Πάβελ Ντούροφ,ο Ρώσος Μαρκ Ζούκερμπεργκ
Η απάντησ στο facebook
Όσοι διάβαζαν ή διαβάζουν Αστερίξ, γνωρίζουν καλύτερα τι σημαίνει να ζει κανείς στο γαλατικό χωριό. Για την περίπτωση του Πάβελ Ντούροφ άλλωστε, κάπως έτσι έχουν τα πράγματα. Κι αυτό γιατί ο ίδιος, φτιάχνοντας το ρωσικό Vkontakte, αντιστέκεται σθεναρά στην εισβολή του Faceboo, του Google και του Yahoo. Χαρακτηριστικό είναι ότι το κοινωνικό δίκτυο Vkontakte, το ψαχτήρι Yandex και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο mail.ru είναι χιλιόμετρα μακριά σε δημοφιλία σε σχέση με τους παγκόσμιους κολοσσούς που προαναφέραμε.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το «Έθνος της Κυριακής» παρά το γεγονός ότι το Facebook χει 1,16 δισ. ενεργούς χρήστες, όντας το δημοφιλέστερο κοινωνικό δίκτυο σε 127 από τις 137 χώρς για τις οποίες υπάρχουν σχετικά στοιχεία, στη Ρωσία, αλλά και στην Κίνα οι κανόνες του παιχνιδιού είναι διαφορετικοί.
Στην Κίνα η κυβερνητική λογοκρισία έχει ορθώσει το ανάστημά της, εμποδίζοντας την πρόσβαση σε χιλιάδες δημοφιλείς ιστοσελίδες. Η υπηρεσία μηνημάτων QQ και το κοινωνικό δίκτυο Qzone της Tencent, το ψαχτήρι της Baidu και το κινέζικο Ebay, γνωστό ως Alibaba έχουν επικρατήσει κατά κράτος στη χαώδη κινεζική αγορά.
Σε ό, τι αφορά στη Ρωσία πάντως, ο ντόπιος “Μαρκ Ζούκεμπεργκ”, Πάβελ Ντούροφ, τα έχει καταφέρει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Φυσικά τα σχέδιά του δεν σταματούν εκεί. Ο ίδιος έχει δηλώσει, θα ήθελε το VK να σταθεροποιηθεί στη Ρωσία και αμέσως μετά να ανοιχτεί και τον υπόλοιπο κόσμο, ειδικά σε αυτόν έξω από το ρωσική σφαίρα επιρροής. Ήδη το Φεβρουάριο 92% των Ρώσων χρηστών του διαδικτύου και 44% του συνολικού ρωσικού πληθυσμού, χρησιμοποιούσαν το VK. Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία το VK έχει 51,6 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες μηνιαίως στη Ρωσία, ενώ προστιθέται περίπου 130.000 κάθε μέρα σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο Ντουρόφ κατέχει το 12% της μητρικής εταιρείας του VK (η υπόλοιπη περιουσία του υπολογίζεται στα 200.000.000 δολάρια). Μεγαλύτερος μέτοχος – με ποσοστό 48% – είναι το fund United Capital Partners, ο οποίο αγόρασε το μετοχικό πακέτο από τους Ρωσο – ισραηλινούς επιχειρηματίες Λεβιέφ και Μιριλασβίλι. Ο τελευταίος τηςν περασμένη άνοιξη έλαβε για το 40% του VK που είχε στην κατοχή του, 1,12 δισ. δολάρια. Το υπόλοιπο 40% των μετοχών ανήκει στον μεγάλο διαδικτυακό όμιλο mail.ru ο οποίος έχει επικεφαλής και μεγαλομέτοχο τον πλουσιότερο Ρώσο, Αλίσερ Ουσμάνοφ.