Σκληραίνει το Βερολίνο: όχι σε όλα – Μεσολαβητές στέλνει ο Ομπάμα – Κρίσιμη η συνάντηση Τσίπρα με Γιούνκερ στις Βρυξέλλες

Μεγάλη κινητικότητα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ με τη συζήτηση να εξελίσσεται γύρω από την Ατζέντα που έχει θέσει ο Αλέξης Τσίπρας.


Μεγάλη κινητικότητα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ με τη συζήτηση να εξελίσσεται γύρω από την Ατζέντα που έχει θέσει ο Αλέξης Τσίπρας. Το Βερολίνο αρνείται κατηγορηματικά κάθε αλλαγή στις υφιστάμενες συμφωνίες. Οι ΗΠΑ στέλνουν ειδική επιτροπή μεσολαβητών με τις Βρυξέλλες, ενώ η επικείμενη συνάντηση του ´Ελληνα πρωθυπουργού με τον Γιουνγκέρ θεωρείται “η στιγμή της αλήθειας”

Στο Βερολίνο η Κα Μαριάνε Κοτέ, εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών κ.Βόλγκφαντ Σόϊμπλε είπε ένα ηχηρό όχι στις συζητήσεις για την κατάργηση της Τρόικα ενώ τόνισε ότι “είναι απαραίτητη για την επιτήρηση του προγράμματος”

Μάλιστα, η ίδια ξεκαθάρισε πως η γερμανική κυβέρνηση δεν πρόκειται να αλλάξει στάση στο θέμα της Τρόικα, καθώς ο ρόλος της δεν είναι μόνο η επιτήρηση του προγράμματος αλλά και η προετοιμασία του εδάφους για πολιτικές αποφάσεις. Η κυρία Κοτέ επεσήμανε ότι το πλαίσιο που ισχύει αυτή τη στιγμή έχει και την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης. Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων, η κυρία Κοτέ ανέφερε πως οι έλεγχοι της Τρόικα είχαν συμφωνηθεί νόμιμα με την Ελλάδα στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσης της χώρας και πρόσθεσε πως «οι σχετικές συμφωνίες έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα».

Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ρόιτερς δήλωσε: «Θέλουμε η Ελλάδα να συνεχίσει αυτό τον επιτυχημένο δρόμο για το συμφέρον της Ελλάδας και των Ελλήνων, αλλά δεν θα αποδεχθούμε μονομερείς αλλαγές στο πρόγραμμα».

Σοβαρή παρέμβαση ΗΠΑ

Τα καλά νέα για την κυβέρνηση έρχονται,απότις ΗΠΑ. Ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα στέλνει στην Ελλάδα ειδικούς συμβούλους – μεσολαβητές, προκειμένου να ενισχύσουν την Αθήνα στις διαπραγματεύσεις της με τις Βρυξέλλες.

Το θέμα της Ελλάδας θα συζητηθεί και στην προσεχή -τετράωρη, όπως ανακοινώθηκε- συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τη Γερμανίδα καγκελάριο ´Αγκελα Μέρκελ. Στοιχείο διαφωνίας στο “Ελληνικό” προκύπτει από το γεγονός ότι – όπως λένε στη Γερμανική πρωτεύουσα, “το Βερολίνο πληρώνει, αντίθετα από την Ουάσινγκτον, που κάνει πολιτική”.

Περίεργη απουσία του ΔΝΤ από τις συζητήσεις

Από την πλευρά,του το ΔΝΤ δεν συμμετέχει στις συζητήσεις, παρά το γεγονός ότι συμβάλλει στο πρόγραμμα σωτηρίας της χώρας. Η Κα Λαγκάρντ δήλωσε πως ουδείς από τη νέα κυβέρνηση ήρθε σε επαφή μαζί της και πως εν πάση περιπτώσει δεν βλέπει “πως μπορεί να καταργηθεί η τρόϊκα πριν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα”

Με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να μην έχουν ξεκάθαρη εικόνα για τις προθέσεις της Ελληνικής κυβέρνησης και με το διάλογο να εξελίσσεται κυρίως με εκατέρωθεν δηλώσεις στα διεθνη Μέσα (με εξαίρεση τις επαφές Βαρουφάκη) η προσεχής συνάντηση Γιούνγκερ – Τσίπρα αποκτά κρίσιμο χαρακτήρα.

Πηγές των Βρυξελλών θεωρούν πως ο κ. Γιούγκερν έχει εξουσιοδοτηθεί από την Κα Μέρκελ να θέσει στον κ. Τσίπρα τις “κόκκινες γραμμές” της Ευρωζώνης.



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!