
Τέμπη: Νέα ηχητικά ντοκουμέντα από τους σταθμάρχες – Τι έγινε στην συνάντηση της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Αρχής Σιδηροδρόμων με Κυρανάκη και ΕΟΔΑΣΑΑΜ
Το αντικείμενο της συζήτησής του αναπληρωτή υπουργού Μεταφορών, Κωνσταντίνου Κυρανάκη και της ηγεσίας του ΕΟΔΑΣΑΑΜ με την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Αρχής Σιδηροδρόμων, αποκαλύπτει ο ΑΝΤ1, ενώ παράλληλα, νέα ηχητικά ντοκουμέντα για την τραγωδία στα Τέμπη βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αναδεικνύοντας τις χρόνιες παθογένειες, αλλά και την κυνική συμπεριφορά των εργαζομένων στον σιδηρόδρομο.
Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταφορών, Κωνσταντίνο Κυρανάκη και την ηγεσία του ΕΟΔΑΣΑΑΜ είχε η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Αρχής Σιδηροδρόμων, προκειμένου να ενημερωθεί για τις νέες κυβερνητικές ρυθμίσεις με στόχο την αναβάθμιση της ασφάλειας του σιδηροδρομικού δικτύου.
Το αντικείμενο της συζήτησης
Σύμφωνα με τον Τάσο Τέλλογλου, «το απόγευμα της Τετάρτης (02/04) δύο υπαλλήλοι της Ευρωπαϊκής Αρχής Σιδηροδρόμων συναντήθηκαν με τον κ. Κυρανάκη. Αντικείμενο της συζήτησής τους, η οποία κράτησε πάνω από μια ώρα, όπως ο ίδιος είπε, ήταν οι νέες ρυθμίσεις που σκέφτεται η κυβέρνηση να συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο για την ενίσχυση της ασφάλειας των σιδηροδρόμων».
«Η Ευρωπαϊκή Αρχή Σιδηροδρόμων, σύμφωνα με τα δύο στελέχη της που πήραν μέρος στην διερεύνηση των αιτιών του ατυχήματος των Τεμπών, επιμένει ότι δεν είναι δυνατόν να δημιουργηθεί ένα σιδηρόδρομος καινούργιος από το μηδέν, αλλά ότι θα πρέπει να υπάρξουν κάποιες μεταβατικές διατάξεις. Πάντως, οι πρώτες τους αντιδράσεις είναι ενθαρρυντικές, σε αυτά που σκέφτεται να κάνει ο κ. Κυρανάκης. Εκεί που διαφωνούν οι δύο πλευρές είναι στο αν η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ) θα επωμιστεί όλο το βάρος της ασφάλειας των σιδηροδρόμων. Οι δύο ευρωυπάλληλοι επιμένουν ότι η ρυθμιστική αρχή Σιδηροδρόμων πρέπει να έχει μόνο αυστηρά το ζήτημα της ασφάλειας και το ζήτημα της στρατηγικής, άρα και των νέων συστημάτων που θα εντάσσονται στον σιδηρόδρομο θα πρέπει να ανήκει στο Υπουργείο Μεταφορών, σε μια διεύθυνση» πρόσθεσε.
«Επιπλέον, υπάρχει μια διαφωνία μεταξύ των Ελλήνων στελεχών του ΕΟΔΑΣΑΑΜ και των δύο ευρωπαίων υπαλλήλων σχετικά με το τι πρέπει να γίνει με το θέμα της πυρόσφαιρας. Οι δύο Βέλγοι υπάλληλοι που βοηθούν τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ ζητούν να γίνει μια επανάληψη της εξέτασης του cfd, δηλαδή, της ψηφιακής προσομοίωσης της έκρηξης και όχι επανάληψη του πειράματος αυτού καθ’ αυτού γιατί αυτό θα θέσει σε αμφισβήτηση συνολικά το πόρισμα τους», κατέληξε ο Τάσος Τέλλογλου.
Νέα ηχητικά ντοκουμέντα
Παράλληλα, νέα ηχητικά ντοκουμέντα, από την νύχτα της τραγωδίας στα Τέμπη, αναδεικνύουν τις χρόνιες παθογένειες, αλλά και την κυνική συμπεριφορά των εργαζομένων στον σιδηρόδρομο.
Η τραγωδία μόλις έχει συντελεστεί και τα ηχητικά ντοκουμέντα που παρουσιάζει ο ΑΝΤ1, αποκαλύπτουν τον απόλυτο παραλογισμό.
Ακολουθεί διάλογος μεταξύ σταθμαρχών:
- Δεν ήμασταν εμείς λέω τα άτομα, λέω σε μεγάλη ηλικία που ήρθαμε, λέω για τέτοιες…
- Θέσεις…
- Για τέτοιες θέσεις, έτσι ακριβώς, αυτά τα παιδάκια λέω ναι… Εγώ λέω ακόμα και τώρα λέω που ήμουν στο ΤΧ1 με ρωτούσαν «Κύριε το τρένο;». Τους έλεγα δεν ξέρω τίποτα να σας πω παιδιά, πού πάει, τι ώρα φεύγει για εκεί, για Έδεσσα και τέτοια… Λέω δεν ξέρω τίποτα λέω, εγώ πάω λέω έχω δυο πίνακες αριστερά δεξιά, εκείνη την ώρα ξεκινάει το τρένο, εκεί θα το στείλω, αυτά ξέρω. Ούτε θέλω άλλο να μαθαίνει το μυαλουδάκι μου, ούτε τίποτα λέω, δεν θέλω έτσι είναι. Εγώ λέω τώρα από δω και πέρα κοιτούσα μόνο για να βγω στη σύνταξη λέω, άλλο τόσο αυτοί εδώ πέρα κατάλαβες;
Τα νέα ηχητικά ντοκουμέντα αποτυπώνουν τις βαθιές δυσλειτουργίες στον ΟΣΕ.
«Να είστε υπ’ ατμών» προτείνει εργαζόμενος στον συνάδελφό του στον διάλογο που ακολουθεί, μήπως «χρειαστεί κάποιος επίσημος κάτι», όπως χαρακτηριστικά λέει.
Ακολουθεί διάλογος μεταξύ εργαζομένων:
- Κοίταξε μήπως χρειαστεί κανένας επίσημος να κάνει κάνα τηλέφωνο αυτά να είμαστε λίγο stand by έτσι;
- Έγινε…
- Αν έχουμε καμία δυσλειτουργία λίγο πιο μπροστά, κάλεσε κάνα τηλεφωνάκι κάτω.
Σύμφωνα με τα ηχητικά, οι υπάλληλοι δεν ξέρουν καν, ποιο είναι το αντικείμενο που έχουν οι συνάδελφοί τους. Ακόμα και εργαζόμενος σε κέντρο ελέγχου στην Αθήνα παθαίνει σοκ στο τηλέφωνο.
Ακολουθεί διάλογος:
- Έχουμε καμιά εικόνα, αν έχουμε σύγκρουση ή..;
- Ξέρετε που έχετε πάρει; στην Αθήνα.
- Και λέω επειδή είστε στον ίδιο χώρο, αν έχετε κάποια εικόνα για το τι έχει γίνει ακριβώς.
- Μα εμείς ελέγχουμε μέχρι…
- Εγώ από εδώ πέρα πάνω ελέγχω το κομμάτι της Λάρισας, απλώς για το κυκλοφοριακό ρωτάω, αν έχουμε εικόνα.
- Όχι δεν έχουμε εικόνα αλλά μαθαίνουμε ότι έγινε μετωπική και υπάρχουν νεκροί.
- Μετωπική έτσι; ΟΚ
- Ένα εμπορικό με το 62.
Το χάος που επικρατούσε εκείνη την ημέρα το γνώριζαν οι υπάλληλοι, ήδη, από νωρίς το πρωί. Αλαλούμ και μπάχαλο επικράτησε στην διαχείριση των γραμμών, με την αντιμετώπιση των εργαζομένων, να είναι απερίγραπτη.
Ακολουθεί διάλογος μεταξύ σταθμαρχών:
- Πλατύ, Κατερίνη και τώρα είναι η Λεπτοκαρυά.
- Και Λεπτοκαρυά.
- Γιατί έχει κόσμο κατάλαβες;
- Ε ναι… Κατάλαβα, γιατί είναι και σήμερα και μετά το τριήμερο και αρκετός κόσμος, το προάστιο.
- Σίγουρα θα έχει κόσμο, σίγουρα… Ωχ τι να κάνουμε, εντάξει δεν πειράζει.
- Τι να πειράξει; Φασολάδα είναι να πειράξει; Πρώτη φορά θα είναι ή τελευταία;
Αίτηση στον εφέτη Ανακριτή κατέθεσε συνήγορος οικογενειών θυμάτων, με την οποία ζητά να πληροφορηθεί όλα τα επαγγελματικά προσόντα των τεχνικών συμβούλων.
Ο κ. Λ. Κουμπούρας, δικηγόρος των οικογενειών Πλακιά και Μασσαλή ανέφερε μιλώντας στον ΑΝΤ1: «Ο ρόλος των τεχνικών συμβούλων μας έχει προβληματίσει ιδιαίτερα. Δεν δίστασαν να εμπλέξουν και τον νεκρό μηχανοδηγό, την οικογένεια του οποίου εκπροσωπώ, σε πιθανή διακίνηση λαθραίου και παράνομου φορτίου. Αυτά είναι ανεπίτρεπτα πράγματα. Αγγίζουν τα όρια της αλητείας κατά την άποψή μου και δεν μπορούσαμε να τα αφήσουμε αναπάντητα».
«Εγώ πιστεύω ότι φταίει η Λάρισα»
Το Mega παρουσιάζει συνομιλία από την ώρα που οι σταθμάρχες αρχίζουν να συζητούν για τα αίτια της τραγωδίας.
- Σταθμάρχης: Εγώ πιστεύω ότι φταίει η Λάρισα.
- Σταθμάρχης: Ναι έτσι, το παραδέχεται δεν ξέρω, εκεί πάνε όλα.
- Σταθμάρχης: Ναι, η δικιά μου ταπεινή γνώμη, γιατί να μην ρίξουμε ευθύνες στην … που ήταν εδώ η κοπέλα γιατί…
- Σταθμάρχης: Όχι, βέβαια.
- Σταθμάρχης: Αυτή έδιωξε τρένο στην κάθοδο, πήρε τρένο στην άνοδο.
- Σταθμάρχης: Και από ό,τι ξέρω είχε και κομμένη γραμμή από ό,τι έμαθα τώρα, Λάρισα – Παλιοφάρσαλο.
- Σταθμάρχης: Πριν ναι.
- Σταθμάρχης: Και το έκανε ζιγκ-ζαγκ.
Μια ώρα μετά το δυστύχημα, μηχανοδηγός που δεν είχε ενημερωθεί για τη σύγκρουση των δύο τρένων, ζητάει να συνεχίσει το δικό του δρομολόγιο.
- Μηχανοδηγός: Ο ρυθμιστής λέει δεν κάνω και τέτοια, τι θα πει αυτό; Εγώ δίνω αποκατάσταση γραμμής.
- Σταθμάρχης: Περίμενε. Αν είπε ο ρυθμιστής να μην φύγεις, δεν θα φύγεις.
- Μηχανοδηγός: Εγώ Λάρισα θα έρθω, δεν πάω παραπάνω.
- Σταθμάρχης: Περίμενε, πρόσεξε. Επειδή είναι έκτακτα γεγονότα πρέπει να συνεννοηθούμε με τον ρυθμιστή, δεν μπορείς να φύγεις έτσι.
- Μηχανοδηγός: Παρ’ τον τηλέφωνο και θα δώσω αποκατάσταση γραμμής.
- Σταθμάρχης: Εσύ δώσε αποκατάσταση Παλαιοφάρσαλο – Λάρισα.
- Μηχανοδηγός: Δεν δίνω αποκατάσταση άμα δεν με αφήσεις να έρθω Λάρισα.
- Σταθμάρχης: Αυτό θα το κρίνει ο ρυθμιστής. Εσύ δίνεις αποκατάσταση και κουμάντο για την κυκλοφορία κάνουμε εμείς.
«Ήταν ένας… ξερόλας»
Στα άλλα ηχητικά ντοκουμέντα που παρουσιάζει το Mega ακούγονται οι σταθμάρχες να συζητάνε για τα αίτια της τραγωδίας, αλλά και για τον μοιραίο συνάδελφό τους που δεν κατάλαβε ότι τα δύο τρένα πήγαιναν το ένα πάνω στο άλλο.
Ακολουθεί διάλογος μεταξύ σταθμαρχών:
- Αυτός μου λέει είναι ένας μ@@@ ήταν, μα ένας μ@@@, ξερόλας, δεν σήκωνε μύγα στο σπαθί του. Ένας μ@@@ και μισός λέει ήταν αυτός. Δεν λέγεται. Δηλαδή αγανακτισμένοι ήταν όλοι με αυτόν εδώ. Το έπαιζε ξερόλας “και εγώ ξέρω, και κάνω, και ράνω”,
- Kατάλαβα…
- Πού είχε φύγει αυτός με μετάταξη, πού ήταν;
- Ναι, και αυτός είχε φύγει με μετάταξη.
- Καμιά δεκαριά χρόνια έλειπε και μετά ήρθε.
- Ναι, δεν θυμάμαι.
- Ε, τώρα 60 χρονών ο μ@@@ κι αυτός ήθελε να φύγει σαν σταθμάρχης, άντε κι αυτός.
- Δεν ήμασταν εμείς λέω τα άτομα σε μεγάλη ηλικία που ήρθαμε για τέτοιες θέσεις.
- Κοίταξε, έγιναν εγκλήματα τα τελευταία 10-12 χρόνια, από το ’10 και μετά και που έδιωξαν το προσωπικό και τους σταθμάρχες και τους μηχανοδηγούς. Ε, όλα αυτά τα πληρώνουμε τώρα.
Ελεύθερη με περιοριστικό όρο αφέθηκε η τότε διευθύντρια της Διεύθυνσης Σιδηροδρομικών Μεταφορών – Τι ισχυρίστηκε στην απολογία της
Ελεύθερη με τον περιοριστικό όρο της παρουσίας της στο Αστυνομικό Τμήμα του τόπου κατοικίας της μια φορά το μήνα, αφέθηκε η διευθύντρια της Διεύθυνσης Σιδηροδρομικών Μεταφορών του υπουργείου Μεταφορών, την περίοδο της εθνικής τραγωδίας των Τεμπών.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η ίδια ισχυρίστηκε ότι δεν είχε αρμοδιότητα για την ασφάλεια του σιδηροδρόμου, αλλά την είχε μόνο η ΡΑΣ, κάτι το οποίο δεν έγινε δεκτό. Ανακριτής και εισαγγελέας θεωρούν ότι έχει την εποπτεία της διαλειτουργικότητας και ασφάλειας των σιδηροδρομικών μεταφορών.
Απορρίφθηκε η μήνυση συγγενών θυμάτων κατά του εφέτη ανακριτή
Όπως έγραψε το enikos.gr, απορρίφθηκε με εισαγγελική διάταξη η μηνυτήρια αναφορά της Μαρίας Καρυστιανού και άλλων τεσσάρων συγγενών θυμάτων του δυστυχήματος στα Τέμπη κατά του εφέτη ειδικού ανακριτή Σωτήρη Μπακαΐμη που διενεργεί την κύρια ανάκριση για τα αίτια της τραγωδίας, καθώς και κατά της γραμματέως του.
Η αρχική μήνυση αφορούσε τα 649.000 ψηφιακά αρχεία από τον ΟΣΕ, την ΕΡΓΟΣΕ και άλλων υπηρεσιών που σχετίζονται με τον Σιδηρόδρομο, τα οποία κατασχέθηκαν από τις Αρχές τις πρώτες μέρες μετά την σύγκρουση και που όπως υποστήριζαν στη μήνυσή τους οι προσφεύγοντες, ο εφέτης ανακριτής δεν τα ενσωμάτωσε στη δικογραφία. Με συμπληρωματική μήνυση που κατέθεσαν λίγες ημέρες μετά, του απέδιδαν επίσης ότι με εντολή του καταστράφηκε βιολογικό υλικό (αίμα και ιστός) θυμάτων.
Όπως μεταξύ άλλων αναφέρεται στην διάταξη της αντεισαγγελέως πρωτοδικών Λάρισας, Ευτυχίας Μελετοπούλου, με την οποία απορρίφθηκαν οι μηνύσεις: «…Ουδόλως προκύπτει πλημμελής άσκηση των καθηκόντων του Εφέτη Ανακριτή Λάρισας, σε καμία δε περίπτωση δεν υφίσταται απόκρυψη στοιχείων ή διενέργεια πράξεων οι οποίες να κατατείνουν στην παρεμπόδιση ανεύρεσης της αλήθειας και της συλλογής του αναγκαίου αποδεικτικού υλικού, που είναι και ο σκοπός της κυρίας ανακρίσεως και ως εκ τούτου καμία από τις καταγγελλόμενες αξιόποινες πράξεις, όπως αυτές αναλύθηκαν στη μείζονα σκέψη της παρούσας δύναται αντικειμενικώς να στοιχειοθετηθεί. Αντιθέτως, προκύπτει ότι ο Εφέτης Ανακριτής Λάρισας έχει διενεργήσει όλες τις απαραίτητες ανακριτικές πράξεις με αμεροληψία και “κατ’ οικείαν κρίση”, δηλαδή με τρόπο ενέργειας προς την αποκάλυψη της αλήθειας…».
Η εισαγγελική λειτουργός σημειώνει επίσης πως «ως προς την κρίση σχετικά με την αμεροληψία του Εφέτη Ανακριτή, πρέπει με έμφαση να σημειωθεί ότι τούτο έχει αποτελέσει αντικείμενο διαγνωστικής κρίσης του Συμβουλίου Εφετών Λάρισας, και μάλιστα με δύο βουλεύματα που έκριναν σχετικά με αιτήσεις εξαίρεσης με την επίκληση λόγων μεροληψίας σε βάρος του…Το Συμβούλιο Εφετών Λάρισας έκρινε αδιάστικτα ότι δεν τίθεται ζήτημα μεροληψίας ή πλημμελούς άσκησης των καθηκόντων αυτού (του Ανακριτή)…»