Σαν σήμερα 19 Ιουλίου
Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας
Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας
Γεγονότα
1843: Εγκαινιάζεται το ατμόπλοιο SS Great Britain κατασκευής του τεράστιου Βρετανού μηχανικού Μπρουνέλ, το οποίο διασχίζει πρώτο τον Ατλαντικό. Ήταν το μεγαλύτερο πλοίο της εποχής του.
1900: Τίθεται σε λειτουργία η πρώτη γραμμή του μετρό του Παρισιού.
1916: Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος: οι βρετανικές και αυστραλιανές δυνάμεις εξαπολύουν επίθεση κατά των γερμανικών χαρακωμάτων. Η μάχη του Φρομέλ είναι το πρελούδιο της πολύνεκρης μάχης του Σομ.
1952: Τελετή έναρξης των 15ων Ολυμπιακών Αγώνων στο Ελσίνκι. Λαμβάνουν μέρος 4.407 αθλητές και 518 αθλήτριες από 69 χώρες. Για πρώτη φορά κυματίζει η σοβιετική σημαία στο Ολυμπιακό Στάδιο της φιλανδικής πρωτεύουσας.
1964: Σε συγκέντρωση στη Σαϊγκόν ο Νοτιοβιετναμέζος πρωθυπουργός του, Νγκουγέν Χαν, απευθύνει έκκληση για επέκταση του πολέμου στο βόρειο τμήμα της χώρας.
Τζον Λένον με ταγάρι
1967: Οι Beatles προτίθενται να αγοράσουν ένα νησί που βρίσκεται στα ανοιχτά της Ερέτριας και μοιάζει με κιθάρα. Στόχος τους ήταν να το μετατρέψουν σε κομμούνα χίπηδων αλλά η ιδέα ναυάγησε εξαιτίας της ελληνικής γραφειοκρατίας.
1979: Οι αντάρτες Σαντινίστας ανατρέπουν την κυβέρνηση της οικογένειας Σομόζα στη Νικαράγουα.
1981: Σε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρέιγκαν ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Μιτεράν τού αποκαλύπτει την ύπαρξη φακέλου με την επωνυμία ο Αποχαιρετισμός, ο οποίος περιέχει συλλογή εγγράφων για τις κλοπές αμερικανικών τεχνολογικών ερευνών από τους Σοβιετικούς.
1985: Καταρρέει το φράγμα Βαλ ντι Στάβα στην Ιταλία προκαλώντας το θάνατο 268 ανθρώπων.
1989: Η Βουλή αποφασίζει την παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου, του Μένιου Κουτσόγιωργα, του Γιώργου Πέτσου, του Δημήτρη Τσοβόλα και του Ρουμελιώτη στην Ειδική Ανακριτική Επιτροπή για το σκάνδαλο των ΔΕΚΟ, που κατέθεσαν τα χρήματά τους στην Τράπεζα Κρήτης.
1992: Η ιταλική μαφία σε συνεργασία με τις ιταλικές υπηρεσίες πληροφοριών παγιδεύουν με βόμβα το αυτοκίνητο του δικαστή Πάολο Μπορσελίνο. Από την έκρηξη πεθαίνει ο δικαστής και πέντε μέλη της συνοδείας του.
Γεννήσεις
1814: Σάμουελ Κολτ, Αμερικανός εφευρέτης-ιδρυτής της βιομηχανίας Colt Manufacturing Company. Παντετάρισε το ρεβόλβερ, το πρώτο όπλο που χρησιμοποιούσε με επιτυχία την κρουστική δράση.
1834: Εντγκάρ Ντεγκά, Γάλλος ζωγράφος, χαράκτης και γλύπτης, ο οποίος ανήκε στο κίνημα του ιμπρεσιονισμού του 19ου αιώνα.
1893: Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι, Ρώσος ποιητής και θεατρικός συγγραφέας, εκπρόσωπος του ρωσικού φουτουρισμού του 20ου αιώνα. Το απόγευμα της 14ης Απριλίου, 1930, ο Μαγιακόφσκι αυτοπυροβολήθηκε. Το ημιτελές κείμενο του ποιήματος της αυτοκτονίας του σημείωνε, μεταξύ άλλων: Το καράβι της αγάπης συντρίφτηκε πάνω στην καθημερινή ρουτίνα. Εσύ κι εγώ, δεν χρωστάμε τίποτε ο ένας στον άλλον, και δεν έχει νόημα η απαρίθμηση αμοιβαίων πόνων, θλίψεων και πληγών.
1898: Χέρμπερτ Μαρκούζε, Γερμανός φιλόσοφος, κοινωνιολόγος μέλος της Σχολής της Φρανκφούρτης, η οποία συνένωσε διαφωνούντες μαρξιστές και επικριτές του καπιταλισμού που πίστευαν σε μια επιλεκτική ανάγνωση του Καρλ Μαρξ.
1947: Μπράιαν Μέι, Βρετανός μουσικός-κιθαρίστας των The Queen
1956: Νίκι Σάντεν, Βρετανός μουσικός. Μαζί με τον αδελφό του έφτιαξαν το post punk συγκρότημα Swell Maps όταν ακόμα ήταν μαθητές. Έχει συνεργαστεί με πλειάδα καλλιτεχνών και μουσικών από τους REM έως τους Sonic Youth. Το 1980 έκανε σόλο καριέρα και παράλληλα έβγαλε κάποια άλμπουμ μαζί με τον Ντέιβ Κασγουόρθ στο μουσικό σχήμα με την επωνυμία The Jacobites.
1960: Ατόμ Εγκογιάν, αρμένικης καταγωγής Καναδός σκηνοθέτης. Γεννήθηκε στο Κάιρο και οφείλει το όνομά του στη δημιουργία του πρώτου πυρηνικού εργοστασίου, τη χρονιά εκείνη στην Αίγυπτο. Οι γονείς του Αρμένιοι μετανάστες, σπούδασαν ζωγραφική, αλλά ζούσαν από ένα κατάστημα επίπλων. Το 1963 η οικογένεια μετακόμισε στην καναδική πόλη Βικτόρια, όπου ο σκηνοθέτης έζησε μέχρι τα 18 του χρόνια, οπότε πήγε στο Τορόντο για να σπουδάσει Διεθνείς Σχέσεις και κλασική κιθάρα. Το 1997, η ταινία του Εγκογιάν Γλυκό πεπρωμένο προβλήθηκε στο επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα του 50ου Φεστιβάλ Καννών, όπου απέσπασε το Μέγα Βραβείο της Επιτροπής, το Βραβείο της Διεθνούς Κριτικής και το Οικουμενικό Βραβείο για ανθρωπιστική σκηνοθεσία.
1961: Κάμπελ Σκοτ, Αμερικανός ηθοποιός.
Θάνατοι
1374: Φραντσέσκο Πετράρκα, εθνικός ποιητής της Ιταλίας, γνωστότερος στην Ελλάδα ως Πετράρχης.
1692: Σάρα Γκουντ, Αμερικανίδα η οποία κατηγορήθηκε για μαγεία στη δίκη των μαγισσών του Σάλεμ.
1969: Στρατής Μυριβήλης, Έλληνας πεζογράφος της γενιάς του ’30. Το πραγματικό του όνομα ήταν Ευστράτιος Σταματόπουλος. Πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα το 1915, με τα διηγήματα Κόκκινες ιστορίες. Η πρώτη περίοδος του έργου του είναι εμπνευσμένη από το παρόν ή το άμεσο παρελθόν, τη ζωή στη Μυτιλήνη και κυρίως τις εμπειρίες του από τον πόλεμο. Αποκορύφωση της έκφρασης του αντιπολεμικού πνεύματος είναι το μυθιστόρημα Η ζωή εν τάφω (1924). Αυτή η περίοδος ολοκληρώνεται το 1932 με το μυθιστόρημα Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια.
1980: Νιχάτ Ερίμ, Τούρκος πολιτικός. Διετέλεσε επίσης πρωθυπουργός της χώρας.
1980: Χανς Μοργκεντάου, Γερμανός φιλόσοφος από τους μεγαλύτερους διεθνολόγους του 20ου αιώνα.