Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Γιώργος Σεφέρης

στις 29 Φεβρουαρίου του 1900.


στις 29 Φεβρουαρίου του 1900.

στις 29 Φεβρουαρίου του 1900.

στις 29 Φεβρουαρίου του 1900.

Ο Γιώργος Σεφέρης είναι ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές και εκ των δύο μοναδικών βραβευμένων με το Νόμπελ Λογοτεχνίας Ελλήνων, μαζί με τον Οδυσσέα Ελύτη.
Το πραγματικό του όνομα ήταν Γιώργος Σεφεριάδης.Γεννήθηκε στα Βουρλά της Σμύρνης.
Αν και η παιδεία και εκπαίδευσή του του ήταν περισσότερο ευρωπαϊκή παρά ελληνική, εκείνος όχι μόνο δεν απαρνήθηκε την ελληνική λογοτεχνία, αλλά την καλλιέργησε σε βάθος με σκοπό να την ανανεώσει. Η ποίησή του επηρεάστηκε από τον Έλιοτ, τον Κλωντέλ, το Βαλερί και τον Πάουντ. Το γεγονός όμως που χάραξε ανεξίτηλα τη σφραγίδα του στη συνείδηση του ποιητή ήταν η εθνική καταστροφή του 1922 κι ο ξεριζωμός του μικρασιατικού ελληνισμού.
Το 1963 η φήμη του Σεφέρη ξεφεύγει από τα εθνικά όρια και εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο. Καρπός της, η βράβευσή του με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας από τη Σουηδική Ακαδημία Επιστημών. Είναι ο πρώτος Έλληνας που τιμήθηκε με το ανώτερο, παγκοσμίως, βραβείο πνευματικής προσφοράς. Έως σήμερα, ακολούθησε μόνο ο Οδυσσέας Ελύτης, το 1979. Το 1967 η δικτατορία των συνταγματαρχών κατέλυσε το σύνταγμα στην Ελλάδα αναστέλλοντας τις ατομικές ελευθερίες. Ο Σεφέρης εκδηλώθηκε έντονα εναντίον της, τόσο γραπτά, όσο και με δημόσιες ρητές δηλώσεις του. Στις 28 Μαρτίου 1969 ο Σεφέρης μίλησε για πρώτη φορά δημόσια εναντίον της Χούντας και γι’ αυτό το λόγο του αφαιρέθηκε ο τίτλος του πρέσβη επί τιμή, καθώς και το δικαίωμα χρήσης διπλωματικού διαβατηρίου.
Τέσσερα χρόνια αργότερα, στις 20 Σεπτεμβρίου του 1971, ο Γιώργος Σεφέρης πέθανε και η κηδεία του εξελίχθηκε σε σιωπηρή πορεία κατά της δικτατορίας.Μετά το θάνατό του εκδόθηκε το προσωπικό του ημερολόγιο με τίτλο «Μέρες…» καθώς και το «Πολιτικό» του ημερολόγιο.
Ο Γιώργος Σεφέρης ήταν ο πρώτος που πίστεψε πως “Δεν υπάρχει παρθενογένεση στην τέχνη”. Ο πρώτος που δήλωσε πως “Η Ελλάδα είναι η χώρα των παράλληλων μονολόγων” και ο πρώτος που κατέληξε πως “Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει”.
Ποίησή του έχουν μελοποιήσει πολλοί σπουδαίοι τραγουδοποιοί και συνθέτες. 
Εδώ ο Μίλτος Πασχαλίδης έχει δώσει μουσική και φωνή στο ποιήμα “Αφήγηση” του Σεφέρη.
http://www.youtube.com/watch?v=xneB2UK-_gE



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!