Πως ήταν ζωή μας πριν τις 50 αποχρώσεις του γκρι; Τα βιβλία που προκάλεσαν σοκ στην κοινωνία!

Ποιά ήταν τα κακά παιδιά της λογοτεχνίας;


Έξι βιβλία που εξαιτίας του ερωτικού περιεχομένου τους προκάλεσαν σοκ στην κοινωνία όταν πρωτοκυκλοφόρησαν

Η ταινία που βασίζεται στο βιβλίο της Ε.Λ. Τζέιμς βρίσκεται επιτέλους (ένα επίρρημα που προορίζεται περισσότερο για τις στρατιές γυναικών που λατρεύουν τη νουβέλα, ή τουλάχιστον την ιδέα πίσω από αυτή) στις κινηματογραφικές αίθουσες και η ανταπόκριση που έχει συναντήσει επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά ότι το «σεξ πουλάει». Το συγκεκριμένο βιβλίο που προσφέρει σε άφθονες δόσεις σεξ και σαδομαζοχισμό έχει μεταφραστεί σε 52 γλώσσες, έχει πουλήσει 100 εκατ. αντίτυπα και έχει γίνει σημείο αναφοράς στις περισσότερες παρέες. Παρόλα αυτά, η Τζέιμς δεν ανακάλυψε τον τροχό. Το ερωτικό περιεχόμενο αποτελούσε ανέκαθεν χρήσιμο υλικό για τη λογοτεχνία και την τέχνη και μάλιστα έχουν κυκλοφορήσει βιβλία που είχαν καταφέρουν να σοκάρουν την κοινωνία σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό – κάτι που οφείλεται στο γεγονός ότι το στοιχείο του πουριτανισμού ήταν ισχυρότερο στις παλαιότερες εποχές. Με αυτή την ευκαιρία, η Κριστίν Κουαν του Artsy παρουσιάζει έξι σοκαριστικά -για την εποχή που γράφτηκαν- βιβλία με ερωτικό περιεχόμενο

 Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ, «Λολίτα» (1955)

Πρόκειται για την ιστορία της απαγωγής της Ντολόρες Χέιζ από τον θετό της πατέρα Χάμπερτ Χάμπερτ και το «βρόμικο» ταξίδι τους στην αμερικανική ενδοχώρα, το οποίο χαρακτηρίστηκε ως «ξεκάθαρη, αχαλίνωτη πορνογραφία», αλλά και ως ένα από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα της αγγλόφωνης λογοτεχνίας.

Αν Ντεκλό, «Η ιστορία της Ο» (1954)

Υπογράφοντας ως Πολίν Ρεάζ, η συγγραφέας περιγράφει την ερωτική υποταγή μίας γυναίκας που ονομάζεται «Ο». Η διήγηση περιλαμβάνει τόσο βίαιες σκηνές βασανισμού και σαδομαζοχισμού, που την εποχή έκδοσης του βιβλίου θεωρήθηκε πως ο συγγραφέας είναι άνδρας. Είναι ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα αναγνώσματα που έχουν γραφτεί στη γαλλική.

Αναΐς Νιν, «Το Δέλτα της Αφροδίτης» (δεκαετία 1940)

Μία συλλογή από 15 μικρές ιστορίες ερωτικού περιεχομένου που γράφτηκαν για έναν συλλέκτη και εκδόθηκαν μετά τον θάνατο της συγγραφέα. Η Νιν κατάφερε να δημιουργήσει τη δική της «γλώσσα των αισθήσεων», αλλά και να γράψει erotica από τη γυναικεία σκοπιά. Για αυτό τον λόγο, πολλές φεμινίστριες τη χαρακτηρίζουν πρωτοπόρο στη λογοτεχνία, καθώς έδωσε φωνή στη γυναικεία σεξουαλικότητα.

Χένρι Μίλερ, «Τροπικός του Καρκίνου» (1934)

Το βιβλίο, το οποίο θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα της αμερικανικής λογοτεχνίας, είχε αρχικά απαγορευτεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και μάλιστα οδήγησε σε μία σειρά δικών (βάσει της νομοθεσίας περί πορνογραφίας) κατά τις αρχές της δεκαετίας του 1960. Η ιστορία του βιβλίου διαδραματίζεται στο Παρίσι και εστιάζει στη ζωή ενός φτωχού συγγραφέα και στις ερωτικές επαφές που έχει με άλλα, μποέμ άτομα, και οι οποίες περιλαμβάνουν σεξ με ανηλίκους, ομοφυλοφιλικές επιθυμίες και παθιασμένες σχέσεις με γυναίκες – μία από τις οποίες είναι εμπνευσμένη και από τη σχέση Μίλερ-Νιν στην πραγματική ζωή.

Ζωρζ Μπατάιγ, «Η ιστορία του ματιού» (1928)

Η ιστορία του Μπατάιγ εστιάζει γύρω από τον διαστροφικό έρωτα ενός ζευγαριού εφήβων και περιλαμβάνει παράνοια, ταυρομαχίες, αυτοκτονία, τον στραγγαλισμό ενός ιερέα και πολλά άλλα. Πρόκειται για μία σειρά από σουρεαλιστικά γεγονότα που απέχουν από οποιονδήποτε κώδικα ηθικής. Έτσι, δεν προκαλεί εντύπωση που το βιβλίο κυκλοφόρησε αρχικά ανώνυμα και κρυφά σε 134 αντίτυπα με οχτώ πρωτότυπες λιθογραφίες του Αντρέ Μασόν. Η δεύτερη γαλλική έκδοση έγινε μετά τον θάνατο του συγγραφέα σε 10.000 αντίτυπα.

Μαρκήσιος ντε Σαντ, «Η φιλοσοφία στο μπουντουάρ» (1795)

Ο Σαντ ήταν ένας Γάλλος αριστοκράτης, πολιτικός, συγγραφέας και φιλόσοφος που έμεινε γνωστός για τις σεξουαλικές ορέξεις του και μας έδωσε τη λέξη «σαδισμός». Έμεινε έγκλειστος στη φυλακή και σε άσυλα για 32 ολόκληρα χρόνια, κριθείς ένοχος για βλασφημία, κακοποίηση ανδρών και γυναικών, υπηρετών και ιεροδούλων. Το έργο του αμφισβήτησε τις παραδοσιακές απόψεις περί ομορφιάς, λογοτεχνίας, θρησκείας, φιλοσοφίας, πολιτικής, ψυχολογίας και τέχνης.



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!