Σεισμοί στη Σαντορίνη: Τι ειπώθηκε στη σύσκεψη στο Μαξίμου από τους ειδικούς
Σε εγρήγορση βρίσκονται οι αρχές για τους συνεχείς σεισμούς που σημειώνονται στις Κυκλάδες, στην περιοχή ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό. Είναι χαρακτηριστικό ότι δονήσεις καταγράφονται κάθε λίγα λεπτά, με τους περισσότερους σεισμούς να είναι κάτω από τα 3 Ρίχτερ, ωστόσο έχουν γίνει και αρκετοί πάνω από 4 Ρίχτερ, με τον ισχυρότερο να υπολογίζεται σε 4,7 Ρίχτερ.
Η έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, το απόγευμα της Κυριακής, διήρκησε περίπου δύο ώρες, και σε αυτή συμμετείχαν ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Δημήτρης Χούπης, ο Θανάσης Γκανάς του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών Κώστας Συνολάκης. Μέσω τηλεδιάσκεψης από τη Σαντορίνη συμμετείχαν ο Ευθύμης Λέκκας και ο Κώστας Παπαζάχος.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο πρωθυπουργός, όπως και όλοι οι υπόλοιποι παριστάμενοι ενημερώθηκαν από τους επιστήμονες για όλα τα δεδομένα της σεισμικής δραστηριότητας, που εξετάζονται ενδελεχώς. Γι’ αυτό εξάλλου και έχει αποφασιστεί να ληφθούν μέτρα σε Σαντορίνη, Αμοργό, Ανάφη και Ίο. Μέτρα, τα οποία, όπως τόνισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της σύσκεψης, είναι προληπτικά.
«Εγρήγορση υπάρχει, και οργάνωση όπως βλέπετε, και στο πεδίο. Οι ειδικοί έχουν τοποθετηθεί και δημοσίως. Επειδή υπάρχει Επιτροπή με επιστήμονες που χειρίζονται το συγκεκριμένο θέμα, θα ήθελα να κάνω μια θερμή παράκληση προς όλους, στα πλαίσια της έγκυρης και σωστής ενημέρωσης: Να δώσουμε βήμα σε αυτούς τους ανθρώπους που πραγματικά γνωρίζουν τα γεγονότα», είπε ο Βασίλης Κικίλιας, σημειώνοντας πως θα υπάρχει διαρκής ενημέρωση για τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή, ενώ θα συνεδριάζει συνεχώς και η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου. Ο κ. Κικίλιας έκανε έκκληση στους πολίτες να συμμορφώνονται με τα μέτρα που εισηγούνται οι ειδικοί, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η παρούσα κατάσταση.
Τι είπαν οι ειδικοί για τους σεισμούς στη Σαντορίνη
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης οι σεισμολόγοι ενημέρωναν για την έντονη σεισμική δραστηριότητα τα τελευταία 24ωρα, το ρήγμα που υπάρχει και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής, λόγω του ηφαιστείου. Αυτός είναι και ο λόγος, εξάλλου, που στη σύσκεψη συμμετείχε, μέσω τηλεδιάσκεψης, και καθηγήτρια Γεωλογίας που μελετάει το ηφαίστειο εντατικά εδώ και πολλά χρόνια και γνωρίζει όσο λίγοι την υποθαλάσσια Σαντορίνη.
Στη σύσκεψη συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης και ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο οποίος φέρεται να ενημέρωσε για τους ελέγχους στα δημόσια κτίρια.
Οι σεισμολόγοι φέρεται να εκτιμούν πως η σεισμική ακολουθία παραπέμπει σε αυτή του 2011-2012, απλά είναι ακόμα πιο έντονη και με μεγαλύτερη μέση τιμή σεισμικών δονήσεων. Βέβαια, προφανώς υπάρχει προβληματισμός και ανησυχία για το ενδεχόμενο ενός σεισμού 6 Ρίχτερ ή και μεγαλύτερου.
«Είναι βέβαιο ότι αυτό το ρήγμα δεν θα δώσει σεισμό 7,6 όπως έδωσε το 1956 γιατί για να ξαναδώσει έναν τέτοιο σεισμό πρέπει να περάσουν χιλιετίες ολόκληρες. Υπάρχει όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο η συσσώρευση των δυνάμεων να προκαλέσει σεισμό της τάξεως των 5- 5,5, όχι πάνω από 6 όμως. Εδώ υπήρχαν συγκλίνουσες απόψεις όλων των επιστημόνων και των δύο επιτροπών. Σε αυτά τα μεγέθη δεν θα έχουμε επιπτώσεις στη Σαντορίνη, γιατί τα επίκεντρα είναι μακριά, υπάρχει μία κατευθυντικότητα, σε κάθε περίπτωση οι επιπτώσεις θα είναι ελάχιστες. Προσπαθούμε να προλάβουμε ακόμη κι αυτές τις ελάχιστες περιπτώσεις προκειμένου να μην έχουμε προβλήματα», είπε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Γεωλογίας και Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας.
Όπως τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ, μετά τη σύσκεψη ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών Κώστας Συνολάκης, κανένας δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι θα συμβεί. «Παρακολουθούμε την εξέλιξη των φαινομένων. Υπάρχει προετοιμασία και εγρήγορση».
«Δεν θα τελειώσει μαγικά η σεισμική δραστηριότητα μέσα στις επόμενες ημέρες. Αυτό που μας ανησυχεί είναι η ιδιομορφία της περιοχής» ανέφερε.