Θάνατος 19χρονου στην Χαλκιδική: «Αν ο δήμος ενεργούσε όπως έπρεπε, το δυστύχημα θα είχε αποτραπεί» – Το πόρισμα «φωτιά» του πραγματογνώμονα


Σημαντικές ελλείψεις, κατασκευαστικά λάθη, διαβρώσεις και τεμαχισμό δοκών και υποστηριγμάτων, που το καθιστούν ακατάλληλο, είναι τα στοιχεία, που κατέγραψε ο πραγματογνώμονας, ο οποίος εξέτασε το φονικό παιχνίδι στο λούνα παρκ του Πευκοχωρίου Χαλκιδικής, όπου έχασε τη ζωή του ο 19χρονος από τη Βέροια.

Η πολυσέλιδη έκθεση πραγματογνωμοσύνης κατατέθηκε το προηγούμενο 24ωρο στην Αστυνομία – όπως και το πόρισμα από τον έκτακτο τεχνικό έλεγχο που διεξήγαγε εξειδικευμένη εταιρεία στην πιστοποίηση της ασφάλειας πάρκων αναψυχής ύστερα από σχετικό αίτημα της οικογενείας του 19χρονου – και το επόμενο διάστημα η εισαγγελική έρευνα αναμένεται να περάσει στην επόμενη φάση με την κλήτευση όσων εμπλέκονται στο δυστύχημα προκειμένου να εξεταστούν ως ύποπτοι τέλεσης αξιόποινων πράξεων.

«Η αιτία που οδήγησε στο θανατηφόρο τραυματισμό, είναι η θραύση των μεταλλικών δομικών στοιχείων της καμπίνας επιβαινόντων του αμαξιδίου του περιστρεφόμενου μηχανήματος ψυχαγωγίας “CRAZY DANCE”. Η θραύση αυτή οφείλεται σε εκτεταμένη διάβρωση των μεταλλικών δομικών στοιχείων της καμπίνας επιβαινόντων και/ή γήρανσής τους και ήταν η αναμενόμενη να επέλθει ανά πάσα στιγμή λειτουργίας του μηχανήματος με οποιαδήποτε ταχύτητα», επισημαίνει το πόρισμα του διορισμένου πραγματογνώμονα, σύμφωνα με το MEGA.

Συγκεκριμένα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, τα έξι βασικά συμπεράσματα στα οποία κατέληξε ο διορισμένος από τις Αρχές πραγματογνώμονας και περιλαμβάνονται στο πόρισμα που υπογράφει, είναι τα εξής:

  1. Η αιτία που οδήγησε στο θανατηφόρο συμβάν είναι η θραύση των μεταλλικών δομικών στοιχείων της καμπίνας του περιστρεφόμενου μηχανήματος (Crazy Dance)
  2. Η θραύση οφείλεται σε διάβρωση ή/και γήρανση των μεταλλικών στοιχείων και ήταν αναμενόμενο να συμβεί ανά πάσα στιγμή, ανεξάρτητα από την ταχύτητα κίνησης του μηχανήματος και το βάρος των χρηστών του
  3. Οι αστοχίες ήταν προβλέψιμες και έπρεπε να είχαν διαπιστωθεί πριν το τραγικό περιστατικό
  4. Το μοιραίο παιχνίδι ήταν ιδιοκατασκευή, με συρραφή και συναρμολόγηση επιμέρους εξαρτημάτων και τμημάτων που δεν παρείχαν κανένα εχέγγυο ή πρότυπο ασφάλειας κατασκευαστή
  5. Εφόσον το μηχάνημα εξεταζόταν κατ’ ορθή εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας θα ήταν αδύνατον να λάβει πιστοποιητικό έγκρισης, ενώ το θανατηφόρο συμβάν θα είχε αποφευχθεί
  6. Καθώς το λούνα παρκ φέρεται να λειτουργούσε χωρίς προηγούμενη έγκριση ή γνωστοποίηση λειτουργίας συνάγεται ότι όλες οι εγκαταστάσεις του θεωρούνται δυνάμει επικίνδυνες. Κατά τη προσωπική άποψη του πραγματογνώμονα εάν ο αρμόδιος δήμος ενεργούσε όπως έπρεπε το περιστατικό θα είχε αποτραπεί.

Επιπλέον, χειρόγραφες οδηγίες που εντόπισε ο πραγματογνώμονας στο σημείο αποκαλύπτουν πως το φονικό παιχνίδι δεν έπρεπε να λειτουργεί με ταχύτητα που υπερβαίνει το 70. Σε μία από τις πέντε χειρόγραφες προτάσεις απαγορεύει στους χειριστές να ανεβάζουν ταχύτητα πάνω από 80 στο φονικό παιχνίδι. Ωστόσο, ο πραγματογνώμονας που διόρισε η ΕΛ.ΑΣ επισημαίνει πως εάν η ταχύτητα έπρεπε να είναι μέχρι το 70, θα έπρεπε να έχουν αφαιρεθεί οι υπόλοιπες επιλογές από το μοχλό ελέγχου.

Και ο πραγματογνώμονας της ιδιωτικής πιστοποιημένης εταιρείας καταλήγει ότι υπήρχαν σημαντικά κατασκευαστικά προβλήματα, σημαντικές ελλείψεις συντήρησης και ουσιαστικές ανάγκες επισκευών, συνεπώς το συγκεκριμένο παιχνίδι ήταν ακατάλληλο για χρήση.

διαβάστε περισσότερα



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!