Στην αθλητική κληρονομιά αφιερωμένη η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων-Με αφορμή τους Ολυμπιακούς
Με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων, η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Απριλίου, είναι φέτος αφιερωμένη στην αθλητική κληρονομιά.
Το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών – ICOMOS και η UNESCO όρισαν το παραπάνω θέμα με σκοπό να αναδείξουν τον ρόλο του αθλητισμού στη βελτίωση των συνθηκών της ανθρώπινης ζωής, αναγνωρίζοντας όχι μόνο ορισμένα είδη μνημείων και τόπων (π.χ. αρχαίο στάδιο Ολυμπίας και Νεμέας, αρχαίο γυμνάσιο και παλαίστρα Ελευσίνας, παλαίστρα Ραμνούντα), αλλά και ευαισθητοποιώντας την κοινή γνώμη σχετικά με τις αξίες και τον ρόλο που διαδραματίζουν στη διαμόρφωση της πολιτιστικής ταυτότητας των κοινωνιών.
Για την Ελλάδα η ημέρα αυτή είναι ακόμη πιο σημαντική, αφού ο αθλητισμός αποτελεί επινόηση του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες, εξάλλου, ως συνέχεια των αγώνων της αρχαίας Ολυμπίας, έγιναν στην Αθήνα μετά από σχετική πρόταση του Έλληνα Δημητρίου Βικέλα, πρώτου προέδρου της ΔΟΕ. Με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Μνημείων και Τοποθεσιών, η Ελληνική Εθνική Επιτροπή του ICOMOS διοργανώνει δημόσια συζήτηση αφιερωμένη στην αθλητική κληρονομιά, που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Καυταντζόγλου της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (κτίριο Αβέρωφ, είσοδος από οδό Στουρνάρη), τη Δευτέρα 18 Απριλίου 2016 και ώρα 19:30.
Ως Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών έχει καθιερωθεί η 18η Απριλίου από την UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS) ήδη από το 1983. Κάθε χρόνο, η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη σε διαφορετικό θέμα για την ανάδειξη του νοήματός της, που είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς. Το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών – ICOMOS (International Council on Monuments and Sites) είναι ο πλέον έγκυρος διεθνής επαγγελματικός, μη κυβερνητικός οργανισμός, που προωθεί τη θεωρία της μεθοδολογίας, της τεχνολογίας και της ενημέρωσης για την προστασία και την ανάδειξη των ιστορικών μνημείων και τοποθεσιών των χωρών του κόσμου. Έχει μέλη ειδικούς επιστήμονες από όλο τον κόσμο και δραστηριοποιείται σε 104 χώρες και στις 5 ηπείρους. Είναι ο τεχνικός σύμβουλος της UNESCO σε θέματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, ιδιότητα με την οποία εξετάζει τις προτάσεις των χωρών-μελών της UNESCO για την εγγραφή εθνικών μνημείων στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς (Φυσικής και Πολιτιστικής). Παράλληλα, με 21 διεθνείς ειδικές επιστημονικές επιτροπές μελετά εξειδικευμένα θέματα, όπως τις οχυρώσεις και την αμυντική αρχιτεκτονική (ICOFORT), τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς (ICAHM), την προστασία των ιστορικών πόλεων και οικισμών (CIVVIH), τον πολιτιστικό τουρισμό (ICTC) και άλλα.