Πύρινος εφιάλτης στο Ξυλόκαστρο: «Μάχη» με συνεχείς αναζωπυρώσεις – Στα 32 χλμ. το μέτωπο της φωτιάς, ενισχύθηκαν οι άνεμοι


Ώρες αγωνίας περνούν για δεύτερη συνεχόμενη μέρα κάτοικοι της Κορινθίας, έπειτα από τη φωτιά που ξέσπασε το πρωί της Κυριακής (29/09), στην περιοχή Ξυλόκαστρο, και έχει οδηγήσει στον θάνατο δύο εθελοντών, αλλά και στον τραυματισμό πυροσβεστών.

Με το τελευταίο φως της ημέρας τα 14 εναέρια μέσα που επιχειρούσαν, έπαψαν και στην κατάσβεση πλέον συμμετέχουν 390 πυροσβέστες με 16 ομάδες δασοκομάντος και 115 οχήματα, εθελοντές και εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας αλλά και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, αλλά και δυνάμεις της δασικής Υπηρεσίας και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Παράλληλα, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η ΕΡΤ, το πύρινο μέτωπο εκτείνεται σε μήκος 32 χιλομέτρων με κατεύθυνση τα Τρίκαλα Κορινθίας, ενώ σε πλήρη εξέλιξη είναι και το μέτωπο προς το Ξανθοχώρι και τις Βρυσούλες.

Κατά το ίδιο μέσο, οι δυνάμεις πυρόσβεσης καταβάλλουν τιτάνιες προσπάθειες για τον έλεγχο των αναζωπυρώσεων οι οποίες είναι συνεχείς. Την ίδια στιγμή, στα μέτωπα ακούγονται εκρήξεις, αλλά και οι άνεμοι έχουν γίνει πιο ισχυροί.

Δύο εθελοντές νεκροί, τραυματίες πυροσβέστες

Δύο στενοί φίλοι και οικογενειάρχες, ο Β.Σ., 40 ετών και ο Δ.Σ., 35 ετών, έδωσαν μια άνιση μάχη με τις φλόγες, στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν στην επιχείρηση κατάσβεσης. Ο 40χρονος, μάλιστα, ήταν πατέρας τριών παιδιών, ενώ ο τελευταίος ετοιμαζόταν να υποδεχτεί στον κόσμο το 3ο παιδί του. Η θλίψη στο χωριό «Λυκοποριά», όπου και έμεναν, είναι ανείπωτη, με τους κατοίκους να κάνουν λόγο για δύο ανθρώπους «διαμάντια».

Φωτιά στο Ξυλόκαστρο: Συλλυπητήρια Κικίλια στις οικογένειες των δύο νεκρών
«Χάσαμε δύο πραγματικά “διαμάντια”. Δύο υπέροχους οικογενειάρχες που προσπάθησαν να βοηθήσουν στον περιορισμό του μετώπου και το πλήρωσαν με την ζωή τους. Είμαι όλοι πολύ λυπημένοι και σε άσχημη κατάσταση. Ήθελαν μόνο να βοηθήσουν, να τρέξουν για τους συνανθρώπους τους και τυλίχθηκαν στις φλόγες. Ήταν και οι δύο εξαιρετικοί επαγγελματίες, αφού ο ένας διατηρούσε φανοποιείο και ο άλλος είχε μηχανήματα έργου», ανέφερε στο enikos.gr ο πρόεδρος της Κοινότητας Λυκοποριάς, Παπαμετζελόπουλος Γεώργιος.

Τα σενάρια για το πώς οι δύο αδερφικοί φίλοι εγκλωβίστηκαν ποικίλλουν, με τον κ. Παπαμετζελόπουλο να επισημαίνει ότι, «πλησίασαν το μέτωπο για να βοηθήσουν έναν φίλο τους βοσκό και να απομακρύνουν κάτι ζώα. Αγνόησαν τις υποδείξεις των πυροσβεστών, εγκλωβίστηκαν και είχαμε αυτή την τραγική εξέλιξη».

Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, δύο πυροσβέστες τραυματίστηκαν. Ο ένας τραυματίας με ελαφρά αναπνευστικά προβλήματα κι ο δεύτερος τραυματίστηκε στο μάτι από τη βολή του νερού.

Μπαράζ μηνυμάτων από το 112

Από τη στιγμή που ξέσπασε η φωτιά, μπαράζ μηνυμάτων από το 112 έχουν σταλεί σε κατοίκους διαφόρων περιοχών της Κορινθίας, οι οποίοι καλούνται σε εκκένωση. Τελευταία φορά που ήχησε κλήθηκαν σε εκκένωση οι κάτοικοι των περιοχών Λαγκαδαίικα, Σπαρτιναίικα, Πελλήνη και Άνω Καλλιθέα.

Κλειστά και αύριο τα σχολεία του δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης

Ο δήμος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης με ανακοίνωσή του ενημέρωσε ότι, λόγω των έκτακτων συνθηκών που έχουν προκύψει από την πυρκαγιά, όλα τα σχολεία του δήμου θα παραμείνουν κλειστά αύριο Τρίτη (1/10).

«Η ασφάλεια των μαθητών και των κατοίκων είναι απόλυτη προτεραιότητά μας, και παρακαλούμε όλους τους γονείς και τους κηδεμόνες να ενημερώνονται τακτικά από τα επίσημα κανάλια επικοινωνίας του Δήμου για τυχόν περαιτέρω εξελίξεις. Ευχαριστούμε για την κατανόηση και παραμένουμε στη διάθεσή σας. Μείνετε ασφαλείς» τονίζει ο δήμος.

Έκλεισε ο αυτοκινητόδρομος Κορίνθου – Πατρών – Στα Ροζενά ο Κικίλιας

Έκλεισε για προληπτικούς λόγους, λόγω της φωτιάς στην περιοχή των Ροζενών Κορινθίας, η κυκλοφορία των οχημάτων στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου – Πατρών, από το ύψος της Λυκοποριάς ως το Δερβένι.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, η κυκλοφορία των οχημάτων εκτρέπεται στην παλαιά εθνική οδό Κορίνθου – Πατρών από τον κόμβο της Λυκοποριάς, στο 132ο χιλιόμετρο, μέχρι τον κόμβο του Δερβενίου, στο 140ο χιλιόμετρο.

Επιπλέον, στα Ροζενά  έχει μεταβεί και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας. Αυτή την ώρα πραγματοποιείται συντονιστική σύσκεψη υπό τον κ. Κικίλια, στο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο “Όλυμπος”, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της πυροσβεστικής, των σωμάτων ασφαλείας, ενόπλων δυνάμεων, ΟΤΑ και όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

«Η κατάσταση είναι τραγική – Ζημιές σε σπίτια»

Αναφορικά με την κατάσταση της φωτιάς, ο κ. Τσιώτος ανέφερε πως είναι «τραγική», ενώ ακόμα και σπίτια έχουν υποστεί ζημιές. «Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις και τα μέτωπα είναι πολλά και κατευθύνονται προς πολλές περιοχές. Από τα 420χλμ έκτασης που έχει ο δήμος μας, έχουν κατακαεί τα 80. Στάχτες έχουν γίνει πολλά στρέμματα καλλιεργειών, ενώ και σε κάποια σπίτια προκλήθηκαν ζημιές», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Επιπλέον, ο κ. Παπαμετζελόπουλος σημείωσε πως, «δεν είναι καθόλου καλά τα πράγματα, αφού συνεχώς δυναμώνουν τα μέτωπα. Καταβάλλουμε μια υπεράνθρωπη προσπάθεια να μην αφήσουμε τη φωτιά να μας ξεφύγει και πάει προς και άλλες περιοχές».

Ο καπνός από τη φωτιά έφτασε στον Κορινθιακό κόλπο



διαβάστε περισσότερα



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!