Σήμερα η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας

Γιορτάστε την!


Γιορτάστε την!

Γιορτάστε την!

Γιορτάστε την!

«Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι σε αξιοπρέπεια και δικαιώματα» Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Ο λόγος που επιλέχθηκε η συγκεκριμένη ημερομηνία, οφείλεται στο γεγονός ότι στις 17 Μαΐου 1990, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απεφάνθη, τελικά, ότι η ομοφυλοφιλία δεν είναι «ψυχολογική διαταραχή» και την αφαίρεσε από τον Διεθνή Πίνακα Νοσημάτων!
14 χρόνια μετά, εμπνευσμένος από άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες όπως την Εθνική Ημέρα κατά της Ομοφοβίας που καθιερώθηκε στην επικράτεια του Κεμπέκ στον Καναδά το 2003 και εορταζόταν τον Ιούνιο, ο Louis-Georges Tin ,Γάλλος πανεπιστημιακός λέκτορας, επικεφαλής της εκστρατείας για τα δικαιώματα των μαύρων και των ΛΟΑΤ και αρχισυντάκτης του «Λεξικού της Ομοφοβίας», απήυθυνε έκλυση για την αναγνώριση μιας παγκόσμιας μέρας κατά της ομοφοβίας “International Day Against Homophobia”. Η πρόταση του αφορούσε στην 17η Μαΐου τιμής ένεκεν της απόφασης του ΠΟΥ του 1990.
Έτσι από το 2004 μέχρι το 2006, 24.000 άνθρωποι παράλληλα με παγκόσμιους και φημισμένους διεθνείς οργανισμούς είχαν υπογράψει την «έκκληση του AIDΑHO». Επιπροσθέτως η έκλυση είχε την υποστήριξη επιφανών ανθρώπων της τέχνης, του πνεύματος, κατόχων βραβείου Νόμπελ και πολιτικών, καταλήγοντας τον Ιούλιο του 2006 στη Διακήρυξη του Μοντρεαλ που περιελάμβανε μια αυστηρή σύσταση σε όλες τις κυβερνήσεις να αναγνωρίσουν την 17η Μαΐου ως την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 19 Ιανουαρίου 2006 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναγνώρισε το συμβολισμό της ημέρας αυτής και με ψήφισμά του κάλεσε τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναλάβουν δράσεις για την εξάλειψη των διακρίσεων λόγω «ομοερωτικού» προσανατολισμού.
Συνοπτικά μπορούμε να πούμε ότι η ομοφοβία καλύπτει ένα εύρος αντιλήψεων, στάσεων και συμπεριφορών που κυμαίνεται από αντιπάθεια, μέχρι παράλογη φοβία, αποστροφή ή/και μίσος έναντι της ομοφυλοφιλίας και των ΛΟΑΤ ατόμων, δηλαδή: των Λεσβιών, Ομοφυλοφίλων, Αμφισεξουαλικών και Τρανσεξουαλικών.
Σε επίπεδο δε ανθρώπινων σχέσεων και συμπεριφορών, η ομοφοβία δεν εκδηλώνεται μόνο με παθητικό τρόπο, αλλά, συχνά, φτάνει στο σημείο να εκδηλώνεται με λεκτική ή/ και σωματική βία.
Η λέξη που αποτελεί αντιδάνειο από την αγγλική λέξη homophobia, ενώ ετυμολογικά προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις «όμοιος» και «φόβος», πρωτοχρησιμοποιήθηκε το 1966 από τον George ψυχολόγο και πρωτεργάτη της προσπάθειας να αφαιρεθεί η ομοφυλοφιλία ως διαγνωστική κατηγορία από το DSM. Το κοινό γνώρισε τον όρο μέσα από τη συνεργασία με το φίλο του και εκδότη Al.Goldstein σε περιοδικά ειδικού τύπου, στα οποία στη συνέχεια συνέγραψε άρθρα και ο ίδιος ο Weinberg με σκοπό την εξοικείωση του κόσμου με τον όρο που αναφερόταν στο φόβο των ανθρώπων μήπως οι άλλοι νομίζουν ότι είναι ομοφυλόφιλοι, με αποκορύφωμα το επαναστατικό βιβλίο του το 1972 με τίτλο «Η κοινωνία και ο υγιής ομοφυλόφιλος», λίγο προτού η Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία ψηφίσει υπερ της κατάργησης της ομοφυλοφιλίας από την κατηγορία των ψυχικών διαταραχών.
2012 λοιπόν και η Ομοφοβία ακόμα υπάρχει, αν και σε μικρά ποσοστά. Καταπολεμήστε την! Είναι μικρόβιο και χρήζει ίασης.



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!