ΣΟΚ στη Γαλλία – Προβάδισμα της ακροδεξιάς στις δημοτικές εκλογές

Το φαινόμενο δεν είναι μόνο ελληνικό.


«Χαστούκι» για τον Φρανσουά Ολάντ τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών στη Γαλλία, την πρώτη σημαντική εκλογική αναμέτρηση μετά την νίκη του το 2012. Οπως δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα φαίνεται ότι η κεντροδεξιά έχει το προβάδισμα, ενώ σημαντικές επιτυχίες έχει σημειώσει το ακροδεξιό ευρωσκεπτιστιστικό κόμμα της Μαρί Λε Πεν.

Συγκεκριμένα, οι Σοσιαλιστές του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ φαίνεται ότι  χάνουν σε πόλεις όπως η Ρενς, η Σεντ Ετιέν, η Αμιένη και το Πο, ενώ η υποψήφια Αν Ινταλγκό στο Παρίσι φαίνεται ότι έρχεται δεύτερη μετά την Ναταλί Κοσιούκο Μοριζέ, πρώην  υπουργό της κεντροδεξιάς και εκπρόσωπο του Νικολά Σαρκοζί στις προεδρικές εκλογές του 2012.

Η δεξιά και κεντροδεξιά συνολικά κατέλαβε το 48% των ψήφων και η αριστερά περιορίστηκε στο 43%, σύμφωνα με  μια έρευνα της BVA για την εφημερίδα Le Parisien Aujourd’hui. Βάσει της ίδιας έρευνας, η ακροδεξιά γενικά κατέγραψε σημαντική επιτυχία, παρότι το FN συμμετείχε σε συγκριτικά περιορισμένο αριθμό δήμων στις εκλογές. Συγκεκριμένα φαίνεται ότι αποσπά συνολικά το 7% (από 0,9% το 2008), ποσοστό ιδιαίτερα σημαντικά αν λάβει κανείς υπόψη του ότι κατέβασε μόνο 600 υποψήφιους στις συνολικά 3.600 πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά της Γαλλίας.

Μάλιστα,  ο υποψήφιος της άκρας δεξιάς, του Εθνικού Μετώπου, Στιβ Μπριουά κατέλαβε την πρώτη θέση με πάνω από το 50,3% των ψήφων στην πόλη Ενάν-Μπομόν και φέρεται να κερδίζει από τον πρώτο γύρο, ενώ οι υποψήφιοι του ακροδεξιού κόμματος  προηγούνται στις πόλεις Μπεζιέ, Αβινιόν και Περπινιάν.

Οι Σοσιαλιστές αντέδρασαν έντονα στην αύξηση του ποσοστού του Εθνικού Μετώπου. «Η θέση του Σοσιαλιστικού Κόμματος είναι πολύ σαφής: θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εμποδίσουμε κάθε υποψήφιο του FN να κερδίσει έναν δήμο», ανέφερε η Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2.

Ο ηγέτης του UMP Ζαν-Φρανσουά Κοπέ στο μεταξύ κάλεσε όσους ψήφισαν το FN να «μεταφέρουν την ψήφο τους» στους υποψηφίους του δικού του κόμματος στον δεύτερο γύρο.

Ο Κοπέ προέβλεψε μια ακόμη πιο «μεγάλη νίκη» για το UMP στον δεύτερο γύρο, σε μια ένδειξη ότι τα σκάνδαλα που πλήττουν το κόμμα του και τον πρώην πρόεδρο Σαρκοζί δεν είχαν τελικά την επίπτωση που πολλοί ανέμεναν.

Η συμμετοχή ήταν ιδιαίτερα χαμηλή στον πρώτο γύρο με το 60% των ψηφοφόρων να προσέρχονται στις κάλπες, από 66,5% το 2008.

Λε Πεν: Πρόκειται για μια νίκη ορόσημο

«Το εθνικό μέτωπο κατέφθασε ως μία μεγάλη ανεξάρτητη δύναμη, μία πολιτική δύναμη τόσο σε εθνικό όσο και τοπικό επίπεδο», σημείωσε η κ. Λε Πεν, μιλώντας στον σταθμό TF1.

«Πρόκειται για μία νίκη ορόσημο» που σηματοδοτεί «το τέλος του δικομματισμού» συμπλήρωσε.

iefimerida



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!