Τα πρώτα λόγια της συζύγου του Απόστολου Λύτρα μετά τον ξυλοδαρμό της: «Είμαι χάλια σωματικά και ψυχικά» – Ζήτησε φύλαξη από περιπολικό


Συγκλονίζουν τα πρώτα λόγια της δικηγόρου Σοφίας Πολυζωγοπούλου, που έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από τον νυν σύζυγό της και γνωστό ποινικολόγο Αθηνών, Απόστολο Λύτρα.

Η παθούσα, μιλώντας στο Star, λίγες μόλις ώρες μετά το περιστατικό, ανέφερε ότι, «είμαι χάλια σωματικά και ψυχικά. Προσπαθώ να διαφυλάξω τη σωματική και ψυχολογική μου υγεία».

Σε βάρος του ποινικολόγου, όπως είχε γράψει το enikos.gr, είχε ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, ενώ μετά την απολογία  του, με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή, αφέθηκε ελεύθερος υπό τους όρους να μην προσεγγίζει την σύζυγό του, αλλά και να παρακολουθήσει ειδικό πρόγραμμα ψυχολογικής υποστήριξης.

Ο κ. Λύτρας, μετά την απόφαση των λειτουργών, σε δηλώσεις, του ανέφερε ότι, «ομολόγησα την πράξη μου. Ζητάω συγγνώμη γι’ αυτό που συνέβη και από την σύζυγό μου την οποία υπεραγαπώ και από τις κόρες μου.

«Θα κοιτάξω πως μπορώ να θεραπευτώ»

Ο ίδιος, ανέφερε ότι δεν μπορεί ακόμα να εξηγήσει πώς έγινε αυτό το περιστατικό και βρέθηκε σε αυτή την κατάσταση. «Όπως και η ίδια (σ.σ. η σύζυγός του) κατέθεσε, δεν έχω υπάρξει ποτέ βίαιος. Θα κοιτάξω να δω πώς μπορώ να θεραπευτώ, να ζητήσω βοήθεια», τόνισε ο Απόστολος Λύτρας.

Επιπλέον, χαρακτήρισε την πράξη του αδιανόητη και επανέλαβε ότι θα ζητήσει τις ψυχολογικές αιτίες που οδήγησαν σε αυτό περιστατικό. «Δεν είναι κάτι που μπορώ να συγχωρέσω στον εαυτό μου» είπε χαρακτηριστικά. «Να μην βρεθεί κανείς άνθρωπος σε τέτοια κατάσταση». Τα ακούω αλλού και βλέπετε πόσο αιχμηρός είμαι. Αιχμηρός είμαι και με τον εαυτό μου, συμπλήρωσε ο ποινικολόγος.

Γιατί αφέθηκε ελεύθερος με όρους ο Λύτρας

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη μη προφυλάκισης του έπαιξε ρόλο η κατάθεση του θύματος ότι ο άγριος ξυλοδαρμός έγινε για πρώτη φορά και ότι ποτέ δεν είχε συμβεί κάτι ανάλογο στο παρελθόν, αλλά και η κατάθεση της πρώην συζύγου του που τον είχε καταγγείλει στο παρελθόν αλλά στη συνέχεια ανακάλεσε.

Όπως μετέδωσε νωρίτερα το enikos.gr, πριν από την έναρξη της απολογίας του κατηγορουμένου στην ανακρίτρια κατέθεσαν – σύμφωνα με πληροφορίες ως μάρτυρες υπέρασπισής του –η πρώην σύζυγός του, η κόρη του και γνωστός δικηγόρος, ο οποίος είναι κουμπάρος του. Πληροφορίες ανέφεραν πως ενώπιον της ανακρίτριας ο γνωστός ποινικολόγος δεν θα επέμενε στο ατύχημα όπως κατέθεσε προανακριτικά αλλά φερόταν διατεθειμένος να ζητήσει συγγνώμη και να ομολογήσει τις πράξεις του, κάτι που τελικά έγινε.

Η 37χρονη σύζυγος του γνωστού δικηγόρου φέρεται επίσης να παραδέχτηκε τον ξυλοδαρμό από τον σύζυγό της, αν και αρχικά υποστήριξε ότι τα χτυπήματα προήλθαν από πτώση από σκάλες του σπιτιού τους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το σοβαρό επεισόδιο φέρεται να συνέβη σε μια στιγμή έντασης και ζηλοτυπίας.

Ο ρόλος του γιατρού που την εξέτασε, ήταν καταλυτικός καθώς κατήγγειλε την υπόθεση στην αστυνομία. Από 1η Μαΐου οπότε και ισχύουν οι τελευταίες αλλαγές στον ποινικό κώδικα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ο γιατρός και όλοι οι επαγγελματίες υγείας υποχρεούνται εκ του νόμου να καταγγέλλουν τέτοια περιστατικά στις Αρχές, χωρίς να φοβούνται τυχόν συνέπειες, καθώς έχει θεσπιστεί το ακαταδίωκτο από τους δράστες. Δεν μπορεί κανείς να τους μηνύσει ή να τους κάνει αγωγή.

Η σύλληψη του δικηγόρου έγινε στο πλαίσιο εφαρμογής ειδικής διάταξης του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη, που αντικατέστησε το άρθρο 23 του Νόμου 3500/2006 «περί ενδοοικογενειακής βίας» και ψηφίστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο μαζί με τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα.

Παρέμβαση Άρειου Πάγου για την απόφαση

Κατεπείγουσα πειθαρχική έρευνα στο πλαίσιο της οποίας θα διερευνηθούν τυχόν πειθαρχικές ευθύνες της ανακρίτριας και του εισαγγελέα που γνωμοδότησαν υπέρ του να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους μετά την απολογία του ο γνωστός ποινικολόγος Απόστολος Λύτρας, παρήγγειλαν η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ιωάννα Κλάπα, και η εισαγγελέας του ανώτατου δικαστηρίου, Γεωργία Αδειλίνη.

Απόστολος Λύτρας

Πειθαρχική δίωξη για παράβαση ποινικού νόμου άσκησε σε βάρος του ο πρόεδρος του ΔΣΑ

Η δίωξη ασκήθηκε μετά την ενημέρωση της Εισαγγελίας ότι στον γνωστό ποινικολόγο αποδόθηκε κατηγορία κακουργηματικού χαρακτήρα και συγκεκριμένα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης στο πλαίσιο ενδοοικογενειακής βίας σε βάρος της συζύγου του.

Τη διερεύνηση της υπόθεσης αναλαμβάνει πλέον το πειθαρχικό συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου.

Η κατάθεση της συζύγου του για τον ξυλοδαρμό – «Ούρλιαζα “βοήθεια”, το πρόσωπό μου ήταν γεμάτο αίματα»

Η 37χρονη, περιγράφει τον καβγά για ασήμαντη αφορμή, που είχαν μέσα σε εστιατόριο όπου διασκέδαζαν με φίλους, αποκαλύπτει το πώς την ξυλοκόπησε άγρια, όταν βρέθηκαν οι δυο τους μέσα στο αυτοκίνητο και μιλά για τα όσα συνέβησαν στη συνέχεια στο σπίτι τους, αλλά και στην ιδιωτική κλινική όπου την μετέφερε, μετά τις συνεχείς εκκλήσεις της.

Την κατάθεση της Σοφίας Πολυζωγοπούλου αποκάλυψε η εκπομπή T-live. Όπως διευκρινίζεται, πρόκειται για την κατάθεση που έδωσε την επόμενη ημέρα από το επεισόδιο, όταν η ανακρίτρια την επισκέφθηκε στο σπίτι της στον Γέρακα και πλέον δεν είχε τον φόβο του συζύγου της.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της εκπομπής, η Σοφία Πολυζωγοπούλου φέρεται να κατέθεσε τα εξής:

«Με τον σύζυγό μου είμαστε παντρεμένοι από το 2015 και έχουμε αποκτήσει μία κόρη 9 ετών. Όλα αυτά τα χρόνια είμαστε και συνεργάτες στο γραφείο. Χθες 15/06/2024 πήγαμε μαζί σε εστιατόριο στη Βουλιαγμένη στα νότια προάστια με μια μεγάλη παρέα. Κάποια στιγμή γύρω στις 23:30 λογομαχήσαμε για μια ασήμαντη αφορμή και πιο συγκεκριμένα γιατί εγώ κοίταζα το κινητό μου και ο σύζυγός μου δεν ξέρω τι θεώρησε. Πάντως μου έκανε σκηνή ζηλοτυπίας.

Η αλήθεια είναι ότι εγώ μιλούσα με την αδελφή μου, στην οποία είχα αφήσει το παιδί μου για να βγούμε και η οποία μού έστελνε βιντεάκια με τη μικρή μου. Μου ζήτησε επιτακτικά να φύγουμε αλλιώς θα έκανε φασαρία μέσα στο μαγαζί».

Στη συνέχεια, η Σοφία Πολυζωγοπούλου ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες: «Εγώ επειδή τον είδα σε κατάσταση άνευ λόγου έξαλλη, πράγματι τον ακολούθησα και φύγαμε για να μην εκτεθούμε μπροστά σε φίλους μας και στον υπόλοιπο κόσμο. Μόλις έβαλε μπροστά το αυτοκίνητο, άρχισε να με βρίζει και μου έριξε την πρώτη μπουνιά στο πρόσωπο.

Άρχισε να τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα και σε μικρή απόσταση, σε ένα απόμερο μέρος δεξιά του δρόμου, που είχε λίγο χώρο, σταμάτησε το αυτοκίνητο και με χτύπησε στο πρόσωπο έχοντας τα χέρια του σε γροθιά.

Σημειωτέον ότι όλη αυτή την ώρα, μού είχε πάρει το κινητό. Η πόρτα ήταν κλειδωμένη. Ούρλιαζα “βοήθεια” και τον παρακαλούσα να σταματήσει, ενώ το πρόσωπό μου ήταν γεμάτο αίματα, τα οποία κατάπινα και ένιωθα ότι πνίγομαι».

Κάποια στιγμή ένιωθα ότι χάνω τις αισθήσεις μου. Προφανώς με είδε σε αυτή την κατάσταση και σταμάτησε. Τον παρακαλούσα να με πάει σε κάποιο νοσοκομείο και να μου δώσει το κινητό μου προκειμένου να ειδοποιήσω την αδελφή μου, κάποιον δικό μου. Ο ίδιος δεν ανταποκρινόταν σε τίποτα απ’ όλα αυτά, παρόλο που του έλεγα θα πεθάνω, γιατί αιμορραγούσα πάρα πολύ. Ακόμα και τα ρούχα μου είχαν γεμίσει αίματα. Με οδήγησε στο σπίτι, εγώ όταν μπήκα μέσα με όσες δυνάμεις είχα, γιατί ζαλιζόμουν πάρα πολύ και ήμουν πολύ χτυπημένη, του είπα ότι πάω να πλυθώ. Ανέβηκα στο δωμάτιο προκειμένου να πάρω το κουμπί πανικού, που είναι συνδεδεμένο με τον συναγερμό. Το πήρε αυτός και συνέχισε να κρατάει το κινητό μου.

Ζαλιζόμουν πολύ και αιμορραγούσα πολύ από την μύτη. Μου είπε να πλυθώ και να αλλάξω ρούχα, εγώ τον παρακαλούσα να με πάει σε ένα νοσοκομείο. Του είπα ότι αν με πάει στο νοσοκομείο δεν θα πω ότι με χτύπησε, αλλά ότι έπεσα μόνη μου. Μου είπε να κάνω ένα μπάνιο και να αλλάξω ρούχα και με πήγε στην Ευρωκλινική».

Περιγράφοντας στη συνέχεια τα όσα συνέβησαν στην Κλινική, είπε πως την εξέτασαν μόνη της, και «όταν με πλησίασε η νοσοκόμα της είπα αμέσως ότι με χτύπησε ο άνδρας μου. Ότι φοβάμαι, φοβάμαι και τον ίδιο. Το είπα και στον γιατρό. Μου είπαν ότι θα ειδοποιήσουν την αστυνομία, όπως πράγματι έκαναν αμέσως».

Όταν ήρθε ο αστυνομικός, «επειδή δεν ήθελα να καταλάβει κάτι ο άνδρας μου και να φύγει, και δεν ήξερα αν εκείνη την στιγμή έπρεπε να τον εμπιστευτώ, κυρίως δεν ήθελα να φύγει, γιατί δεν είχα ειδοποιήσει την αδελφή μου για το τι είχε συμβεί, η οποία κρατούσε την κόρη μου. Είπα στον αστυνομικό ότι είμαι δικηγόρος και δεν θέλω να δώσω κατάθεση εκείνη την στιγμή, αλλά του είπα να πάρει την κατάθεση του γιατρού (σσ. που μιλούσε για ξυλοδαρμό), ενώ εγώ θα πήγαινα να εξεταστώ από ιατροδικαστή».

Σε άλλο σημείο, η γυναίκα είπε πως «ο αστυνομικός επέμενε ότι έπρεπε να δώσω κατάθεση εκείνη την στιγμή. Του είπα να γράψει ότι έπεσα από τις σκάλες και ζήτησα να μου δώσουν κουμπί πανικού έτσι ώστε να αντιληφθούν οι αστυνομικοί τι είχε συμβεί, αλλά όχι ο άνδρας μου, φοβούμενη μήπως κάποιος τον ειδοποιήσει και φύγει από το νοσοκομείο…»

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εκπομπής, η 38χρονη επιβεβαίωσε ότι δεν είχε ανάλογη συμπεριφορά ο σύζυγός της στο παρελθόν. «Υπήρχε ένταση μεταξύ μας κατά καιρούς, μάλιστα τον Οκτώβρη του είχα ζητήσει να χωρίσουμε, αλλά δεν ήταν βίαιος, παρόλο που ήταν δύσκολος ως χαρακτήρας», φέρεται να είπε στην κατάθεσή της.

Φύλαξη από περιπολικό ζήτησε η σύζυγός του

Ενδεικτικό του φόβου που νιώθει η 37χρονη είναι ακόμη το γεγονός πως την Κυριακή κατά την επίσκεψη ανακρίτριας στο σπίτι της για να δοθούν περαιτέρω διευκρινίσεις, ζήτησε την παραμονή περιπολικού έξω από το σπίτι της και για τις επόμενες ημέρες.

 

Με τραύματα στο κεφάλι, τη μύτη και τη γλώσσα η σύζυγός του

Το ζευγάρι έσπευσε σε ιδιωτικό νοσοκομείο στο κέντρο της Αθήνας, λίγο μετά τη 1 τα ξημερώματα της Κυριακής. Εκεί, ο γιατρός διαπίστωσε ότι η γυναίκα ήταν σοβαρά χτυπημένη, με την ίδια να υποστηρίζει ότι έχει πέσει από τις σκάλες.

Ο γιατρός φέρεται να είπε στον δικηγόρο ότι θέλει να εξετάσει την ασθενή, ζητώντας του να βγει έξω από το δωμάτιο. Εξετάζοντάς την, διαπίστωσε ότι τα τραύματά της -ιδίως στο κεφάλι και στο πάνω μέρος του σώματός της- δεν συνάδουν με πτώση, αλλά υποδεικνύουν ανθρώπινη ενέργεια.

Το Mega μετέδωσε συγκεκριμένα, ότι η γυναίκα έφερε σοβαρό χτύπημα στο κεφάλι, κάταγμα στη μύτη, ενώ έχει τραυματιστεί στη γλώσσα, πιθανότατα από δάγκωμα. Επίσης, έχει και κάταγμα στο ένα χέρι της, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

«Δεν μπορούσε να μιλήσει, μόνο έγνεφε» – Οι μαρτυρίες από την κλινική για την σύζυγο

«Η γυναίκα ήταν τόσο χτυπημένη που κάθισε αμέσως σε αμαξίδιο. Ήταν εμφανή τα τραύματά της, κρατούσε το πρόσωπό της και το στόμα της γιατί πονούσε πολύ. Εξαιτίας των τραυμάτων που είχε στο στόμα και τη γλώσσα δεν μπορούσε να μιλήσει. Ο σύζυγός της ήταν μαζί για να την βοηθήσει στις επικοινωνίες. Ήταν καθησυχαστικός και συνεργάσιμος και έλεγε ότι τα τραύματα ήταν από πτώση» τονίζουν πηγές από την κλινική στον ΑΝΤ1.

«Όταν βγήκε ο δικηγόρος από τον θάλαμο ο γιατρός βρήκε την ευκαιρία να ρωτήσει την γυναίκα αν την χτύπησε ο άνδρας της και τότε εκείνη έγνεψε την αλήθεια της» λένε οι ίδιες πηγές και προσθέτουν:

«Ο γιατρός έλεγε στους αστυνομικούς ότι τα τραύματα είναι από χέρι».

Οι ίδιες πηγές επισήμαναν ότι «στην αρχή όταν ο δικηγόρος και η σύζυγός του ήρθαν στην κλινική δεν τους γνωρίσαμε. Μετά, όταν ήρθε η Αστυνομία και είπαν για περιστατικό ξυλοδαρμού καταλάβαμε ποιο ήταν το ζευγάρι. Η γυναίκα από το περπάτημά της φαινόταν ότι ήταν καταβεβλημένη, χτυπημένη. Κρατούσε το στόμα και το πρόσωπο. Μόνο έγνεφε».

Απόστολος Λύτρας

Η προηγούμενη καταγγελία

Όπως έγραψε χθες το enikos.gr ο γνωστός ποινικολόγος είχε εμπλακεί στο παρελθόν και σε άλλη μια υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας.

Συγκεκριμένα, στις 16 Οκτωβρίου του 2017, η πρώην γυναίκα του ποινικολόγου και μητέρα των δύο παιδιών τους, κατέθεσε μήνυση σε βάρος του για ενδοοικογενειακή βία.

Ο ίδιος, κατά πληροφορίες του enikos.gr, δεν είχε συλληφθεί στο πλαίσιο του αυτοφώρου, και γι’ αυτό είχε οριστεί τακτική δικάσιμος.

Σύμφωνα με το Mega, η δίωξη που του είχε ασκηθεί ήταν πλημμεληματική και πηγές αναφέρουν πως σε πρώτο βαθμό είχε καταδικαστεί, ενώ σε δεύτερο βαθμό είχε απαλλαγεί. Οι ίδιες πηγές λένε ότι η καταγγέλλουσα δεν στήριξε την κατηγορία στο δικαστήριο κι έτσι υπήρξε αυτή η εξέλιξη της απαλλαγής του.

διαβάστε περισσότερα



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!