ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Προκόπης Παυλόπουλος!
Έκπληξη η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα!
Τον πρώην υπουργό και πρώην βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, στενό συνομιλητή του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, Προκόπη Παυλόπουλο, πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας για Πρόεδρο της Δημοκρατίας κάνοντας την «έκπληξη» της τελευταίας στιγμής, καθώς ναι μεν ο κ. Παυλόπουλος ήταν από τα ονόματα που είχαν ακουστεί ως διάδοχος του Καρόλου Παπούλια αλλά μέχρι και την τελευταία στιγμή επικρατέστερος φερόταν ο Έλληνας Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Ο κ. Τσίπρας στην πρώτη ανάγνωση φέρεται να «υπέκυψε» στις έντονες αντιδράσεις που είχαν εκφράσει βουλευτές και στελέχη του κόμματός του, αρχής γενομένης από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, θέτοντας βέτο στην υποψηφιότητα του κ. Αβραμόπουλου. Παρά ταύτα, άλλες πληροφορίες επιμένουν οτι η απόσυρση της υποψηφιότητας του νυν Έλληνα επιτρόπου, οφείλεται σε μία “καλή” συνεννόηση του πρωθυπουργού με τον Jean-Claude Juncker. Παρότι επιθυμούσαν στην πλειοψηφία τους τα στελέχη μία κεντροαριστερή υποψηφιότητα, σύμφωνα με πληροφορίες στις οποίες άλλωστε είχε αναφερθεί από την Κυριακή το capital.gr, η αριστερή πτέρυγα δεν είχε αντίρρηση να στηρίξει την υποψηφιότητα του κ. Παυλόπουλου. «Η Αριστερά τις πιο κρίσιμες στιγμές δεν υπήρξε ποτέ αλαζονική απέναντι στην Ιστορία, για εμάς το κόμμα και οι επιθυμίες του ήταν πάντα στις υπηρεσίες του λαού. Χρειαζόμαστε πρόεδρο με αποδεδειγμένη δημοκρατική συνείδηση που μπορεί να εξασφαλίσει ευρύτατη αποδοχή» και μπορεί, συνέχισε ο κ. Τσίπρας, «να βοηθήσει με το κύρος του το έργο της μεγάλης κοινωνικής αλλαγής που αυτή η κυβέρνηση θα φέρει σε πέρας», είπε ανακοινώνοντας το όνομα του Προκόπη Παυλόπουλου και τονίζοντας ότι αυτή ήταν μία απόφαση που πάρθηκε από κοινού με τον Παναγιώτη Καμμένο.
Κατά ορισμένους πάντως η επιλογή του Προκόπη Παυλόπουλου από τον Α. Τσίπρα, σηματοδοτεί καταρχήν:
1. Εμπεδωμένο άνοιγμα στην καραμανλική δεξιά
2. Αλλά και την θετική έκβαση της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους καθώς ήταν γνωστό ότι το όνομα του Δ. Αβραμόπουλου είχε “σκαλώσει” στις αντιδράσεις του Juncker. Το “δώρο” στον πρόεδρο της κομισιόν από ελληνικής πλευράς, προϊδεάζει, επιμένουν οι ίδιες πηγές για …αντάλλαγμα από πλευράς του προέδρου της κομισιόν.
Το “όνομα” του Προκόπη Παυλόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας είχε αποκαλύψει το “Κεφάλαιο” με δημοσίευμά του στις 10 Ιανουαρίου.
Δεν κάνουμε πίσω, θέλουμε βιώσιμη λύση
Αναφερόμενος στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση εναντίον της Γερμανίας χωρίς ωστόσο να την κατονομάσει, «φωτογραφίζοντας» την κυριαρχική διάθεση που έχει η Γερμανία απέναντι στους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης. «Το λέμε και το εννοούμε δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω από τις δεσμεύσεις που έχουμε πάρει απέναντι στον ελληνικό λαό, τη σχέση εμπιστοσύνης μας με το λαό δεν θα τη βάλουμε στο ζύγι των συμφερόντων των δανειστών της χώρας» είπε. Αναφέρθηκε εκτενώς στο παρασκήνιο με την ανταλλαγή και την απόσυρση κειμένων του Eurogroup λέγοντας ότι «σκοπός κάποιων κύκλων ήταν να οδηγηθούμε σε ασυμφωνία καθώς θέλουν να υπονομεύσουν τη διαπραγμάτευση παίζοντας όχι μόνο με το μέλλον της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης». Για εμάς, συνέχισε ο κ. Τσίπρας, η Ευρώπη δεν είναι ένα συμβούλιο υπουργών Οικονομικών οι οποίοι στο τέλος κάνουν ότι θέλει η μία χώρα. Αμφισβήτησε μάλιστα ως τεχνητό, το κλίμα απομόνωσης της χώρας και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η διαπραγμάτευση δεν είναι τεχνική, είναι πολιτική, με γεωγραφικές προεκτάσεις. Δεν κρίνεται σε 24ωρα. Συνεχίζεται και θα συνεχίζεται μέχρι να δοθεί λύση. Τη λύση δεν θα δώσουν οι τεχνοκράτες του Eurogroup» είπε και κατέληξε «είμαστε αισιόδοξοι ότι συμφωνία θα επιτευχθεί αρκεί να τη θέλουν όλοι». Ο κ. Τσίπρας παράλληλα προανήγγειλε ότι την Πέμπτη το πρωί (υπενθυμίζεται ότι αύριο θα γίνει η προεδρική εκλογή), θα κατατεθεί με διαδικασία κατεπείγοντος το πρώτο σχέδιο νόμου για προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, καθώς και για τη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Και προανήγγειλε ότι στο επόμενο διάστημα, θα κατατεθεί και νομοσχέδιο που θα επαναφέρει τις συλλογικές συμβάσεις και θα αποκαθιστά τις εργασιακές σχέσεις.
Παρά τα αυστηρά μηνύματα που έστειλε στο Βερολίνο, ο κ. Τσίπρας καταδίκασε τη γελοιογραφία που είχε δημοσιεύσει η Αυγή εμφανίζοντας τον κ. Σόιμπλε ντυμένο με στολή Ναζί.
Σημειώνεται ότι η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε εξέλιξη.
Το βιογραφικό του Π. Παυλόπουλου
Ο Προκόπης Παυλόπουλος γεννήθηκε στην Καλαμάτα στις 10 Ιουλίου 1950. Πατέρας του είναι ο φιλόλογος καθηγητής Βασίλης Παυλόπουλος από την Καλαμάτα. Στην Καλαμάτα τελείωσε το Λύκειο και κατόπιν σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Με υποτροφία της Γαλλικής Κυβέρνησης έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι, στο Πανεπιστήμιο Paris II, και το 1977 έγινε διδάκτορας στο Δημόσιο Δίκαιο στο ίδιο Πανεπιστήμιο.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ακολούθησε ακαδημαϊκή καριέρα και δίδαξε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών ως Επιμελητής (1981), Υφηγητής (1982), Επίκουρος Καθηγητής (1983), Αναπληρωτής Καθηγητής (1986) και Kαθηγητής (1989). Το 1986 έγινε και Επισκέπτης Καθηγητής στο γαλλικό πανεπιστήμιο Paris II. Εργάστηκε ως δικηγόρος, νομικός σύμβουλος επιχειρήσεων και έχει συμμετάσχει σε πολλές νομοπαρασκευαστικές επιτροπές.
Το 1974 διετέλεσε Γραμματέας του πρώτου Προέδρου της Γ΄ Ελληνικής Δημοκρατίας Μιχάλη Στασινόπουλου. Την περίοδο 1989-1990 διετέλεσε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Οικουμενικής Κυβέρνησης Ζολώτα. Τον Σεπτέμβριο του 1995 ανέλαβε πολιτικός σύμβουλος του Προέδρου της Ν.Δ., Μιλτιάδη Έβερτ. Εκλέγεται βουλευτής Επικρατείας το 1996 και από το 2000 μέχρι και τις διπλές εκλογές του 2012 στην Α΄ εκλογική περιφέρεια Αθηνών. Το 1996 ανέλαβε Εκπρόσωπος Τύπου και Ενημέρωσης της Ν.Δ. Από τον Μάρτιο του 2004 μέχρι το Σεπτέμβριο του 2007 ήταν Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. Από το Σεπτέμβριο του 2007 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2009 ήταν Υπουργός Εσωτερικών, στο νέο υπουργείο που δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Τον Φλεβάρη του 2015 προτάθηκε για τη θέση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Πηγή:www.capital.gr