Συντριβή πολεμικού αεροπλάνου τύπου A7 στη Κομοτηνή

Το αεροσκάφος έπαιρνε μέρος σε άσκηση στην περιοχή του Έβρου. Μαρτυρίες κατοίκων λένε ότι ο πιλότος κατάφερε να εκτιναχθεί.


Το αεροσκάφος έπαιρνε μέρος σε άσκηση στην περιοχή του Έβρου
Μαρτυρίες κατοίκων λένε ότι ο πιλότος κατάφερε να εκτιναχθεί
Το αεροσκάφος είναι παλαιού τύπου και ίσως πρόκειται για μηχανική βλάβη
Το περιστατικό συνέβη λίγο πριν τις 10:00 στην ευρύτερη περιοχή της Κομοτηνής. Οι πρώτες πληροφορίες του newsit λένε ότι το αεροσκάφος τύπου A7 Cosrair έπαιρνε μέρος σε διακλαδική άσκηση που προέβλεπε την ενίσχυση πεζοπόρων τμημάτων του Στρατού Ξηράς.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πιλότος κατάφερε να χρησιμοποιήσει το εκτινασσόμενο κάθισμα και να διασωθεί.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Onalert ο πιλότος είναι καλά στην υγεία του και σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση διάσωσης.

Τα αεροσκάφη αυτού του τύπου είναι από τα παλαιότερα που πετούν αυτή τη στιγμή στην πολεμική αεροπορία και παρουσιάζουν κατά καιρούς αρκετά προβλήματα.

Όλα προς το παρόν οδηγούν σε μηχανική βλάβη, ωστόσο το πλέον θετικό στοιχείο είναι ότι ο πιλότος διατήρησε την ψυχραιμία του και κατάφερε να το εγκαταλείψει εγκαίρως.

Νεώτερες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πιλότος έπεσε κοντά σε σημείο όπου επιχειρούσαν δυνάμεις του Στρατού Ξηράς με αποτέλεσμα άμεσα να μεταφερθεί για καθαρά προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο της Κομοτηνής για εξετάσεις.

Ακόμη ένα “θαύμα” στην Πολεμική Αεροπορία. Το σκηνικό τρόμου που στήθηκε όμως το πρωί λίγο μετά τις 09:00 στην περιοχή της Κομοτηνής δεν θα πρέπει να εκπλήσει κανέναν.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Π.Α. χάνει αεροσκάφος τύπου Α7 - Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Π.Α. χάνει αεροσκάφος τύπου Α7 – Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Μιλάμε για ένα αεροσκάφος που υπηρετεί στην Πολεμική Αεροπορία από το 1974. Τα αεροπλάνα είχαν παραγγελθεί επί χούντας και ενώ άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ ή η Πορτογαλία τα έχουν αποσύρει ήδη από τη δεκαετία του ’90 στην Ελλάδα εξακολουθούν να πετούν.

Φωτογραφία αρχείου - Eurokinissi
Φωτογραφία αρχείου – Eurokinissi

Μιλάμε για ένα αεροσκάφος που πολέμησε στο Βιετνάμ, αλλά στην Ελλάδα μετέχει κανονικά στις επιχειρήσεις το 2014!
Έτσι και σήμερα το συγκεκριμένο αεροσκάφος κλήθηκε να μετάσχει σε διακλαδική άσκηση για την υποστήριξη τμημάτων του Στρατού Ξηράς στην περιοχή της Νυμφαίας. Το αεροσκάφος είναι μονοκινητήριο, αν υπάρξει βλάβη δηλαδή στον κινητήρα είναι αδύνατο να κρατηθεί στον αέρα.


Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των μηχανικών που τα κρατούν ζωντανά φαίνεται ότι το αεροσκάφος έπαθε βλάβη.
Ευτυχώς ο πιλότος, όπως όλοι οι συνάδελφοί του στην Πολεμική Αεροπορία είχε άρτια εκπαίδευση.

Κατάφερε όχι μόνο να διασωθεί κάνοντας σωστή χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματος, αλλά και να αποφύγει το δυστύχημα ρίχνοντας το αεροσκάφος σε περιοχή όπου δρούσαν άνδρες του Στρατού Ξηράς, στην περιοχή της άσκησης δηλαδή.



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!