Ποιες οι τελευταίες εξελίξεις απέναντι στο AIDS;

Όλα τα τελευταία νέα.


Όλα τα τελευταία νέα.

Όλα τα τελευταία νέα.

Όλα τα τελευταία νέα.

 

Μερικές από τις πιο σημαντικές εξελίξεις το 2012

Φέτος, η περιοχή του ιού, η οποία διεγείρει τη συμμετοχή του ανοσοποιητικού συστήματος στην αρχή μιας νέας λοίμωξης (επίτοπο IW9, περιοχή V1V2), επιβεβαιώθηκε ότι μπορεί να αποτελέσει έναν κρίσιμο στόχο για μελλοντικά εμβόλια.

Διατυπώθηκε όμως και η ενδιαφέρουσα ιδέα να αποτελέσουν στόχο για μελλοντικά εμβόλια και θεραπείες τα ίδια τα κύτταρα-ξενιστές, στα οποία εισβάλλει ο HIV, αντί του ίδιου του HIV που είναι κινούμενος στόχος, ασφαλώς με την προϋπόθεση ότι το εμβόλιο ή τα φάρμακά θα είναι αβλαβή για αυτά τα κύτταρα. Το νέο εμβόλιο λοιπόν που σχεδιάζεται, απευθύνεται στα κύτταρα του βλεννογόνου, όπως οι στιβάδες του επιθηλίου των γεννητικών οργάνων και του ορθού, περιοχές από τις οποίες – όπως ανέφερα παραπάνω – ο ιός εισέρχεται στον οργανισμό. Το εμβόλιο λοιπόν, δεν θα λειτουργεί εξαλείφοντας την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού, αλλά θα περιέχει ένα μόριο με γονίδια βλαστικών κυττάρων που θα λειτουργούν ως ετικέτες για τη στόχευση στα επιθηλιακά κύτταρα, με σκοπό την παραγωγή αντισώματος. Ετσι, η επιθηλιακή στιβάδα θα ανανεώνεται συνεχώς με νέα κύτταρα, που θα παράγουν το αντίσωμα κατά του ιού. Εικάζεται δε, ότι η διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος με ένα τέτοιο εμβόλιο θα είναι επαρκής για την επίτευξη μακροπρόθεσμης προστασίας.

Το 2012 ανακοινώθηκε ακόμη μια εκπληκτική ανακάλυψη που αφορά στα ριβοσώματα και ίσως δείχνει τον δρόμο για την καταπολέμηση και άλλων θανατηφόρων ιογενών λοιμώξεων. Τα ριβοσώματα είναι “τυπογραφεία” μέσα στα κύτταρα-ξενιστές, τα οποία χρησιμοποιεί το ιικό γονιδίωμα για να αντιγράφει τον εαυτό του και να πολλαπλασιάζεται. Συγκεκριμένα λοιπόν, ανακοινώθηκε ότι μια ριβοσωμική πρωτεΐνη, ένα από τα γρανάζια δηλαδή αυτού του τυπογραφείου, όταν απενεργοποιείται φαίνεται να φρενάρει τη διαδικασία αντιγραφής των ιών και θα μπορούσε επομένως να αποτελέσει στόχο για νέες θεραπείες.

Άλλοι ερευνητές δημοσιεύσαν στη χρονιά που πέρασε ευρήματά που προσφέρουν μια, ακόμη, νέα ένδειξη ενός πιθανού στόχου για ένα καινούριο εμβόλιο. Ανακάλυψαν ένα ευάλωτο σημείο στο εξωτερικό κέλυφος του ιού HIV σε δύο μολυσμένες γυναίκες από την επαρχία KwaZulu-Natal στη Νότια Αφρική, που καθιστά τα σπάνια αυτά αντισώματα τα οποία παράγει ο ίδιος οργανισμός των δύο γυναικών τόσο ισχυρά, ώστε να σκοτώνουν τους περισσότερους από τους τύπους HIV που είναι γνωστοί σε όλο τον κόσμο.

Η πρωτοποριακή ανακάλυψη, που δημοσιεύθηκε στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση “Nature Medicine”, στις 21 Οκτωβρίου, μας παρέχει νέα στοιχεία για το πώς θα μπορούσε να “τονωθεί” ο οργανισμός ώστε να παράγει τέτοια “εξουδετερωτικά αντισώματα”. Αυτά τα σπάνια αντισώματα στον οργανισμό των δύο γυναικών δημιούργησαν μια μεγάλη αισιοδοξία, καθώς θεωρήθηκε αρχικά ότι αποτελούν το κλειδί για ένα παγκόσμιο εμβόλιο κατά του AIDS, ευρέος φάσματος. Ταυτόχρονες εργασίες στο Πανεπιστήμιο Harvard και στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, για το συγκεκειμένο ευάλωτο σημείο του ιού (θέση 332), αμφισβητούν αυτή τη μεγάλη αισιοδοξία, διατυπώντας τη γνώμη ότι είναι παρόν μόνο στα δύο τρίτα των ιών υπότυπου C, που αποτελεί την πιο συχνή μορφή στην Αφρική και καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι για να είναι αποτελεσματικό ένα εμβόλιο κατά του AIDS, θα πρέπει μάλλον να απευθύνεται σε περισσότερους στόχους πάνω στον ιό.

Εξάλλου, άλλοι ερευνητές εντόπισαν φέτος έναν ακόμη στόχο. Για να ταξιδέψει ο ιός από τη δεξαμενή του μέσα στο μακροφάγο κύτταρο, προς τη μεμβράνη του μακροφάγου που τον περιέχει και από εκεί στον έξω κόσμο του οργανισμού, φαίνεται ότι αξιοποιεί ένα συγκεκριμένο δομικό στοιχείο, που φέτος επιβεβαιώθηκε ότι θα μπορούσε να αποτελεί στόχο για θεραπείες.

Επίσης, φέτος έλαβε χώρα ιδιαίτερη συζήτηση για τις στρατηγικές προφυλακτικής παρέμβασης (PREP), δηλαδή την ιδέα να χορηγείται αντιικό φάρμακο στους ανθρώπους που είναι πιθανόν να εκτεθούν στον HIV (ομάδες υψηλού κινδύνου), προκειμένου να αποφύγουν τη λοίμωξη. Μάλιστα στις ΗΠΑ, αδειοτοδήθηκε το φάρμακο Truvada για αυτή την ένδειξη πρόληψης (ήταν ήδη σε χρήση ως θεραπεία). Στις σχετικές μελέτες, εικάζεται ότι αποδεικνύεται πως η προφύλαξη πριν την έκθεση, μειώνει πράγματι τον κίνδυνο μόλυνσης από την έκθεση κατά 90%. Βρέθηκε μάλιστα ότι αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε να είναι και οικονομικά αποδοτική για τα συστήματα υγείας, ζυγίζοντας το κόστος που δημιουργεί εκ των υστέρων η μόλυνση.

Τέλος, το 2012 διαπιστώθηκε στατιστικά η σημαντική σχέση της θεραπείας των εξαρτημένων ατόμων με Μεθαδόνη, με τη μείωση του κίνδυνου μετάδοσης HIV μεταξύ των εξαρτημένων. Η λογική πίσω από αυτή την προσέγγιση είναι σχεδόν αυτονόητη και εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς το επιπρόσθετο όφελος από τη θεραπεία των εξαρτήσεων. Δυστυχώς, στην Ελλάδα, που όπως έγραψα παραπάνω οι μολύνσεις HIV παρουσιάζουν σαφή αυξητική τάση σε αυτή την ομάδα κινδύνου, η θεραπεία των εξαρτημένων πάσχει από σύνδρομο χειρότερο του AIDS, με επιχορηγήσεις που διαφεύγουν συστηματικά και προγραμματισμό που είναι ανύπαρκτος επί δεκαετίες και εκ του αποτελέσματος .

Η καλύτερη “θεραπεία” συνεχίζει να είναι η πρόληψη. Ελπίζουμε και αναμένουμε το 2013.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ.

ΠΗΓΗ: maga.gr

 

 



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!