Όρθιος ο Ερντογάν απέναντι στο πραξικόπημα: Δεκάδες οι νεκροί – Όλες οι εξελίξεις [εικόνες + βίντεο]

Πάνω από 1560 συλλήψεις στρατιωτικών – Διορισμός νέου επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων

Πάνω από 1560 συλλήψεις στρατιωτικών – Διορισμός νέου επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων


Ένα ολονύχτιο θρίλερ έζησε η Τουρκία, η οποία μετρά το πρωί του Σαββάτου τις πληγές της από την απόπειρα πραξικοπήματος από μερίδα στρατιωτικών. Ο κόσμος, υποστηρικτές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά το διάγγελμά του έγινε ανθρώπινη ασπίδα και ξεχύθηκε στους δρόμους παρά την ένταση, τους πυροβολισμούς και τους βομβαρδισμούς. Όπως όλα δείχνουν, ο Τούρκος πρόεδρος στάθηκε όρθιος και κατέστειλε την απόπειρα πραξικοπήματος, αν και η τάξη δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί, ενώ οι νεκροί και από τις δύο πλευρές φέρονται να ανέρχονται σε 64 -εκ των οποίων πολλοί άμαχοι- και οι τραυματίες να ξεπερνούν τους 1.000.

Μάλιστα, μέχρι και τις 8 το πρωί, σε ηλεκτρονική μήνυμα που εστάλη από τη διεύθυνση του γραφείου Τύπου του επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων αναφέρεται πως οι αξιωματικοί που βρίσκονται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος εξακολουθούν να μάχονται αποφασιστικά εναντίον όλων αυτών που προσπαθούν να τους αντιταχθούν. Οι αξιωματικοί αυτοί, που αυτοαποκαλούνται Κίνημα για την Ειρήνη στην Πατρίδα, καλούν επίσης τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους για την ασφάλειά τους.

Προδοσία καταγγέλλει ο Ερντογάν

Από την πλευρά του σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιστρέφοντας από τη Μαρμαρίδα όπου βρισκόταν, ανακοίνωσε πως αμέσως μετά την αναχώρησή του από τη Μαρμαρίδα, οι πραξικοπηματίες βομβάρδισαν την περιοχή που βρισκόταν.

Ο Ερντογάν έκανε λόγο για «μία μειοψηφία που δυστυχώς έβαλε εναντίον της ενότητας της χώρας» και τόνισε πως «πρόκειται για κίνηση προδοσίας και αυτοί που πρόδωσαν την πατρίδα θα τιμωρηθούν πληρώνοντάς το πολύ ακριβά».

Ο Ερντογάν είπε πως η απόπειρα πραξικοπήματος «θα σταθεί αφορμή για να καθαρίσουμε τις ένοπλες δυνάμεις».

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «αυτή τη στιγμή πάνω από το αεροδρόμιο πετούν F-16. Για ποιο λόγο αγοράσαμε αυτά τα αεροσκάφη; Για να υπερασπιστούμε τη χώρα εναντίον των εχθρών. Αυτοί όμως πετούν τώρα με τα αεροσκάφη αυτά και εμποδίζουν τους ταξιδιώτες να προσγειωθούν, και απειλούν τον Πρόεδρο της χώρας».

Ο Ερντογάν είπε πως οι πραξικοπηματίες έχουν συλλάβει τον γενικό γραμματέα της προεδρίας της δημοκρατίας. Τόνισε πως έχει αρχίσει η διαδικασία σύλληψης αξιωματικών.

«Υπάρχει εκλεγμένη κυβέρνηση και εκλεγμένος Πρόεδρος. Είμαστε επί του καθήκοντος» είπε ο Ερντογάν, για να συμπληρώσει: «Το τέλος θα είναι αίσιο».

Διορισμός νέου επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων

Από την άλλη, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ ανακοίνωσε νωρίς το πρωί πως διόρισε έναν νέο προσωρινό αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων για να αντικαταστήσει τον στρατηγό Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος φερόταν ότι ειναι κρατούμενος των στρατιωτικών που πραγματοποίησαν την απόπειρα πραξικοπήματος.

Ο στρατηγός Ουμίτ Ντουντάρ, διοικητής της Πρώτης Στρατιάς που έχει έδρα την Κωνσταντινούπολη, διορίσθηκε σε αυτό το ανώτατο στρατιωτικό αξίωμα. Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει προηγουμένως ότι δεν γνωρίζει τίποτε για την τύχη του στρατηγού Ακάρ. Τοπικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει νωρίτερα πως ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων έχει συλληφθεί όμηρος.

Τελικά, το πρωί απελευθερώθηκε από τους πραξικοπηματίες.

Συνελήφθησαν 1563 στρατιωτικοί και παραδίδονται κατά δεκάδες

Την ίδια ώρα, έχουν συλληφθεί συνολικά 1563 στρατιωτικοί σε σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος από μια ομάδα στασιαστών στρατιωτών στην Τουρκία.

Εξάλλου πέντε στρατηγοί και 29 συνταγματάρχες παύθηκαν από τα καθήκοντά τους κατ’ εντολην του υπουργού Εσωτερικών Εφκάν Αλά, διευκρίνισε το πρακτορείο.

Επίσης, σχεδόν 60 στρατιωτικοί, οι οποίοι συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος, παραδόθηκαν σε οπλισμένους αστυνομικούς σε μια από τις γέφυρες στα Στενά του Βοσπόρου σήμερα, εγκαταλείποντας τα άρματα μάχης τους με τα χέρια ψηλά, όπως καταγράφηκε σε πλάνα που μετέδωσε απευθείας το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk λίγο μετά τις 8 το πρωί του Σαββάτου.

Δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς μετέδωσε νωρίτερα ότι είδε δεκάδες στρατιωτικούς να παραδίδονται στην πλατεία Ταξίμ, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης.

Εξάλλου, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν ένα στρατιωτικό ελικόπτερο το οποίο προφανώς βρισκόταν στα χέρια των στασιαστών καθώς πυροβολούσε εναντίον των γραφείων της κρατικής εταιρείας δορυφορικών επικοινωνιών Turksat στην Άγκυρα, όπως επίσης μετέδωσε το CNN Turk.
Παράλληλα, αεροσκάφη F-16 βομβάρδισαν άρματα μάχης των επίδοξων πραξικοπηματιών γύρω από το προεδρικό μέγαρο στην πρωτεύουσα Άγκυρα, δήλωσε πηγή προσκείμενη στην τουρκική προεδρία.

Νωρίτερα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν ότι ένα αεροσκάφος έριξε μια βόμβα κοντά στο προεδρικό μέγαρο και ότι αμέσως μετά άρχισε να υψώνεται μια στήλη καπνού στη συνοικία Μπέστεπε, προάστιο της τουρκικής πρωτεύουσας όπου βρίσκεται το προεδρικό μέγαρο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη τη στιγμή της επίθεσης, σύμφωνα με το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Τανκ πέρασαν πάνω από ανθρώπους

Κατά τη διάρκεια της νύχτας που μετατράπηκε σε θρίλερ, μια ομάδα στρατιωτών εισέβαλε στο κτίριο του ομίλου μέσων ενημέρωσης Ντογάν, στο οποίο πρόσκειται μεταξύ άλλων και το τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk.Η παρουσιάστρια ανακοίνωσε ότι το κανάλι αναγκάζεται να διακόψει την εκπομπή, αφού όπως είπε εξαναγκάστηκε γι αυτό από τους στρατιώτες. Στη συνέχεια η παρουσιάστρια εγκατέλειψε το στούντιο και το κανάλι έπαψε να εκπέμπει.

Follow

ASYA @communistbabe

.@cnnturk studio seized, camera left on, sounds of fighting accidentally broadcast nationwide #TurkeyCoupAttempt

  • 2020 Retweets

  • 1616 likes

Εικόνες, από τανκ στους δρόμους να περνούν πάνω από ταξί, αλλά και πεζούς κάνουν τον γύρο του κόσμου και σοκάρουν. Μπορεί όπως όλα δείχνουν η απόπειρα πραξικοπήματος να απέτυχε, όχι όμως αναίμακτα.

Follow

People’s Daily,China

@PDChina

#TurkeyCoupAttempt: Shocking video shows civilians shot at by military helicopter. Authenticity’s yet to confirm

  • 126126 Retweets

  • 8888 likes

 

 

 

image

image

image

image 

Αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, κι ενώ το αεροπλάνο του Ερντογάν, για τον οποίο υπήρχαν φήμες πως είχε ζητήσει «άσυλο» σε Βερολίνο ή άλλες πρωτεύουσες της Μέσης Ανατολής, είχε προσγειωθεί στην Κωνσταντινούπολη, η διεθνής κοινότητα έκανε λόγο για ανάγκη αποκατάστασης της δημοκρατίας.

Ο Μπαν Κι Μουν του ΟΗΕ καλεί να αποκατασταθεί στην εξουσία η πολιτική κυβέρνηση

Τα ξημερώματα, ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν κάλεσε να υπάρξει ταχεία και ειρηνική αποκατάσταση της εξουσίας της πολιτικής κυβέρνησης στην Τουρκία μετά την εκδήλωση απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος στη χώρα αυτή, που όμως μοιάζει να οδεύει σε αποτυχία.

«Οι επεμβάσεις των στρατιωτικών στις πολιτικές υποθέσεις οποιασδήποτε χώρας είναι απαράδεκτες», τόνισε ο Μπαν σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Στήριξη στην εκλεγμένη τουρκική κυβέρνηση από το Βερολίνο

Τη στήριξη του Βερολίνου στην εκλεγμένη τουρκική κυβέρνηση εξέφρασε με ανάρτησή του στο Twitter, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

«Η Καγκελάριος Μέρκελ βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον Αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, τον υπουργό Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και τον προσωπάρχη της Καγκελαρίας Πέτερ Αλτμάιερ. Στήριξη στην εκλεγμένη κυβέρνηση», έγραψε ο κ. Ζάιμπερτ.

Το NATO ζήτησε «πλήρη σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς»

Ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου να επιδειχθεί «ψυχραιμία» και «πλήρης σεβασμός στους δημοκρατικούς θεσμούς της Τουρκίας», έναν «σύμμαχο που χαίρει μεγάλης εκτίμησης» στο βορειοατλαντικό σύμφωνο, καθώς στην Τουρκία βρίσκεται σε εξέλιξη απόπειρα πραξικοπήματος.

«Καλώ σε ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση και στον πλήρη σεβασμό των δημοκρατικών θεσμών και του Συντάγματος της Τουρκίας», τόνισε ο Στόλτενμπεργκ σε μια λακωνική ανακοίνωσή του η οποία δημοσιοποιήθηκε τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο.

Γεροβασίλη: Η ελληνική κυβέρνηση στέλνει μήνυμα στήριξης της δημοκρατίας στην Τουρκία

Η ελληνική κυβέρνηση, σταθερά, στέλνει μήνυμα στήριξης της δημοκρατίας στην Τουρκία, της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης και βεβαίως της συνταγματικής νομιμότητας, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας στην έκτακτη εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM» για τις εξελίξεις στην Τουρκία.

«Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις. Ο πρωθυπουργός επικοινωνεί και ενημερώνεται συνεχώς. Πριν από λίγη ώρα έγινε και επικοινωνία σε επίπεδο διπλωματικών συμβούλων του Έλληνα πρωθυπουργού και του Ταγίπ Ερντογάν, ενώ αύριο θα έχει επικοινωνία ο πρωθυπουργός με τον Ταγίπ Ερντογάν και με τον Τούρκο πρωθυπουργό».

«Από την πρώτη στιγμή», τόνισε η κ. Γεροβασίλη, «η ελληνική κυβέρνηση και οι αρμόδιοι υπουργοί και τα επιτελεία βρίσκονται σε ετοιμότητα. Οι επικοινωνίες είναι συνεχείς και βεβαίως είναι αυτονόητο ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε παρά να ανησυχεί, από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε απόψε, η προσπάθεια αυτή».

Αυτή τη στιγμή, σημείωσε,«φαίνεται ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά απ’ ό,τι εμφανιζόταν στην αρχή» και «φαίνεται να υπάρχει αντιρρόπηση». Αυτό που απομένει, όπως τόνισε, είναι «να παρακολουθήσουμε και έχουμε όλο τον χρόνο να κάνουμε τις αντίστοιχες εκτιμήσεις και να συζητήσουμε όσα πρέπει να συζητήσουμε».

Ο πολέμιος ιεροκήρυκας του Ερντογάν Φετουλάχ Γκιουλέν καταδικάζει κατηγορηματικά την απόπειρα πραξικοπήματος

Ο ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, ορκισμένος εχθρός του Tούρκου Pροέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καταδίκασε «με τους πιο κατηγορηματικούς όρους», από τις ΗΠΑ όπου κατοικεί, την απόπειρα πραξικοπήματος που πραγματοποιήθηκε στην Τουρκία από στασιαστές στρατιώτες.

«Υπέφερα από πολλά στρατιωτικά πραξικοπήματα τα 50 τελευταία χρονια και βρίσκω συνεπώς ιδιαίτερα προσβλητικο το να κατηγορούμαι ότι έχω οποιαδήποτε σχέση μ’ αυτή την απόπειρα. Αρνούμαι κατηγορηματικά αυτές τις κατηγορίες», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορήθηκε από τον Ερντογάν ότι συνδέεται με τους πραξικοπηματίες στρατιωτικούς.

«Καταδικάζω με τους πιο κατηγορηματικούς όρους την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία», τόνισε ο 75χρονος Γκιουλέν.

«Η άνοδος μιας κυβέρνησης στην εξουσία δεν πρέπει να γίνεται παρά μόνο έπειτα από μια ελεύθερη και δίκαιη εκλογική διαδικασία» αναφέρει ακόμη στην ανακοίνωσή του.

Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε τον ιεροκήρυκα, ο οποίος από το 1999 ζεί απομονωμένος σε μια ορεινή περιοχή της αμερικανικής πολιτείας της Πενσιλβάνια (βορειοανατολικές ΗΠΑ), ότι είναι ο υποκινητής του πραξικοπήματος.

Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε το χρονικό της απόπειρας

Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε τις πρώτες εικόνες από την απόπειρα

Χάος στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης

Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε το διάγγελμα του Ερντογάν μέσω skype

Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε τις εικόνες από το μπλακ άουτ στην Τουρκία το βράδυ της Παρασκευής

Τουρκικός στρατός: «Καταλάβαμε την εξουσία»

Οι πρώτες πληροφορίες για το πραξικόπημα

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ / EPA / TOLGA BOZOGLU / SEDAT SUNA / CEM TURKEL

via



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!