Συμβουλές για τη διατροφή της Μεγάλης Εβδομάδας

Φροντίζουμε τον εαυτό μας και τις γιορτινές μέρες!


Ξέρατε ότι την Κυριακή του Πάσχα, στην Ελλάδα, εξαιτίας της διατροφικής κραιπάλης η προσέλευση στα νοσοκομεία αυξάνεται κατά 30%;
Το βράδυ του Σαββάτου και η Κυριακή του Πάσχα θα μας φορτώσουν με άπειρες θερμίδες και λιπαρά
Για να ξέρετε τι τρώτε και φυσικά για να επιλέξετε σωστά τις τροφές που θα απολαύσετε, σας παραθέτουμε τα πασχαλινά πιάτα και τις θερμίδες
τους:
Οι θερμίδες που περιλαμβάνονται στο πασχαλινό τραπέζι έχουν περίπου ως εξής:
-Οβελίας: 100 γραμμάρια άψητου κρέατος (αρνιού ή κατσικιού) δίνουν περίπου 370 θερμίδες, με μεγάλη συμμετοχή λίπους. Επιπλέον, έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε πουρίνες, οργανικές ενώσεις από τις οποίες παράγεται ποσοστό του ουρικού οξέος
. -Κόκκινα αυγά: Κάθε αυγό δίνει περίπου 75-80 θερμίδες, 5 γραμμάρια λίπους και 215-230mg χοληστερόλης (ημερήσια πρόσληψη χοληστερόλης: 300mg).
-Μαγειρίτσα: Μία πλήρης μερίδα μπορεί να δώσει μέχρι και 580 θερμίδες και μεγάλη περιεκτικότητα σε χοληστερόλη.
-Συκώτια και εντόσθια: Μία κανονική μερίδα κοκορέτσι έχει περίπου 236 θερμίδες. Επίσης, αυτές οι τροφές είναι πολύ υψηλές πηγές χοληστερόλης και λίπους.
-Πασχαλινά κουλούρια: 60 γραμμάρια (= 1 κουλούρι) δίνουν περίπου 230 θερμίδες.
-Πασχαλινό τσουρέκι: 70 γραμμάρια (= 1 κομμάτι τσουρέκι) δίνουν 68 θερμίδες.
Πώς να φάμε στο πασχαλινό γεύμα: Σύμφωνα με διαιτολόγους-διατροφολόγους, σημασία στα δύο αυτά γεύματα δεν έχει τόσο το τι θα φάμε -δύσκολα θα αποφύγουμε εντελώς τις πραγματικά λιπαρές και βαριές τροφές- αλλά το πώς θα φάμε, δηλαδή τι συνδυασμούς θα κάνουμε και σε τι αναλογίες. Συμβουλεύουν, λοιπόν
: -Η μαγειρίτσα: Ο “πρωταγωνιστής” του αναστάσιμου γεύματος αποτελεί ενδιάμεσο στάδιο από τη νηστεία στην κρεατοφαγία του Πάσχα. Προσπαθήστε, όμως, να συνοδεύσετε την μαγειρίτσα μόνο με σαλάτα και ψωμί και όχι με κρέας ή με το «κόκκινο» αυγό, για να μην δυσκολευτεί πολύ η πέψη σας. Για την ακρίβεια, καταναλώστε μπόλικη σαλάτα που θα προστατεύσει τον οργανισμό και στα δύο «μεγάλα» γεύματα κατά την πέψη.

– μετράμε ένα κομμάτι κοκορέτσι ίσο με 3 δάχτυλα.

– το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου μπορούμε να φάμε 1 πιάτο μαγειρίτσα χωρίς ψωμί, και, ίσως, 1 αυγό.

– προτιμούμε το κατσίκι από το αρνί, διότι έχει λιγότερα κορεσμένα λιπαρά, αν και είναι πιο σκληρό. Το αρνάκι γάλακτος (2 μηνών έως 1 έτους) είναι πιο πλούσιο σε λιπαρά.

– το περισσότερο λίπος του αρνιού είναι κρυμμένο στους ιστούς και μας ξεγελά. Τα πιο άπαχα μέρη του ζώου είναι το μπούτι και η σέλα.

– αφαιρούμε το ορατό λίπος από το κρέας και, μάλιστα, πριν από το μαγείρεμα. Με τον τρόπο αυτό γλιτώνουμε περίπου 50 θερμίδες ανά μερίδα και σημαντική πρόσληψη λίπους.

– αποφεύγουμε τις σάλτσες, τις σαλάτες με πολλά λιπαρά (π.χ. ρώσικη) και δεν προσθέτουμε extra σάλτσες ή σως.

– συνοδεύουμε το πιάτο μας με όσο το δυνατόν λιγότερους υδατάνθρακες (πίτες, ψωμί, ρύζι, πατάτες). Αν επιλέξουμε πατάτες, το καλύτερο είναι να τις φάμε ψητές και όχι τηγανιτές και, μάλιστα, κομμένες σε μεγάλα κομμάτια γιατί έτσι απορροφούν λιγότερο λίπος.

– με μέτρο το αλκοόλ: Προτιμούμε 1 – 2 ποτήρια κρασί αντί για οινοπνευματώδη ποτά. Ένα τρικ για να αποφύγουμε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είναι να πίνουμε συγχρόνως νερό.

– για πρωινό μπορούμε να έχουμε 1 ποτήρι ημιαποβουτυρωμένο γάλα και μια φέτα τσουρέκι ή 1 – 2 κουλουράκια.
Μια φέτα τσουρέκι (περίπου 70 γραμμάρια) αποδίδει περίπου 70 θερμίδες και είναι καλύτερη επιλογή από το κουλουράκι που αποδίδει περίπου 230 θερμίδες.

Άλλα κόλπα:

– πίνουμε νερό λίγη ώρα πριν το φαγητό, που θα μας δώσει την αίσθηση του κορεσμού. Καλό είναι να μην πίνουμε πολύ νερό κατά την διάρκεια του γεύματος ή αμέσως μετά.

– προτιμούμε ένα πιάτο μικρότερης διαμέτρου, ώστε να περιορίσουμε όσο είναι δυνατόν, την περιττή πρόσληψη θερμίδων.

– πριν από οτιδήποτε άλλο, βάζουμε στο πιάτο μας σαλάτα. Αφενός θα ελαττώσει τον διαθέσιμο χώρο για τα υπόλοιπα, αφετέρου θα μας περιορίσει την όρεξη.

– αφού τελειώσουμε το φαγητό μας, ξεφορτωνόμαστε το πιάτο από μπροστά μας! Αυτό θα μας αποτρέψει από το τσιμπολόγημα από τα περισσεύματα του τραπεζιού.

Ευχαριστούμε πολύ την κυρία Αικατερίνη Κατσούρη



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!