέπει να υπάρχει προοπτική μιας αξιόπιστης συμφωνίας με την Ελλάδα.

Ως προς το θέμα της παρουσίας του ΔΝΤ, σύμφωνα με όλες τις υπάρχουσες ενδείξεις, δεν τίθεται θέμα αποχώρησής του και θα παραμείνει ενεργός δανειστής της ελληνικής οικονομίας.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το ζήτημα του χρέους, είναι πιθανό να επαναδιατυπωθεί η δήλωση του Εurogroup του Νοεμβρίου του 2012.



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!