Θανατηφόρο τροχαίο στα Χανιά: Σε εξέλιξη δύο παράλληλες έρευνες για την υπόθεση – Οι χειρισμοί που οδήγησαν στο «ξήλωμα» της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χανίων
Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση του θανατηφόρου τροχαίου στα Χανιά τα ξημερώματα του Σαββάτου, όπου ο 22χρονος Παναγιώτης Καρατζής έχασε τη ζωή του, όταν το αυτοκίνητό του συγκρούστηκε με άλλο όχημα.
Υπενθυμίζεται, ότι ο 22χρονος Παναγιώτης έχασε τη ζωή του, όταν το αυτοκίνητό του συγκρούστηκε μετωπικά με άλλο όχημα που οδηγούσε 45χρονος, χωρίς δίπλωμα και υπό την επήρεια αλκοόλ. Συγκεκριμένα, ο 45χρονος βρέθηκε θετικός σε αλκοτέστ περίπου 4 ώρες πριν προκαλέσει το θανατηφόρο δυστύχημα, τού επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο και οι αστυνομικοί τον άφησαν να φύγει, δίνοντας τα κλειδιά του οχήματος στον συνοδηγό, που ήταν αρνητικός στο αλκοτέστ.
Εν μέσω των αποκαλύψεων για τους χειρισμούς των αστυνομικών στην υπόθεση του τροχαίου δυστυχήματος, την Τρίτη (14/1) δόθηκε εντολή από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη για «ξήλωμα» της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χανίων, με τους αστυνομικούς που απομακρύνονται με διαδικασίες «εξπρές» από τις θέσεις τους να είναι δύο.
Ταυτόχρονα, 2 παράλληλες έρευνες είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή, ώστε να βγουν συμπεράσματα και να αποδοθούν ευθύνες, ενώ πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας από τον δικηγόρο της οικογένειας του θύματος, αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο ο 45χρονος να είχε πάρει και άλλες ουσίες, κάτι, όμως, το οποίο δεν επιβεβαιωθεί.
«Υπάρχουν υπόνοιες ότι είχε πάρει και άλλες ουσίες»
Ο δικηγόρος της οικογένειας του θύματος και πρώην υπουργός, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, δήλωσε:
«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 2 παράλληλες έρευνες. Η μια είναι από την προκαταρκτική την οποία διέταξε η κ. Εισαγγελέας Πρωτοδικών Χανίων και η δεύτερη είναι η προκαταρκτική την οποία κάνει το Εσωτερικών Υποθέσεων. Από αυτές θα βγουν συμπεράσματα και θα φανεί ποιοι έχουν ευθύνες».
Στην ερώτηση για το, εάν, μετά το δυστύχημα του έγινε ξανά αλκοτέστ, ο ίδιος υποστήριξε ότι «του έχει ληφθεί αίμα και έχει σταλεί για τοξικολογική εξέταση για αλκοόλ και για οτιδήποτε άλλο», καθώς, όπως είπε, «υπάρχουν υπόνοιες για το ενδεχόμενο να είχε πάρει και άλλες ουσίες»
Ποιοι θα «καρατομηθούν» μετά την εντολή Μητσοτάκη για «ξήλωμα» της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χανίων
Με εντολή του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, «ξηλώνεται» η αστυνομική διεύθυνση Χανίων. Η απόφαση ελήφθη έπειτα από τους χειρισμούς των αστυνομικών στην υπόθεση του τροχαίου.
Αναλυτικά, δύο είναι οι αξιωματικοί που απομακρύνονται με διαδικασίες «εξπρές» από τις θέσεις τους. Η διοικήτρια της τροχαίας Χανίων και ο αστυνομικός διευθυντής.
Όπως μετέδωσε το Star, η διοικήτρια με τα αρχικά Μ.Κ. υπηρετεί στο τμήμα τροχαίας Χανίων εδώ και τρία χρόνια, είναι παντρεμένη με Κρητικό αστυνομικό και πήγε στα Χανιά ως νύφη. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για μια δραστήρια αστυνομικό που έκανε πολλές διαλέξεις σε σχολεία, μιλούσε στα τοπικά μέσα για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων. Μερικοί συνάδελφοί της, όμως, της προσάπτουν ότι λειτουργούσε κάποιες φορές με πολιτικά κριτήρια.
Ο δεύτερος, αφορά τον αστυνομικό διευθυντή Χανίων με τα αρχικά Γ.Μ., ο οποίος είναι Κρητικός και υπηρετούσε στην αστυνομική διεύθυνση τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ είχε υπηρετήσει και στην Ασφάλεια Χανίων.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει σωστά, θα τους αντικαταστήσουν με αξιωματικούς από την Αττική, όμως, δύο είναι οι απόψεις που εξετάζονται για το ποιοι θα είναι. Η πρώτη εκδοχή είναι πως για να κάνουν καλά τη δουλειά τους, οι αστυνομικοί πρέπει να ξέρουν την τοπική κοινωνία, έτσι ώστε να μπορούν να έχουν σωστή πληροφόρηση και να προλαμβάνουν το έγκλημα.
Ωστόσο, υπάρχει και η άλλη πλευρά, που θέλει απόμακρους και σκληρούς αξιωματικούς που δεν θα έχουν καμία επαφή με την τοπική κοινωνία και θα επιβάλλουν τον νόμο και πιθανότατα αυτούς θα επιλέξει η ηγεσία να πάνε στην Κρήτη.
Σημειώνεται, ότι το ξήλωμα με εντολή Μητσοτάκη δέχθηκε κριτική από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης καθώς, όπως υποστηρίζουν, είναι μια προσπάθεια να καλυφθούν οι ευθύνες της κυβέρνησης.
Η ανακοίνωση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Χανίων
Σε ανακοίνωση της, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Χανίων ξεκαθάρισε, μεταξύ άλλων, ότι «δεν έχει δοθεί εντολή ή οδηγία, γραπτή ή προφορική, προς τις αστυνομικές αρχές για να μην προβαίνουν στη σύλληψη δραστών που καταλαμβάνονται να διαπράττουν το ποινικό αδίκημα της οδήγησης υπό την επίδραση οινοπνεύματος». Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως επισημαίνει η Εισαγγελία Πρωτοδικών Χανίων, «ουδέποτε ενημερώθηκε ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Χανίων, είτε από τα επιληφθέντα αστυνομικά όργανα είτε από άλλον εκπρόσωπο της Αστυνομικής Αρχής, ότι ο δράστης που αναφέρεται στα δημοσιεύματα κατελήφθη (σε χρόνο προ του θανατηφόρου τροχαίου ατυχήματος) να διαπράττει το αδίκημα της οδήγησης υπό την επίδραση οινοπνεύματος και προφανώς ουδέποτε εδόθη εντολή από τον Εισαγγελέα να αφεθεί αυτός ελεύθερος (αφού δεν υπήρξε καν σύλληψή του από τα αρμόδια αστυνομικά όργανα».
Μαρτυρία- σοκ: «Πήρα τηλέφωνο το 100 για να σώσω έναν άνθρωπο και τελικά δεν γλίτωσε»
Σύμφωνα με το zarpanews, η Porsche, που οδηγούσε ο 45χρονος, κυκλοφορούσε για τουλάχιστον 4 ώρες στους δρόμους των Χανίων, μέχρι τη θανατηφόρα πρόσκρουση με το αυτοκίνητο του 22χρονου, στην Λεωφόρο Σούδας.
Η νέα μαρτυρία, αλλάζει το μέγεθος της ευθύνης της τοπικής Αστυνομίας, που είχε λάβει κλήση στις 23:20 το βράδυ της Παρασκευής, για επικίνδυνους ελιγμούς της ίδιας Porsche και προκλητική συμπεριφορά του ίδιου οδηγού, πριν, δηλαδή, από το τροχαίο δυστύχημα.
«Είδα έναν άνθρωπο να φωνάζει μαινόμενος, να ωρύεται»
«Πήρα τηλέφωνο για να γλιτώσω έναν άνθρωπο και τελικά ένας άνθρωπος δεν γλίτωσε» σημειώνει στο zarpanews.gr o άλλος οδηγός που εξιστορεί τα γεγονότα εκείνης της βραδιάς: «Οδηγώ στον κυκλικό κόμβο των Δικαστηρίων και ξαφνικά με περνάει από δεξιά. Ως τότε δεν είχα αντιληφθεί αν ήταν πίσω μου, τον είδα να με προσπερνάει από δεξιά και να μου κλείνει τον δρόμο. Όταν κατάλαβα ότι δεν χωράμε και οι δύο, τότε σταματάω το αυτοκίνητο για να μην προκληθεί ατύχημα. Τότε σταματάει και αυτός, κατεβαίνει από το αυτοκίνητο, έρχεται προς την μεριά του αυτοκίνητου και αρχίζει να φωνάζει».
«Εγώ χωρίς να ανοίξω το τζάμι, αρχίζω να ρωτάω τι έγινε και εκείνος δεν μου απάντησε. Είδα έναν άνθρωπο να φωνάζει μαινόμενος, να ωρύεται. Εγώ δεν μπορούσα να ακούσω γιατί είχα κλειστά τα τζάμια και είχα και δυνατά τη μουσική. Είχα πάθει σοκ. Αυτός συνέχιζε να βρίζει και να φωνάζει. Κάποια στιγμή κατευθύνθηκε προς το αυτοκίνητό του, αλλά επέστρεψε και ήρθε ξανά στη μεριά μου».
«Κάποια στιγμή αντιλαμβάνομαι ότι ανοίγει η πίσω πόρτα της Porsche, αλλά όχι τελείως, κουφωτά όπως λέμε, σαν να θέλει κάποιος να είναι έτοιμος να επέμβει αν χρειαστεί. Εγώ παραμένω σε σοκ. Τον βλέπω κι έρχεται προς το μέρος μου και δίνει μια μπουνιά στο τζάμι μου, το οποίο το είχα κλειστό. Ευτυχώς δεν τραυματίστηκα και δεν έχουμε άλλα θέματα τώρα. Δεν είχα καμία αντίδραση. Προσπαθούσα να βγάλω το κινητό από το μπουφάν μου, αλλά εκείνη τη στιγμή σκέφτηκα, ότι αυτό μπορεί να τον εξαγρίωνε, γι’ αυτό προσπάθησα να παραμείνω ψύχραιμος, να μείνω μέσα στο αυτοκίνητο και να μην κάνω κάτι το οποίο να μπορούσε να τον κάνει να θυμώσει ακόμη περισσότερο και να μου επιτεθεί».
Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας: «Έτσι όπως είναι οι θέσεις των αυτοκινήτων μας δεν μπορούσα να φύγω. Κατάλαβα ότι δεν έχω τρόπο να τον αποφύγω. Περίμενα απλά να βαρεθεί και να φύγει».
«Τους είπα κάντε κάτι, μπας και γλιτώσει κανένας φουκαράς»
Συνεχίζοντας τη μαρτυρία, ο άνδρας ανέφερε ότι έφτασε στο σημείο να τηλεφωνήσει στο 100.
«Έφτασα στο σπίτι μου και το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα είναι να πάρω την Αστυνομία. Παίρνω, διστάζω αλλά μετά, στο δευτερόλεπτο, το ξανασκέφτομαι και λέω πρέπει να πάρω για να γλιτώσει κάποιος άλλος. Μη γίνει κανένας τσαμπουκάς, μη βγούνε μαχαίρια, μη βγούνε όπλα. Πήρα λοιπόν την αστυνομία, τους περιέγραψα το συμβάν, τους έδωσα το όχημα και την πινακίδα. Τους είπα ότι δεν είναι νηφάλιος, κάντε κάτι, βρείτε τον, μπας και γλιτώσουμε κανέναν φουκαρά. Με το σκεπτικό όχι ότι θα πάει να σκοτώσει κανέναν, αλλά με το σκεπτικό ότι θα γινόταν κάτι αντίστοιχο με το δικό μου».
«Ο αστυνομικός μου είπε αν θέλω να κάνω καταγγελία/ μήνυση, να πάω στο τμήμα. Εγώ δεν το θεώρησα σκόπιμο να κάνω κάτι τέτοιο. Απλά τηλεφώνησα με το σκεπτικό ότι είναι Παρασκευή βράδυ, ο κόσμος βγαίνει, θα μπορούσαν να είναι δυο πιωμένοι και να γίνει αιματηρό περιστατικό. Μου είπαν ”εντάξει, θα τον ψάξουμε”».
«Την άλλη μέρα, όταν είδα το τροχαίο και συνειδητοποίησα ότι είναι αυτός, έπαθα σοκ. Δεν ήξερα τι έκαναν, αν τον βρήκαν αν τον είχαν σταματήσει. Ακόμα δεν έχω συνέλθει. Ήμουν στο κενό, ήμουν μουδιασμένος. Σκέφτηκα ότι θα μπορούσα να είμαι εγώ, θα μπορούσε απλά να μπει ανάποδα στα δικαστήρια και να με σκοτώσει. Σκέφτηκα πολλά. Πήρα τηλέφωνο για να γλιτώσω έναν άνθρωπο και τελικά ο άνθρωπος δεν γλίτωσε», ολοκλήρωσε ο μάρτυρας.
«Καταστράφηκα» φώναζε ο 45χρονος οδηγός της Porsche μετά το θανατηφόρο τροχαίο
Ο 45χρονος ήταν τόσο μεθυσμένος, ώστε όταν τον βοήθησαν περαστικοί να βγει από το αυτοκίνητό του εκείνος άρχισε να περπατάει σαν χαμένος, χωρίς να έχει καταλάβει τι έχει συμβεί. Στο σημείο έφτασε η σύντροφός του που τον ακολουθούσε με δικό της όχημα αρκετά πιο πίσω, είδε το τρακαρισμένο του αυτοκίνητο και τον έβαλε μέσα στο δικό της για να τον πάει στο νοσοκομείο, σύμφωνα με το Star.
Οι αυτόπτες μάρτυρες όμως δεν τους άφησαν να φύγουν λέγοντάς τους ότι ο 45χρονος είχε εμπλακεί σε θανατηφόρο τροχαίο. Όταν έπειτα από ώρα συνειδητοποίησε τι συνέβη, έτρεξε προς το αυτοκίνητο του 22χρονου, έβαλε τα χέρια στο κεφάλι και φώναζε «καταστράφηκα».
Χρυσοχοΐδης: «Δεν υπάρχουν δικαιολογίες και πολλά λόγια»
Στις ευθύνες των αστυνομικών για τον μεθυσμένο οδηγό αναφέρθηκε, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
«Χάθηκε ένα αγόρι, ένα παιδί 20 χρονών. Είναι όλων μας παιδί, αυτό είναι θρήνος. Όλοι οφείλουν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Το εννοώ αυτό και το εννοεί η συντριπτική πλειοψηφία της αστυνομίας» τόνισε
Σημείωσε πως: «Στον δήμο Αθηναίων το 2023, η Τροχαία έβγαλε θετικά 1.800 αλκοτέστ, από περίπου 10.000 ελέγχους που έκανε. Το 2024 έκανε 30.000 αλκοτέστ και έχει βγάλει θετικά 6.800. Το 20% των οδηγών είναι υπό κατάσταση μέθης πολλά βράδια και ιδίως τα Σαββατοκύριακα. Χάθηκε ένα παιδί με αυτόν τον τραγικό τρόπο. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες και πολλά λόγια. Οι άνθρωποι αυτοί έπρεπε να κάνουν καλά τη δουλειά τους, να την κάνουν νόμιμα. Να κάνουν έκθεση σύλληψης, να επικοινωνήσουν με τον εισαγγελέα. Δεν έπρεπε να τον αφήσουν. Το γιατί έγινε, είναι ξεκάθαρο πως ο νόμος δεν εφαρμόστηκε».
Ακόμη, έστειλε το μήνυμα πως: «Ασφαλώς και θα αποδοθούν σε όσους πρέπει όλες οι κυρώσεις και οι συνέπειες που αφορούν την πιθανή έλλειψη εποπτείας και διοίκησης στους συγκεκριμένους και όχι μόνο».